UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-30 15:30

Csarnokok és auditáció

Sikeres évet zárt a kézilabda utánpótlása, még Európa-bajnoki ezüstérem is került a tarsolyba. A szakmai igazgató, Juhász István előremutató változásokról beszél, ugyanakkor tennivalóban sincs hiány: minél több edzőcsarnokra van szükség, és átfogó auditációt fontolgat a szövetség.

reb Minden bizonnyal az év kiemelkedő kézilabdasikere, hogy augusztusban az U18-as fiúválogatott – tizenöt évvel a korosztály legutolsó Eb-győzelme után – második helyen zárt a lengyelországi kontinensviadalon. A nyári diadalokról és tapasztalatokról többször is értekeztünk (például itt), a 2014-es évet értékelendő azonban másról faggattuk Juhász István szakmai igazgatót.

juhasz_istvan
juhasz_istvan

Ahhoz, hogy évek múlva is sikereknek örvendhessen szakma és szurkoló, az alapokat most kell letenni. A szakember szavaiból kitetszik, a hamarosan magunk mögött hagyott esztendőben mindent meg is tettek ezért.

Az egyik fontos lépés, hogy a meglévő 320 (sport)csarnok mellé 25 épülhet – ezeket már elbírálták. Ugyanakkor Juhász figyelmeztet, az infrastrukturális háttér korántsem áll összhangban az eredményességgel. Sokkal több edzőcsarnokra lenne szükség, hiszen – a bővülésnek köszönhetően – negyvenezer az igazolt játékosok száma. Ebből 12 ezer gyermek, összesen 15 ezer az utánpótláskorú. Ráadásul a mindennapos testnevelésből átháruló feladatok is zsúfoltságot eredményeznek a pályákon.

A társaságiadó-kedvezmény sokat segít a fejlesztésben, ám a szakmai igazgató szerint a TAO sem mindenható, mert hiába van valakinek jóváhagyott pályázata, ha nem sikerül feltölteni a keretet.

A szakmai koncepcióban is változás történt, a tartalom és minőség már megközelíti a fejlett nyugat-európai országokét. A korosztályos-válogatottakat hasonlóan magas színvonalú egészségügyi ellátás és felügyelet, valamint egyéb felkészülési körülmények illetik meg, mint a felnőtteket.

Fontos vívmány, hogy az új szezon kezdetével, ősztől jóval letisztultabb és áttekinthetőbb rendszerben zajlik a gyermekbajnokság. Juhász gyakorlatilag a legfontosabb kérdésnek tartja, hogy úgy nyerjék meg kicsiket a sportágnak, hogy minél kevesebben hagyják el. Értelemszerűen nem lesz mindenkiből profijátékos, de attól még megtalálhatja a helyét a rendszerben, akár a kézilabda iránt elkötelezett szurkolóként. Lényeges: az élményre építsen az oktatás, hogy az élsportolóvá váló fiatalok minél később kerüljenek az eredménykényszeres verklibe.

EURO 18 WEGRY - FRANCJA
EURO 18 WEGRY - FRANCJA

A jelenleg a B válogatottat is vezető Juhász meglátása szerint a szövetség utánpótlás-nevelő és támogató munkáját az minősíti, hányan kapnak helyet a felnőttek között. A fiatalon szerzett érmek, bajnoki címek „semmit nem érnek”, ha nem követi őket profizmus. Elég csak a nemrég zárult női kontinensviadalra gondolunk, ahol a 18 éves Tóth Gabriella berobbant, és a 20 esztendős Mészáros Rea és Bíró Blanka is maradandót alkotott. De előhozhatjuk a férfikapitány, Talant Dujshebaev által számításba vett 19 éves beálló, Bánhidi Bence  példáját is.

Bár az esztendő számos előremutató változás hozott, tervekben nincs hiány.

– Sarkalatos pont az edzőképzés. Az suliprogrammal az alapoktól kezdjük a szakemberek felkészítését is, hiszen a szakfelügyelők segítségével a testnevelő-tanárok is biztos tudáshoz jutnak. Szkeptikusak vagyunk a különböző középszintű OKJ-s tanfolyamokkal, kétséges, hogy az ott szerzett tudás megüti-e a kívánt színvonalat. A nemzetközi edzőképző központ segíti a szakedzőképzést, ám több sportághoz hasonlóan mi is reméljük, hogy a Testnevelési Egyetem kézbe veszi a dolgot, elvégre Mocsai Lajos lett a rektor. Továbbá, az Egri Eszterházy Tanárképző Főiskolán - ahol docensként oktatok – szeretnénk modern, mindent igényt kielégítő, kézilabdaspecifikus oktatási modult indítani, valamint tisztán főiskolai hallgatókra épülő csapatot versenyeztetni, amely már az NB.I/B-ben szerepel.

Ugyan még a jövő zenéje, ám Juhász arról is beszélt, hogy a labdarúgáshoz és a kosárlabdához hasonlóan átfogó auditációt hajtanának végre. A tervek értelmében hat-hat női és férfi klub munkáját világítanák át, illetve három-három olyan utánpótlás-nevelő műhelyt, amelynek ugyan nincs felnőtt együttese, de sok gyerekkel foglalkozik. Akár a Nemzeti Kézilabda Akadémiát is.

– Velük rengeteg iskolába eljuthatnánk. Fontos áttekinteni a működést, hiszen lényeges, hogy a lehető legmagasabb színvonalon történjen a képzés. És persze fel kell készülni arra, hogy a társasági-adókedvezmény után is legyen élet…