UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-01-06 17:02

Őrület a nyilakkal

Az elmúlt hetekben a korábban a dartsot nem ismerőket is képernyő elé szegezte a profik világbajnoksága. A közvetítés – nem először – érdeklődési hullámot keltett, a hazai szövetség pedig ezt meglovagolva népszerűsítené a sportágat.

reb Napjainkban nem is számít valódi sportkedvelőnek az, aki nem tudja, a 44 éves skót Gary Anderson nyila többször is kiesett a táblából vasárnap este, a 16-szoros világbajnoki első, angol Phil Taylor ellen vívott darts vb-döntőben. Ráadásul még az a ritkán látott eset is megtörtént, hogy a harmadik kiütötte az első két nyilat, így 180 helyett nulla pontot ért el. A balszerencse ellenére a skót kihívó végül legyőzte a favoritot, de ez már lassan a csecsemők is tudják. Három hét után véget ért a Professional Darts Corporation, azaz a PDC vb-je, ám az egyre népesebb számú dartsrajongónak nem kell a kardjába, pardon, nyilába dőlnie, hiszen már elkezdődöttl a másik szervezet, a British Darts Organisation, a BDO-versenyzők küzdelemsorozata. Azaz, a dartsőrület tovább tart.
gary_anderson
gary_anderson
Ha bolondok házának nem is neveznénk a honi szövetség irodáját, tény, szinte szünet nélkül csöng a telefon. A teljesen kezdők vagy a dartsozást korábban abbahagyók kaptak kedvet újra a sportághoz, és égnek a vonalak, hogy hol érdemes, hogyan érdemes (újra)kezdeni. – Már nem csodálkozunk rá annyira az óriási érdeklődésre, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a Sport TV először közvetített drats-vébét – kezdi Vereczkey Lajos főtitkár. – Ettől függetlenül nem győzünk reagálni a levelekre, telefonokra. Elsősorban a lakhelyhez közel eső egyesületekhez irányítjuk a kérdezőket, hogy ott jobban megismerkedhessenek a dartsszal. A főtitkár szerint nehéz lenne arányokról beszélni, mindenesetre az érdeklődők között éppúgy akadnak gyerekek, fiatalok, mint középkorú hölgyek és urak. Jelenleg nagyjából ötszáz igazolt versenyző van az országban, ám a kezdőktől a versenysportig tartó átmenet lépcsőjét jelentő szabadidős engedéllyel bírók bázisa is csaknem ugyanennyire tehető. Az ő létszámukat emeli meg elsősorban egy-egy vb-közvetítés keltette hullám. Vereczkey szerint az igazi az volna, ha sikerülne élni a nagy érdeklődéssel, és minél több fiatalt és felnőttet bevonni a sportágba. Sokat segíthetne ebben, ha folyamatosan képernyőre kerülne a sportág a Premier League küzdelmeinek közvetítésével. Az elegáns londoni Alexandra Palace-ben rendezett és világszerte nézett esemény közvetetten is sokat segíthet a darts népszerűsítésében. A sportág ugyanis még mindig küzd a „kocsmasport” pejoratív címkével, holott aki a két gigász vasárnap esti, háromórás, mentálisan és fizikailag megerőltető harcát látta, tudja, a darts korántsem holmi „dobálás”. – Fejleszti a matematikai és koncentrációs készséget, talán a megszokottól eltérő, de jelentős fizikai erőnlétet igényel. A mindennapos testnevelés miatt teremhiánnyal küzdő intézményeknek is jó megoldás lehetne, hiszen a táblához csak egy fal kell, és mégiscsak sokkal jobb elfoglaltság, mint mondjuk a padban rajzolgatni. A darts lassan-lassan talán kitör a kocsmasport megítélésből, a szülők és az érdeklődők, nem utolsósorban a sportvezetőség is felméri, a darts versenysport szekciója éppúgy valódi erőfeszítést igényel, mint bármelyik sportág.