UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-04 11:53

Kameruni kamaszkarrier

Akárhogy is szeretné, Breel Embolo őszi teljesítményének köszönhetően soha többet nem élheti a kamaszok átlagos életét. Erre talán már akkor elveszítette minden esélyét, amikor márciusban, pár nappal a tizenhetedik születésnapja után gólt szerzett a svájci élvonalban, a bajnok Basel színeiben.

Nagy-Pál Tamás Breel Embolo próbálja a tinik megszokott életét élni. Rendesen jár iskolába, odafigyel az órákon, és mindig megírja a leckéjét.
Breel Embolo2
Breel Embolo2
Ennek ellenére egyáltalán nem szokványos, ami az őszi szezonban vele történt, hiszen tizenhét évesen rendszeresen játszik az FC Basel színeiben a svájci bajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Az iskolából háromszor is több napra kellett kikérni. Az igazgató valószínűleg büszkén engedte el, hiszen Madridban, Razgradban és Liverpoolban volt jelenése a legrangosabb európai kupasorozatban. A kameruni születésű csatár villámgyorsan vált közönség kedvenccé: alig töltötte be tizenhetedik életévét, amikor márciusban debütált az élvonalban, négy perccel később pedig már első gólját is megszerezte. Ősszel azt is bebizonyította, hogy volt értelme igazoltan „lógnia” az iskolából: a Ludogorec ellen betalált a BL-ben, mellyel a sorozat történetének hatodik legfiatalabb gólszerzője lett. Bár ezzel az adattal illik óvatosan bánni, a lista első helyén ugyanis bizonyos Peter Qfori-Quaye szerepel. Nem önben van a hiba, ha most lázasan turkál az emlékei között, és nem jön rá, ki is ez a ghánai játékos, aki harmincnégy éves, és már öt éve nem lépett pályára tétmeccsen. Persze, ez nem jelenti azt, hogy Embolo nem futhat be szép karriert. Sőt! A támadó a Videotont is megjárt Paolo Sousa vezetőedzőnél abszolút alapembernek számít, a bajnokságban például öt gólt szerzett, és egy gólpasszt is kiosztott. Sokoldalú játékos, nemcsak csatárként, hanem támadó középpályásként is jól érzi magát a pályán. Elemi erő lakozik benne, amellett technikás is. Villámgyors helyzetfelismerése: többször is lőtt úgy gólt, hogy kapus és védő pillanatnyi tétovázását kihasználva szerzett labdát, és gurított az üres kapuba. De akkor sem esik kétségbe, ha távolról kell próbálkozni, a tizenhatoson kívülről is többször lőtte már ki valamelyik felső sarkot. Minden meccsen hasznos tagja csapatának, ha nem szerez gólt, mert folyamatosan leköt két-három védőt, akiket rendesen ki is fáraszt. Így, bár a BL-ben még nem nyitotta meg a gólcsapot, nagy része volt abban, hogy a Basel a csoportban, meglepetésre, megelőzte a Liverpoolt, és tizenhat közé jutott. Breel tavaly decemberben kapta meg a svájci állampolgárságot, és eddig csak az európai ország korosztályos válogatottjában lépett pályára, de állítólag maga Samuel Eto’o lobbizik érte, hogy inkább válassza szülőhazája nemzeti mezét.
Breel Embolo1
Breel Embolo1
Persze, nemcsak a válogatottak, hanem a topklubok is versengenek már érte, egyáltalán nem biztos, hogy a nagykorúságát is Svájcban ünnepelheti. Egyelőre a Bayern Münchennel kapcsolatban számoltak csak be konkrétumokról, de a lista rövid időn belül biztos jelentősen bővülni fog. Főleg, ha a BL kieséses szakaszában sikerül valamelyik nagyágyút megfricskáznia (a Portóval találkoznak a nyolcaddöntőben). De ahhoz még február közepéig várni kell, addig élheti az átlagos tinik életét. Mármint abban az értelemben, hogy mindennap bejárhat az iskolába. Az más kérdés, hogy mennyire átlagos, ha a St. Jakob-Parkban harmincezer szurkoló skandálja az ember nevét. Tizenhét évesen.