UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-19 17:40

Hatodik hely Európában

A legjobb magyar játékosnak is megválasztott húsz éves Bíró Blanka csodálatosan védett, a magyar válogatott mégis 26-25-ös vereséget szenvedett a női kézilabda Európa-bajnokság utolsó, ötödik helyért zajló találkozóján.

reb Az egyes villamosról leszállva a szokásos péntek délutáni forgalom fogadott a budapesti Papp László Sportaréna környékén. A napos időben mégis szürke és zsúfolt összképet csupán néhány piros-fehér-zöld zászlót, sálat, mezt kínáló árus színesítette. Közülük a merészebbek a kereplőt vagy a dudát használva demonstrálták a portéka kiválóságát. De összességében nem bolydult fel az élet a sportcsarnok körül: a franciák ellen az ötödik helyért zajló meccs péntek délután fél négykor nem csigázta fel tömegek érdeklődését. Persze, a női kézilabda Európa-bajnokság előtt megfogalmazott célkitűzést, a hat közé jutást teljesítette a Németh András irányította magyar válogatott az utolsó debreceni fellépésén már lélekben az elődöntőre készülő Norvégia ellen. Mégis maradt hiányérzet. Ha a spanyolok ellen nincs a vesztes végjáték, ha a Dániával szemben a taktikai csőd… A nagyjából félháznyi – egyébként lelkes és harci hangulatot teremtő – nézősereg előtt futott pályára a búcsúzni jó szájízzel akaró társulat.
Tóth Gabriella nagy csatában Fotó: MKSZ
Tóth Gabriella nagy csatában Fotó: MKSZ
Azon már meg sem lepődünk, hogy a mindössze a középdöntőre becserélt 18 éves győri nevelés, Tóth Gabriella ezúttal is a kispadra száműzte a válogatott első számú irányítóját, Szucsánszki Zitát. A 96-os mezben száguldó energiabomba talpról eleresztett lövését már ismerik a kapusok, ám a tempós játékkal és a forintos labdákkal meggyűlt a baja a gall védőknek. A karmester korán medvepuszit kapott a combjára, s már attól félhettünk, hogy ez sokáig a padra száműzi ót, ám visszatérve a félidő nagy részében ő szabott fazont a magyar támadásoknak. Amelyek muzsikáltak, ellentétben a szellős védekezéssel, így a 12. percben már 7-5-re vezetett az ellen. Öt-hat perccel később a sokszor kiszolgáltatott helyzetbe hozott Kíss Éva helyére a 20 éves Bíró Blanka érkezett, aki ziccereket fogott. És persze pályára lépett Mészáros Rea. Az első harminc perc után a franciák vonultak 16-13-as előnnyel az öltözőbe. A második játékrész első percei egyértelműen a váci kapusé voltak. Bíró remekül hárított kézzel, lábbal: megbabonázta a franciákat. Mégis, már-már a négy nappal ezelőtti, dánok elleni mérkőzés képe sejlett fel: kiemelkedő kapusteljesítmény mellett is csak loholt az eredmény után a társulat. Egészen az 51. percig: ekkor Kovacsics Anikó találta az egyenlítést jelentette Mayer Szabináé pedig a vezetést (23-22). Felváltva estek a találatok, ám ötven másodperccel a lefújás előtt ismét a franciáké volt az előny, s az övék is maradt, ezzel Magyarország a hatodik helyen zárta a magyar-horvát rendezésű kontinensviadalt. Női kézilabda Európa-bajnokság, az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 25-26 (13-16)