UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-12-27 18:34

Kirándulás öt kilométeren

A 200 méter pillangón ifjúsági Európa-bajnok Juhász Adél a hazai legjobbakat is megelőzte a hét végén a debreceni maratoni országos úszóbajnokságon. Ettől függetlenül a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja a hosszú távokat és a nyílt vizet inkább csak kirándulásnak tekinti, a cél a riói olimpia.

reb A 16 éves Juhász Adél a hét végén jobb idővel teljesítette az 5000 méteres távot a debreceni maratoni medencés úszóbajnokságon, mint a nyílt vízi, azaz hosszú távú számok hazai specialistája, Olasz Anna. Ha abszolútban hirdetnek győztest, Juhász az első, ám a szabályok miatt végül a korosztályában lett bajnok. A Kiskunhalasi ÚGYE tehetsége ráadásul úgy tempózott ilyen jól, hogy nyáron még 200 m pillangón nyert az ifjúsági Európa-bajnokságon – azaz, más kalandba kezdett.
juhasz_adel_novotny
juhasz_adel_novotny
– Hetente van súlymérés, és ha a mérleg felesleget mutat, bizony egy óra gyors vagy százszor száz gyors következik – kezdi Adél. – Manapság ez már ritkán fordul elő, de attól még tény, az állóképességemmel nincs gond. Pár hete, a Bácsvíz-kupán nem úgy ment a fő számom, a kétszáz pillangó, ahogy szerettem volna, ráadásul a cikluszáró viadalon nem rendeztek nyolcszáz méter gyorsot. Ezért aztán az edzőmmel elhatároztuk, elindulok a maratonin. A tréner, Novotny Attila pedig a feladathoz passzoló, más típusú edzést végeztetett a már-már legendás, 19x8 méteres kiskunhalasi „kacsaúsztatóban”. Adél élvezte az újfajta munkát, ahogy mondja, a kemény és fejben is kihívást jelentő pillangó technikai edzések helyett kvázi „csak” gyorsot kellett úszni, amibe állítása szerint „nem kellett annyira belehalni”. Mivel a klub versenyzőinek nagy része másutt szállt medencébe, az edző helyett annak jobbkeze, Adél édesanyja kísérte őt, és szintén tehetséges húgát, Jankát Debrecenbe. A két lány nem hazudtolta meg életvidám, csibész természetét: ugratták egymást, kacagásuktól zengett az öltöző, a társak, ellenfelek pedig nem értették, mire a jókedv a három vagy éppen az öt kilométer előtt. Azt meg végképp nem, amikor féltávkor kimosolyogott a medencéből. – Megkértem Jankát, hogy a táv fele után álljon fel, és vakarja meg a hasát. Ő megrökönyödött, hogy miket mondok, hát hülyének nézik érte. Mire én kontráztam, hogy nekem kell végigszenvedni az ötezret, és segít, ha látom, hol tartok. Nah, ezért vigyorogtam. A neki szokatlan körülmények között – délelőtt tízkor kezdődött a döntő, ketten úsztak egy pályán – győzött, 57:15,56-os idővel, s ezzel még az Egyesült Államokban tanuló, Világ Kupa-győztes, világbajnoki pontszerző Olasz Annát is maga mögött tudhatta (ettől függetlenül Juhász juniorok, Olasz pedig a felnőttek között nyert). A sikernek örült a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja, ráadásul Gellért Gábor, a nyílt vízi szövetségi kapitány is szívesen látná a válogatottban. Az edző, Novotny bezzeg nem, a döntést viszont versenyzőjére – s egyben keresztlányára – bízza. – El tudom képzelni, hogy „másodállásban” a nyílt vízen is indulok, de a pillangó marad a fő számom, mert abban az úszásnemben ott szeretnék lenni a riói olimpián.