UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-17 22:30

Diadal-aréna

A magyar válogatott a legszebb arcát mutatta a norvégok ellen a rivális számára már tét nélküli meccsen: 29-25-re nyert, s ezzel kivívta a jogot, hogy az Európa-bajnokság ötödik helyéért játsszon Budapesten. A fiatal Tóth Gabriella ismét remekelt, és Mészáros Rea is kitűnően teljesített.

reb Nagy valószínűséggel inkább Tóth Gabriella kivételes képességeiről, semmint a magyar válogatott állapotáról árulkodik a tény, hogy a létfontosságú, Norvégia elleni utolsó középdöntős mérkőzésen az abszolút világverseny-újonc kezdett irányítóként Debrecenben. A magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság remények szerinti nem utolsó magyar érdekeltségű találkozóján a 18 éves csillag ezúttal is hozta a legjobbját.
meszaros_rea02_KA_MKSZ
meszaros_rea02_KA_MKSZ
Szinte mindegyik támadásban szerepet vállalt, ami posztjából fakadóan talán természetesnek hangzik, mégis, láttuk ennek már gyérebb megvalósulását is... Lendületesen mozgatta a társakat, érkezett néhány labda a szélre, cselezett, bejátszotta a zsugát beállóba, és persze lőtt – eredményesen! Talpról, középről, betörésből. Bár a norvégok 4-1-re elhúztak, a félidő második felében hirtelen az álmot akartuk kidörzsölni a szemünkből – illetve dehogy akartuk! –, amikor a házigazdák tették ezt két-három találattal. Az 20. perc és a félidei sípszó között a rivális képtelen volt bevenni az ismét remekül védő Kiss Éva kapuját, így 15-11-es előnnyel vonult az öltözőbe Németh András együttese. Bár Szucsánszki Zita is pályára került – s remekül védekezett is –, a karmesteri pálca alapvetően a 18 éves Tóth kezében maradt. Parádés zenét vezényelt. Még a 40. percben sem jártunk, amikor dinamikus betöréssel a negyedik lövéséből a negyedszer talált be, s amellett négy asszisztot jegyzett.
toth_gabriella04_KA_MKSZ
toth_gabriella04_KA_MKSZ
Közben ne feledkezzünk meg a falban kevésbé látványos, ám legalább annyira fontos munkát végző 20 éves Mészáros Reáról, aki nem először adott tartást az „elhárításnak". Tény, hogy az eddig öt mérkőzésén hibátlan, magabiztos csoportelső, s ezzel elődöntős norvégok talán egy fokkal kevésbé élesen és tartalékolva kézilabdáztak, ám az is elvitathatatlan: a hazai társulat eddig legjobb játékát, legszebb arcát mutatta a kontinensviadal toronymagas esélyese ellen. Így aztán a házigazda folyamatosan négy-öt, alkalmanként hat gólos előnyben kézilabdázhatott, s csak az az egyetlen fájó kérdés járhatott a fejünkben: ugyan hol volt eddig ez a játék? Ez a finesz? Ennyit számít, hogy gyakorlatilag az esélytelenek felszabadító nyugalmával léphettek pályára a lányok? A másik középdöntős csoportban Franciaország zárt a harmadik helyen, így a 29-25-ös diadalnak köszönhetően pénteken 15. 30-tól ellenük lép pályára a csodát végrehajtó magyar válogatott a budapesti Papp László Sportarénában. Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, Debrecen, 3. forduló Magyarország-Norvégia 29-25 (15-11) További eredmények: Románia-Lengyelország 24-19 (11-9), Spanyolország-Dánia 29-22 (15-12). A csoport végeredménye: 1. Norvégia 8 pont, Spanyolország 6, 3. Magyarország 6 pont, 4. Dánia 5, Románia 5, 6. Lengyelország 0.