UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-01-06 10:17

"Ász" volt az év

A kiemelt állami sportágnak járó támogatás döntő hányadát az utánpótlásra fordította a teniszszövetség. Ennek nyomán nőtt a versenyzői létszám, a korosztályos világversenyek eredményei pedig önmagukért beszélnek.

reb Noha a hagyományos év végi összefoglalóinkban nem elsősorban a 2014-es eredményeket, sokkal inkább a pályán kívül történteket tárgyaljuk, a teniszezők esetében kivételt kell tennünk: a 2014-es szereplés szerint messze túlszárnyalta a tervezettet,
valkusz_mate_huntennis
valkusz_mate_huntennis
A világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportágának korosztályos versenyein taroltak a magyar fiatalok. Az U16-os leányok mindent vittek a kontinensen: Budapesten csapatban, illetve a moszkvai Eb-n egyéniben és párosban sem találtak legyőzőre. A triplázó Stollár Fanny a nandzsingi ifjúsági olimpián bronzérmet nyert párosban, akárcsak a US Openen. Valkusz Máté zsinórban másodszor lett az év legjobbja az Európai Teniszszövetség választásán, hasonló bravúr még nem fordult elő, ráadásul az orosz fővárosban rendezett kontinensviadalon egyéniben és Kotormán Ákossal párban is harmadikként végzett. Az U18-as lányok csapatban Eb-harmadik helyezést szereztek, Gálfi Dalma pedig magas besorolású tornákon diadalmaskodott, a wimbledoni Grand Slamen párosban második lett. A vezetők a pályán kívül, a sportágfejlesztésben is kiemelkedőt alkottak, ez a tényfényes jövőt jósol 2015-re és a későbbi esztendőkre is. Nemrég honlapunk is cikkezett arról, hogy a hazai viszonyokhoz képest kiemelkedően, évi több millió forinttal támogatja a szövetség a kiválasztott 15-18 éves játékosokat. Ahogy az összes sportágfejlesztési programot, úgy ezt is bevált nyugati minták alapján alakították ki, és elmondható, eddigi  működésük igazolja a döntés helyességét. – Felülről zárt, hiszen bizonyos korig támogatunk, alulról nyitott a rendszer – mondja a Richter Attila főtitkár. – Ez az év lesz a vízválasztó, mivel két esztendőre szólt a megállapodás. A világranglistás és egyéb követelmények teljesítésétől függően figyelmeztetünk vagy elismerünk, a többség eddig azonban jól teljesít. A támogatottak köre vagy egyénileg, részben támogatva, vagy központosítottan, kirendelt edzővel, minden költségtől mentesen készül.
stollar_fanny01_szalmas_peter
stollar_fanny01_szalmas_peter
A legtöbb sportághoz hasonlóan a tenisz is az iskolákat célozza meg, azért, hogy bővüljön a versenyzői létszám. A Play and Stay programban egészen fiatal gyerekeket ismertetnek meg a játék alapjaival, és 16 egyesülettel megállapodást kötöttek, hogy az sulikból érkező ifjak heti kétszer edzhessenek. A szövetség rendkívüli anyagi segítséget kapott az államtól, aminek köszönhetően 150 iskolának ad felszereléscsomagot, továbbá ingyenes továbbképzést nyújt a testnevelő tanároknak. Richter emlékeztet, októberben úttörőprogramot indított a szervezet: Dunakeszin csaknem ötszáz gyereket oktatnak a helyi klubban, azaz pályákon, szakképzett edzők foglalkoznak velük. Az elmúlt röpke három hónapban nagyjából már nyolcvanan igazolt versenyzők lettek. – A kiemelt állami sportágnak járó támogatás kilencven százalékát az utánpótlásra fordítottuk, a maradékon a kerekesszékes szakág és az edzőképzés osztozott. A programoknak köszönhetően hat-nyolc százalékkal nőtt a versenyzői létszám, ám elképzelhetőnek tartom, hogy az idei év végére már tízezer gyerek teniszezik majd. Remélem, hogy az előzőhöz hasonlóan az előttünk álló év is hasonló szép sikereket hoz a pályán és azon kívül egyaránt.