UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-01-06 20:45

Tinicsapat a világ ellen

A Fed-kupa-kapitány, Juhász Gábor szerint részben a magyar felnőtt női tenisz gyengeségét is mutatja, hogy javarészt utánpótláskorú fiatalokkal áll ki a válogatott a februári hazai rendezésű viadalon. A Babos Tímea nélküli négyesnek is ki kell vívni a bennmaradást az euro-afrikai zóna I. csoportjában.

reb A decemberben a harmadszor Fed-kupa-kapitánynak választott Juhász Gábor hétfőn délig jelölhette ki, kikkel vág neki a február 4-7. között Budapesten, a Syma csarnokban rendezendő női tenisz Fed-kupa-viadalnak. A maga 23 évével a négyes fogat „korelnöke” Jani Réka Luca, mellette pedig a 17 éves Bondár Anna, továbbá a két 16 éves tinisztár, Gálfi Dalma és Stollár Fanny kapott meghívót a válogatottba. Amikor Juhászt arról kérdezzük, minek köszönhető, hogy ennyire ifjú teniszezőkből álló csapattal vág neki a tornának, gyorsan „visszadobta” a kérdést.
bondar_anna03_susan_mullane
bondar_anna03_susan_mullane
– Az eredményeik önmagukért beszélnek – szögezte le a kapitány. – Fanny és Dalma is páratlan évet tudhat maga mögött korosztályában, Anna pedig női profi versenyt nyert,  ráadásul tizenhat-tizenhét éves lányok már bőven vannak annyira érettek fizikailag és mentálisan, hogy méltó partnerei, ellenfelei legyenek a felnőtteknek. Azért az hamar kiderül, a világranglistán egyedüli magyarként a legjobb százban szereplő Babos Tímeának biztos helye lenne a kvartettben, csakhogy a szövetség és a játékost képviselő menedzser, a teniszező édesapja, Babos Csaba még nem tudott megegyezni, elsősorban az anyagiakról. Noha a sportnapilapnak nyilatkozva mindkét fél arról beszélt, érdeke, hogy a jelen hazai legjobbja szerepeljen, ez egyelőre várat magára. Igaz, az esély még él, hiszen a rajt előtti kapitányi értekezleten kettőt is cserélhet Juhász, aki kezdetben nyolc versenyzőben gondolkodott. Lukács Vanda azonban sérülésre és egyéb sérelemre hivatkozva lemondta a válogatottságot, Czink Melinda visszavonult. A szakember a tavaly bemutatkozó Szlavikovics Szabinát (19) a jelenleg tartaléknak rangsorolta. A kapitány szerint részben a magyar női felnőtt-tenisz gyengeségét és egyben persze a magyar teniszutánpótlás erősségét is mutatja, hogy tinicsapat lép pályára Budapesten. Ugyanakkor azt is leszögezte, senki sem dőlhet hátra, mert formahanyatlás esetén cserél. A három fiatal egyébként vérmérsékletétől függően lelkesen vette tudomásul, hogy a korosztályos válogatottak után immár a felnőttek között is számítanak rájuk. A hétfői edzésen Gálfi például hosszasan áradozott arról, mekkora megtiszteltetés neki a lehetőség. Az esélyekről szólva Juhász azt mondja, Babossal vagy nélküle is merész álom a világcsoportba való feljutásért játszani, ugyanakkor nélküle is célkitűzés az euro-afrikai zóna I. csoportjában való bennmaradás. A konkrét eredmény viszont nagyban függ a csoportbeosztástól, és hogy pontosan milyen erős játékosokkal érkeznek az ellenfelek. A Fed-kupa-csapat minden tagja hamarosan külföldi versenyekre utazik, a programjuk nem változik a válogatott szereplés miatt. Jani, Bondár, és Stollár az Egyesült Államokban vesznek részt profi versenyeken, Gálfi Dalma pedig a junior Australian Open vitézkedhet. Néhány nappal a Fed-kupa rajtja előtt azonban mindenki visszatér. Harcra készen.