UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-21 15:06

Keserédes mesternégyes

Alig múlt tizenhét éves, de már másodszor szakadt el a keresztszalagja. A futballistákat érő legsúlyosabb sérülések egyike miatt újabb féléves kihagyás vár Forgács Péterre, ám meg sem fordul a fejében, hogy feladja: profi labdarúgó akar lenni. A jelek biztatóak, hiszen ha az MTK játékosa nem maródi, parádésan teljesít.

Nagy-Pál Tamás Amikor Forgács Péter adatlapját böngésztem a szövetség honlapján, az járt a fejemben, aligha csak arról fogunk beszélgetni, vezeti az U18-as bajnokság góllövőlistáját. A szezon első hét mérkőzésén szerepelt ugyanis, s nem találtam nyomát annak, hogy másik korosztályban játszott volna. Félelmem beigazolódott: vidám gólkirály-jelölt helyett szomorkás hangú csatár szólalt meg a vonal túlsó végén. Nem csoda:a tizenhét éves tehetség rövid időn belül másodszor szenvedett keresztszalag-szakadást.
Forgács Péter2
Forgács Péter2
– Legutóbbi mérkőzéseden a Dunaújváros ellen szerepeltél. Mire sérülés miatt lehoztak a pályáról, már négyszer köszöntél be az ellenfélnek… – Egészen addig a pillanatig minden összejött a meccsen. Sokáig nem tudták megállapítani, mi a bajom, nemrég derült ki, hogy elszakadt a keresztszalagom. Megint. Egy hete műtöttek meg. – Hogy vagy? És először beszéljünk a lábadról. – Tűrhetően, de sajnos mindkettő fáj, hiszen a másik térdemből pótolták a szalagot. Minimum fél év kihagyás vár rám, úgyhogy nem állok könnyű időszak előtt. Remélem, nyárra felépülök. – És lelkileg? Tizenhét évesen másodszor kell végigcsinálnod ezt a hosszú rehabilitációs folyamatot. – Nem fordult meg a fejemben, hogy abbahagyom, ha erre gondolsz. Természetesen eléggé megfogott a dolog. Nagyon bánt, de nem tudok mit tenni ellene. Csak megyek tovább és csinálom a dolgom, hogy profi labdarúgóvá válhassak. – Ehhez jó alapot ad, hogy az őszi szezon meccseinek kevesebb mint a felén játszottál, mégis vezeted a góllövőlistát. – Az egyik gólt ráadásul tévesen nem nekem írták, vagyis összesen tizennégyet rúgtam. Ez kétgólos átlagot jelent, ilyen jó még sohasem voltam pályafutásom során. – Ebben a nehéz időszakban segít, ha felidézed ezeket a találatokat? – Persze. – Például melyiket? – A Nyíregyháza elleni elsőt, amikor a második percben négy védőt kicseleztem és a kapus fölött a hálóba lőttem. Vagy amikor a Honvéd ellen egygólos hátrányban voltunk és kipattanóból egyenlítettem, s így pontot szereztünk. – A sérülésed után is az akadémián maradtál? – Minden meccsen ott voltam a fiúkkal. Büszke vagyok rájuk, hiszen veretlenül zártak az első helyen. Ez különösen fontos, mert a bajnok jövőre indulhat az ifjúsági Bajnokok Ligájában. Ha minden jól megy, addigra visszatérek, úgyhogy nekem is nagy szívességet tehetnek a diadallal. – A rehabilitációt is Agárdon folytatod az ünnepek után? – Igen, megyek vissza januárban, hiszen iskolába is ott járok. Nagyon sokat segítenek ilyenkor a csapattársak és az edzők is, tavaly is velük sikerült átvészelni ezt a borzasztó időszakot.
Forgács Péter1
Forgács Péter1
– Minden szavadból érezni, hogy a körülmények ellenére is mennyire jól érzed magad az akadémián. – Kitűnő a légkör, jó az iskola, fantasztikusak az edzők és a csapattársakkal is minden rendben van. Soha fel sem vetődött bennem, hogy klubot váltsak. Persze, amikor még idekerültem annak idején, az első két hónap nagyon nehéz volt, távol a családomtól. De miután bekerültem a csapatba és jöttek az eredmények, már csak a célomra koncentráltam. – Honnan kerültél az akadémiára? – Besenyőtelken kezdtem el edzésre járni, de az első bajnokságban már a Heves játékosaként vettem részt. U13-ban negyvenhat találattal az NB II-es góllövőlista élén végeztem. Akkoriban válogatón voltunk Telkiben, ahol az MTK egyik edzője meglátott és szólt, hogy próbajáték nélkül is jöhetek, ha tetszik az akadémia. – És tetszett. Mely tulajdonságaiddal hívhattad fel magadra a figyelmet? – Erősségem a mentalitásom, mindig küzdök az utolsó pillanatig, de a gyorsaságom és a befejezéseim is elég jók. Általában balszélsőt játszom, de centerposzton is feltalálom magam. Szeretem, amikor ziccerben kiugratnak és kicselezhetek két-három védőt. Inkább a tizenhatos körül szoktam betalálni, a távolabbi gólok nem jellemzőek rám. – Miben szeretnél még leginkább fejlődni? – A fejjátékom, a jobb lábam és az összjátékom is fejlesztésre szorul. De most egyetlen célom van: hogy minél hamarabb felépüljek, és lehetőleg többet ne legyen ilyen komoly sérülésem.