UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-15 22:23

Nem Gabin múlt

 A 18 éves Tóth Gabriella ismét bizonyította klasszisát, ám hiába: a magyar válogatott nem élt a románoktól kapott ajándékkal, és 23-20-ra kikapott Dániától a női kézilabda Európa-bajnokság debreceni középdöntőjében,

reb Noha két nappal ezelőtt a magyar válogatott gyakorlatilag szétfoszlatta Románia értékes helyezésről szőtt álmait, a legyőzött fél nem orrolt meg a házigazdára. A női kézilabda Eb debreceni középdöntős csoportmeccsén 22-20-ra felülmúlta Spanyolországot, köszönhetően ennek Németh András tanítványai ismét kezükbe vehették sorsukat.
toth_gabriella04_KA_MKSZ
toth_gabriella04_KA_MKSZ
A lehetőség inkább tehernek bizonyult, nem felszabadító erőként hatott a válogatottra, amely elfogadható védekezéssel, ugyanakkor igencsak harmatos támadójátékkal kezdett. Már 3-0-ra vezetett Dánia, amikor a hazai szövetségi kapitány sebtiben időt kért. Hiába zúgott a Főnix-csarnok hűséges közönsége, egyszerűen nem állt össze a puzzle, így a 9. percben érkezett a falba a 20 éves Mészáros Rea, és nem kellett sokat várni a szombati találkozó ifjú hősére, Tóth Gabriellára sem. A mosonmagyaróvári karmester némi színt vitt az ötlettelen labdajáratásba. A társulatban a remekül védő Kiss Éva tartotta a lelket, s a szép momentumok közé sorolhattuk, amikor Tóth a 20. percben a hatosig cselezte magát, és bevette az északi kaput. Azt kevésbé, amikor a félidő végén időkényszerben fejbe lőtte az egyik ellenfelet – a 11-9-es hátrány a magyarokra nézve volt hízelgő… Aztán a második játékrész rajtján a tini igazolta a dán kapitány, Jan Pytlick és az összes szakember véleményét: az egyik legtehetségesebb fiatal játékos a kontinensen. Előbb Mayer Szabina kezére varázsolta a labdát, majd a saját hatosa előtt halászta el a játékszert, és Kovacsiccsal lövetett gólt. Aztán két gyors találattal jelezte, nem csak passzokban királylány. Hirtelen négy találattal léptek meg a dánok, ám – ki más? – Tóth majdnem tíz méterről, talpról leadott lövést a felső sarokba rántva szépített. Bár Tomori Zsuzsanna átlövéseire mindig lehetett építeni, és a 18 éves irányító is öt góllal zárt, a rivális a már első félidőben is alkalmazott ritka taktikai elemmel, a teljes létszám mellé bevitt, támadó kapussal szétzilálta a magyar védelmet. Utóbbi az egész mérkőzésen képtelen volt megfelelően reagálni erre a játékelemre, így a mínusz három nem is tükrözi a két csapat közötti, valódi különbséget. Szerdán a már elődöntős, hibátlan norvégok ellen zárja a társulat a debreceni szakaszt. S könnyen elképzelhető, hogy a kontinensviadalt is. Középdöntő, Debrecen, I. csoport, eredmények Magyarország-Dánia 20-23 (9-11) Korábban: Románia-Spanyolország 22-20 (9-14), Norvégia-Lengyelország 26-24 (11-15) Állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Dánia 5, 3. Magyarország 4, 4. Spanyolország 4, 5. Románia 3, 6. Lengyelország 0.