UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2014-12-28 10:50

Ne pincérnek álljanak

Sikeres évet zárt az utánpótlás, de a szövetség elnöke szerint még jobban kell koncentrálni arra, hogy a tehetségeket megtartsák a szorítók világában. A kiemelt állami támogatás legnagyobb részét az akadémiák és a régiós központok kapták meg.

Nagy-Pál Tamás Évértékelés ügyében hívtam fel a szövetség elnökét, de a sors átírta a beszélgetésünket. Az a nem éppen kellemetlen feladat várt rám, hogy mindenekelőtt közöljem dr. Csötönyi Sándorral: a Szölőskert Nagyréde SC nyerte a félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalvánnyal járó, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által életre hívott „A hónap műhelye”- díjat novemberben.
Csötönyi Sándor
Csötönyi Sándor
„Nagyon örülök, jó helyre került a díj. Nagyréde falu, pár ezer lakossal. Volt elnökünk, Varga Ferenc odavalósi, és neki mindig is az volt az álma, hogy szakosztály működjön ott. Külön elismerés Fehér Gyulának, hogy ezt megvalósította. Remek kezdeményezés a díj, mert szükség van arra, hogy ne csak az aranyesőt hozó szakosztályokat díjazzák, hanem az odaadó műhelymunkát is. Több kis helyen folyik remek munka az országban.” Az egyesület azzal érdemelte el a kitüntetést, hogy versenyzője, Virbán Gábor ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon. De a hazai amatőr boksz ezen kívül is szép számmal szállított érmeket idén. „A serdülők között két arany-, egy ezüst-, valamint négy bronzérmünk is volt az Eb-n. De dobogóra állhattunk az ifjúsági olimpián, ráadásul a juniorok kontinenstornáján sem Virbán szerezte az egyetlen ezüstérmet. Az is örömteli, hogy a lányok is helyt álltak, többször dobogón végeztek nagy tornákon.” Csötönyi nem csak az itt, bekeretezett részben, külön megtalálható érmek száma miatt érzi úgy, hogy szép évet zárt az utánpótlás. „Megtettük a sportágfejlesztési program első lépéseit. Leginkább a körülményeken tudtuk javítani, amely magával hozza a létszámnövekedést. Van már négy akadémiánk és nyolc régiós központunk, így egyre jobban működik a fiatalok menedzselése. Próbáljuk megtartani a gyerekeket a sportágban, gondolok itt például a hátrányos helyzetűekre. Megváltoztattuk a sportág körül kialakult légkört, sokkal tervszerűbben működnek a dolgok, mint előtte.” Az elnök a legfontosabb célként tűzte ki, hogy a tehetségeket a bokszban tartsák. „És egyben ez a legnehezebb feladatunk is. Hatalmas probléma, hogy az egyesületek nehezen tudnak sportállást biztosítani versenyzőiknek, mert nem tudják eltartani őket. A szakosztályok így csak a tuti bajnokokra koncentrálnak, akikkel szemben viszont türelmetlenek. Hatalmas az eredménykényszer a versenyzőkön és a szakembereken is. Ha nem hozzák a kívánt eredményt, akkor mehetnek cukrásznak vagy pincérnek, ahonnan meg nem fogják elengedni őket a versenyekre. Ráadásul nem elég megtartani őket: a stabilitás mellett fejlődésre van szükségük. Rengeteg fiatalt veszítettünk már el az említett okok miatt. Arról nem is beszélve, hogy mekkora a sérülésveszély a sportágban. Most, hogy a felnőttek már fejvédő nélkül vívnak, egészen másképp kell bokszolniuk. Más védekezési formákat kell megtanulni, más technikákat használni.”
Madárfészek
Madárfészek
Az ökölvívás is az állam által kiemelten támogatott tizenhat sportág közé került, így Csötönyit arra kértük, árulja el, mire fordították az összeget? „A legnagyobb részét az akadémiák és a régiós központok működtetése kapta. Figyelnünk kell arra, hogy csak olyan műhely kapjon pénzt, amely jól gazdálkodik vele. Ne csak költsék, hanem hozzák az eredményeket is. De mindenben nagyon lemaradtunk eddig. Épült viszont nyolc-tíz gyönyörű termünk. Ezek nagyon fontosak, hiszen végre a szülők is azt látják, hogy kulturált körülmények között készülhetnek a gyerekek. Ráadásul egyre inkább kétnemű sportágról beszélünk, így már azt is szem előtt kell tartanunk, hogy például női öltözők is legyenek. Mindezen kívül vettünk tíz ringet és kétszáz zsákot is.” A jövő évre vonatkozóan Csötönyi nem akart jóslatokba bocsátkozni. „Ez mindig nehéz, hiszen sokan korcsoportváltáson mennek át. Az első év ilyenkor bonyolult picit az újoncoknak. Ettől függetlenül remélem, hogy ismét eredményes esztendő vár ránk. Úgy érzem, hogy a most remekelő fiatalokból kétezer-húszra ütőképes csapat állhat össze.”

2014 világverseny-érmei Fiú ifjúsági Eb (Zágráb) - bronzérem: Tar Sándor (52 kg), Tóth Richárd (64) Ifjúsági olimpia (Nandzsing) – bronzérem: Könnyű Richárd (60). Fiú ifjúsági vb (Szófia) – bronzérem: Komor László (+91). Fiú junior Eb (Anapa) – ezüstérem: Virbán Gábor (48), Erdélyi Roland (80); bronzérem: Szaka István (52). Fiú schoolboys (serdülő) Eb (Keszthely) – aranyérem: Barbosu Tibor (47), Baranyai József (72); ezüstérem: Rostás Renátó (38.5); bronzérem: Rostás Ármándó (52), Petrovics Mátyás (54), Gábrisch Krisztián (65), Budai Renátó (68). Leány junior Eb (Assisi) – bronzérem: Gáll Bernadett (63), Kiss Tünde (66), Szokol Fanni (75). Leány ifjúsági Eb (Assisi) – bronzérem: Szabó Nikoletta (75).