UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-22 09:16

Balátlövő, jobb teljesítmény

Az U18-as Európa-bajnokságon szerzett ezüstérem meglepetésként érte Győri Mátyást, miként az is, hogy helyet kapott az All Star-csapatban. Ennek is köszönhetően remek évet zárt a 17 éves játékos, akire már az idősebbek között, a juniorválogatottban és a Balatonfüred felnőttcsapatában is számítanak.

reb Ha egy évvel ezelőtt azt mondják Győri Mátyásnak, hogy a nyáron ezüstérmet gyűjt be az U18-as válogatottal az Európa-bajnokságon, ráadásul a torna legjobb balátlövőjének választják, meglehet, csak elmosolyodik. Legalábbis saját bevallása szerint nem számított arra, hogy ilyen magasra juthat a társulat, amely az év elején még a selejtezőkre készült, s abban reménykedett, kiharcolja a részvételi jogot. Ahhoz képest, hogy a játékos ötödikes korában – két évvel azután, hogy Szeghalmon egyáltalán kézilabdázni kezdett – egy esztendőre abbahagyta a játékot, szép ívet fut be. Nem érezte színvonalasnak az ottani játékot, ám produkcióját látva Békésre invitáltak, s ez fordulópont volt életében. Akkor és ott dőlt el, hogy versenyszerűen űzi majd a kézilabdát.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
Újabb négy év múlva pedig az utánpótlás-nevelésről méltán híres Balatonfüredi KSE-ben találta magát, a legjobb kezekben. Párhuzamosan persze hívták a korosztályos válogatottakba is. Jelenlegi füredi edzője, Csoknyai István már a serdülők között dolgozott vele. Úgy tartják, már akkor látszott rajta, hogy sokra hivatott játékos. Ennek adta tanújelét az ifjúságiak között a lengyelországi kontinensviadalon, amikor a döntőig vezető úton gyakorlatilag mindenkin átgyalogolt az együttes, s az ezüstéremmel hitet adott a magyar utánpótlás erejében kétkedőknek. – Óriási érzés, amikor a rengeteg befektetett munka meghozza a gyümölcsét – kezdi Győri. – Az, hogy a legjobb csapatba is beválasztották, óriási lökést adott. Szerintem személyfüggő, kinek mennyit számítanak a csapatsportágban elért egyéni sikerek, de nekem szükségem van rájuk, feldobnak. Igaz, néha vissza is üthetnek, nem szabad tőlük elszállni. Mondatai jól példázzák remek mentalitását, amit Csoknyai is dicsér. – Érett játék jellemzi, bármilyen helyzetben bátran lehet rá számítani. Képes a gyors döntéshozatalra, és folyamatosan fejlődik. Védekezésben még előre kell lépnie, mert nem lenne szerencsés, ha cserélni kellene őt. Neki és korosztályának is áttörés volt az Európa-bajnokság, nem véletlen, hogy ősz elején még kevesebbszer, mostanság egyre többször számítok rá a füredi felnőttcsapatban is. Meccseket játszik az élvonalban, sőt az EHF-kupában: minden adott az előrelépéshez – jellemzi a tréner a játékost. Ráadásul klubedzője már az általa irányított, az U21-es világbajnoki selejtezőre készülő juniorválogatottban is szerepelteti. Erre, akárcsak a felnőttek közötti játékra Győri tömören csak annyit mond – elvárás, hogy „feljebb" játsszon.