UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-17 09:13

A jó is lehet kevés

Akkora harc volt az edzéseken, amekkorát eddig csak válogatott meccseken tapasztalt. Úgy érzi, jó teljesítményt nyújtott, de még ez is kevés lehet. Herjeczki Kristóf a Reading FC akadémiáján járt, próbajátékon.

Nagy-Pál Tamás Herjeczki Kristóf alaposan belehúzott ősszel: a Budapest Honvéd tizenhat éves tehetsége kitűnő teljesítményét nyújtott az U17-es válogatott Eb-selejtező tornáján, tovább is jutottak az elitkörbe. Nem sokkal később remek játékkal mutatkozott be klubja B csapatában a felnőtt NB III-ban (erről ITT), nemrég pedig az angol másodosztályban szereplő Reading FC-ben járt próbajátékon. Erről kérdeztük a kétlábas szélsőt.
Herjeczki Kristóf
Herjeczki Kristóf
– Nem is olyan régen, az Eb-selejtezők után beszéltünk utoljára, hiszen akkor meglátásunk szerint te játszottál a legjobban az U17-es válogatottban. Viszont ismét van témánk, hiszen történt veled azóta egy s más. – Köszönöm a figyelmüket. Az a megtiszteltetés ért minket az újpesti Bauer Péterrel, hogy próbajátékon vehettünk részt a Reading akadémiáján. Szenzációs körülmények és barátságos emberek fogadtak minket, és foglalkoztak velünk. Ott tényleg minden a fociról szól. Reggel összeszedik a gyerekeket a családoktól, egész nap az akadémián vannak, este meg mindenkit haza is visznek kisbusszal. Elénk is kijöttek már a reptérre, és elvittek a szállodába, ami egybe van építve a stadionnal, csupán egy ajtó választja el a kettőt. Első nap még csak körbevezettek minket, aztán másnap már volt edzésünk is. Elmondásuk szerint egy-két éven belül felújítják az akadémiát, addig viszont külön edzenek az U18-asok és az U21-esek a fiatalabbaktól. Mi az U18-ba mentünk, összesen kilenc füves pálya állt a rendelkezésünkre, mindegyik kifogástalan állapotban. – Arról mit tudsz: hol figyelt fel rád az angol másodosztályban szereplő gárda? – Az Eb-selejtezőn, azután hívtak. De persze az is kellett, hogy klubom tulajdonosa, Hemingway úr, az akadémia igaizgatója, Herceg Vince úr és edzőm, Szabó Gyuri bá elengedjen erre a felejthetetlen útra. Szeretném megköszönni nekik. – Hogy mutathattad meg, mit tudsz? – Játszottunk két meccset, és edzéseken vettünk részt. A tréningeken legalább öt-hat edző figyelt minket folyamatosan. Mindig kaptunk polar-mérőt, minden egyes lépésünket mérték. Egyszer kellett műfüves pályán játszanunk, mert szakadt az eső két napig, és elcsodálkoztunk: annyira jó minőségű volt, hogy páran éles stopliban mentek rá. – És mi volt még újdonság? – Látszott a csapattársaimon, hogy mindenki száz százalékosan edzett. Minden labdáért élet-halál harc folyt. Itthon a svájciak vagy a horvátok ellen éreztem ilyet. Nemzetközi válogatott meccsen, nem edzésen. A felfogás mellett a tempó is teljesen más volt. – Hogyan sikerült felvenned a ritmust? – Szerintem elég gyorsan. Jól ment egész héten. Volt, hogy az U21-esekkel edzettünk, inkább a labdatartás volt a feladat, és nem vallottam szégyent. Remélem, elég lesz ez a teljesítmény.
Herjeczki Kristóf2
Herjeczki Kristóf2
– A többiek hogyan fogadták a két magyar srácot? – Ahogy beléptem az öltözőbe, ismerős arcot láttam: az ír válogatott csapatkapitányát. Ő is megismert, mert Dorogon játszottunk egymás ellen. Első naptól kezdve a nevemen szólítottak, és úgy éreztem, be is fogadtak. Volt még próbajátékon éppen akkor horvát középpályás és a bolgár válogatottból is játékos, ezért nagyon magas szinten kellett teljesítenünk. – Azt már tudjuk, hogy te jónak érezted a teljesítményed. Visszajelzéseket is kaptál? – Konkrét értékelést még nem kaptunk, de nagyon bizakodóak vagyunk, mert tényleg úgy éreztük, hogy sikerült megmutatni magunkból azt, ami érdekes lehet a szakembereknek. Sajnos, az is lehet, hogy még ez is kevés lesz ide. Azóta is hetente négy-öt próbajátékost néznek meg, és végül harminc-negyvenből választják ki, hogy kit igazolnak. Eddig tényleg semmit nem mondtak, maximum a meccsek után annyit, hogy ez most jó volt, amikor többször is helyzetbe kerültem. – Mi történik, ha szólnak, hogy nem lettél kiválasztott? – Természetesen nem adom fel azt az álmom, hogy egyszer külföldön játszhassak. Óriási plusz motivációt kaptam a kint tapasztalt közegtől és körülményektől. Még többet és még komolyabban fogok edzeni, hogy elérjem a célomat. – A végén ejtsünk néhány szót a válogatottról is! Elkészítették az Eb-selejtező csoportbeosztását: Csehország, Skócia és Bosznia-Hercegovina lesz az ellenfél. Vélemény? –Szerintem egész jól alakult számunkra ez a sorsolás, kaphattunk volna nehezebbeket is. De vigyáznunk kell, nem szabad lebecsülni senkit. Továbbra is teljes koncentráltsággal kell játszanunk, és akkor ott lehetünk az Európa-bajnokságon. Az a dolgunk hogy kövessük a szakmai stáb utasításait. Minden ellenfelünket teljesen feltérképezik. Nagyon profi munka folyik. A csapattársaim nevében pedig megígérhetem: az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk Magyarországért.