UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-12-19 11:20

Sütemény, kétszer

Máté Zsuzsanna hosszú és fáradalmas utat járt be addig, míg a felvidéki Kiskövesdről eljutott a felnőtt vízilabda-válogatottig. A Kanada elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be, ráadásul megszerezte az első gólját is. Ezért kétszer kell sütit vinnie a társaknak.

Pusztai Viola Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a nyári budapesti Európa-bajnokság után több fiatal játékosnak is lehetőséget adott a bizonyításra az őszi-téli meccseken. Az oroszok elleni világliga-találkozón Leimeter Dóra debütált, a Kanada elleni, 12-11-re megnyert barátságos meccsen pedig Doroszlai Vanda, Szilágyi Dorottya és Máté Zsuzsanna. Utóbbi az első gólját is megszerezte, ráadásul az olaszok elleni 11-9-re elvesztett világliga-mérkőzésen szintén betalált. – Boldog vagyok, hogy esélyt kaptam, és játszhattam a válogatottban. Igazából nem gondoltam volna, hogy bekerülök a szűk keretbe, de aztán jöttek az edzések, illetve az edzőmeccsek, s mindig próbáltam a legjobbat kihozni magamból. Jól védekezni, pontos passzokat adni, esetleg gólt lőni. ami sikerült is. Helyzetbe kerültem, elvállaltam, és bement. Nagyon örültem neki. És a lányok is. A női válogatottban ugyanis az a hagyomány, hogy aki először játszik, illetve gólt lő, édességgel kedveskedik a többieknek. Keszthelyi Rita külön felhívta Zsuzska figyelmét, hogy bizony kétszer kell sütit hoznia.
Máté Zsuzsanna
Máté Zsuzsanna
A BVSC tizennyolc éves játékosa nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a „nagyokkal” játszhatott a válogatottban, elmondta, sokat tanul tőlük, rengeteget segítenek, tanácsokat adnak. Nagyon jó a társaság. – A Kanada elleni meccs előtt izgultam, de próbáltam felszabadultan játszani, és élvezni a pólót. Merész András a második mérkőzés után azt mondta, tetszik neki, hogy bátran játszom, és jó passzokat adok rizikós helyzetekben. Persze, sokat kell meg fejlődnöm. Sokan mondják, hogy erős vagyok, ez az egyik erényem, amellett mindig próbálok koncentrálni, valamint jó hangulatot teremteni a csapatban. Viszont előfordul, hogy ha nem sikerül valami, akkor azon nehezen teszem túl magam. De ezt is már egyre jobban kezelem. Azt mondja, nagyon hosszú és fáradalmas út volt, míg a felvidéki Kiskövesdről eljutott a válogatottságig. Két évig Kassán játszott, aztán a fejlődése érdekében átigazolt az Egerbe, ahol az eltöltött egy év alatt serdülőkorúként felnőtt magyar bajnok lett. Teljesítményére több klub felfigyelt, de végül a BVSC-t választotta, s onnan került be az utánpótlás-válogatottba is. Egyaránt tagja volt a nyáron bronzérmet nyerő U18-as, valamint az Európa-bajnoki negyedik helyezett U19-es csapatnak. – Mindkét világverseny hatalmas élmény volt, és a bronz nagyon szépen csillog a polcon. Ez a csapatszellem, a rengeteg közös munka és az összhang eredménye. Ez a titka a sikereinknek. A jövő évre határozott tervei vannak: minél jobb eredményt érne el a BVSC-vel a bajnokságban, s persze tagja lenne a világbajnokságon szereplő válogatottnak. Nem tagadja, megfordult a fejében, hogy akár Rióba is eljuthat, s azért mindent meg fog tenni. – Minden sportoló álma, hogy részt vegyen az olimpián. Nagyon sokan támogatnak abban, hogy elérjem a célomat, ezért szeretném, megköszöni az edzőknek, a szüleimnek, a barátaimnak, hogy kitartanak mellettem, és sosem hagynak cserben.