UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-12-23 19:08

Nem szertelenek

Minden képzeletet felülmúlt a tornászok ifjúsági olimpia szereplése: Kardos Botond korláton ezüstérmes, egyéni összetettben negyedik lett, míg Dévai Boglárka ugrásban végzett pontszerző helyen. A junior Európa-bajnokságon a fiúcsapat az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el, a sportágfejlesztésnek köszönhetően pedig egyre inkább bővül az utánpótlásbázis. A 2014-es évet Altorjai Sándor főtitkár értékelte honlapunknak.

Pusztai Viola Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el a Kardos Botond, Vida Kornél, Boncsér Krisztián, Dudás Norbert és Fehér Márk összetételű juniortornász-válogatott a szófiai Európa-bajnokság csapatversenyében: a magyar ötös a nyolcadik helyen végzett. Kardos Botond és Dudás Norbert bejutott az egyéni összetett fináléba, előbbi megszerezte Magyarországnak a kvótát a nyári ifjúsági olimpiára – írtuk még májusban honlapunkon. A Vasas tornásza Nandzsing előtt azt mondta, azzal már elégedett lenne, ha bekerülne az egyéni összetett a fináléjába, illetve talajon a döntőben is bemutathatná a gyakorlatát. Nos, ennél sokkal jobban sikerült neki az ifjúsági olimpia, ugyanis az ugrás kivételével minden szeren fináléba jutott, az egyéni összetettben negyedik lett, korláton pedig ezüstérmet nyert, és a többi számban is pontszerző helyen végzett. Dévai Boglárka egyéni összetettben szintén döntőben szerepelt, ugrásban az előkelő hatodik helyet szerezte meg.
Kardos Botond Forrás: Szalmás Péter/MOB
Kardos Botond Forrás: Szalmás Péter/MOB
– Az ifjúsági olimpián elért eredmények rendkívül sikeressé tették ezt az évet az utánpótlásban. A májusi junior Európa-bajnokságon is tisztesen helyt álltak csapataink, az ősszel pedig az Olimpiai Reménységek Versenyén mutatták meg tehetségüket. A fiúk teljesítménye kiemelkedő volt, megnyerték a csapatversenyt és Boncsér Krisztián révén az egyéni összetettet. A lányoknak is nagyon jól ment, hiszen ők csapatban másodikak lettek – kezdte az értékelést Altorjai Sándor. A szövetség főtitkára elmondta, az ifik közül a következő évben többen is a felnőttek között szerepelhetnek, a kapitányok célja is az, hogy minél több versenyzési lehetőséget adjanak a fiataloknak. Meg akarják őket méretni, hogy a világbajnokságra a legütőképesebb csapat alakuljon ki. A szintfelmérésre 2015-ben az Európa-bajnokságon, az universiadén és a bakui Európai Játékokon is adódik lehetőség. A torna a tizenhat kiemelt, állami támogatásban részesülő sportág egyike A sportágfejlesztés egyik fő iránya az utánpótlás támogatása. A tornában a legnagyobb súlyt arra helyezik – azon kívül, hogy az ifjúságiakat versenyeztetik, edzőtáboroztatják és minden lehetőséget megadnak nekik –, hogy bővítsék a sportág bázisát, támogassák azokat a már meglévő egyesületeket, amelyek a legkisebbekkel foglalkoznak, illetve segítsék új szakosztályok alapítását. – Ebben az évben ahhoz kaptak segítséget a klubok , hogy minél több szakképzett edzőt foglalkoztassanak, ezért a szövetség a bérekhez nyújtott támogatást. Majdnem száznegyven millió forintot fordítottunk eszközellátásra, hiszen ebben óriási hiány volt, és folyamatosan figyeljük: hol, mire van szükség. Új termet adtunk át például Győrben és Miskolcon, ahol több száz kisgyermek ismerkedik a tornasporttal. Az őszi bajnoki versenyekre nevezések alapján  érzékelhető, hogy a legalsóbb korosztályokban is nőtt a gyerekek száma, erről pontos adatunk januárban lesz. Szeptembertől Budapesten már Tornász Akadémia is van, a szövetség a Telepy utcai középiskolával kötött szerződést, így oda járnak azok a fiatalok, akik az ifjúsági válogatott gerincét adják. – Napi kétszer, reggel és délután edzenek a gyerekek. A szövetség által vásárolt mikrobusz szállítja őket a tréningekre és az iskolába. Tanrendjüket e speciális programhoz igazították, A tanárok rögtön jelzik, ha valami gond van a tanulással, és a szakemberek az edzéseket is kontrollálják.