UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-07 13:56

Hogyan tovább? (1. rész)

Fiatal tehetségek jövője menedzserszemmel: sorozatunk első részében Paunoch Péter és Fülöp Ferenc beszél arról, hogy a hozzájuk tartozó tehetségekre mi várhat az elkövetkező hónapokban. Olyan játékos nincs köztük, aki akár már a télen külföldre kerülhet.

Nagy-Pál Tamás A téli szünetet kihasználva arról érdeklődtünk hazánk legnagyobb menedzserirodáinál, hogy utánpótláskorú játékosaikra mi várhat a jövőben? Az első részből kiderül, hogy ügynökeik szerint Patik Márton, Haris Attila, Popov Patrik, Korozmán Kevin vagy éppen Kővári Róbert számára mit hozhatnak az elkövetkező hónapok.
Popov Patrik
Popov Patrik
A Center Sport Kft. ügyvezető igazgatójával, Paunoch Péterrel először két kapusukról, a 19 esztendős Ordasi Gergőről (Vasas) és a 16 éves Varga Ádámról (FTC) beszélgettünk. „Gergő előző szezonja szerencsétlenül sikerült. Súlyosan megsérült, ezért nagyon sokat ki kellett hagynia. Most a legfontosabb, hogy utolérje magát. Tehetsége megvan hozzá, hiszen a hazai U19-es Európa-bajnokságon is védett volna. Ha sikerül visszatérnie, akkor látok rá esélyt, hogy szóhoz jusson az NB I-ben. Ádámról nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legtehetségesebb kapus a Fradi utánpótlásában. Képességeit a korosztályos válogatottban is kamatoztatja. Bár nagyon fiatal és még csak amatőr szerződése van, jó esélyt látok arra, hogy később külföldön is kipróbálja magát.” Patik Márton (17)  már megtette mindezt, hiszen a Red Bull Salzburg játékosa. „Nehezen indult számára az ősz, mert Ausztriában nincs U17-es korosztály, csak U16-os és U18-as. Válogatottbeli kötelezettségei és kisebb sérülése miatt kevés edzésen vehetett részt, így nem tudta beverekedni magát az idősebbek közé. A szezon második felében azonban már a csapattal készült, utolérte magát és az utolsó meccseken már ő játszott belső védőként. Nagyon jó véleménnyel voltak róla, úgyhogy bízunk abban: a következő idényben is maradhat Európa egyik legkorszerűbb akadémiáján.” Haris Attila (18) és Popov Patrik (17) még itthon bizonyít, nemrég mindketten profi szerződést kaptak a Ferencvárostól, utóbbi ráadásul az NB I legfiatalabb futballistája volt az ősszel. „Attila azon kevés fiatal közé tartozik, aki meglepő módon annak ellenére nem tagja a korosztályos válogatottaknak, hogy már a Fradi első keretének tagja. Thomas Doll vezetőedző jó véleménnyel van róla, úgyhogy egyre több szerepet kaphat. Először a Ligakupában, később a bajnokságban is. Aztán hátha észreveszi a válogatott stábja is… A legfontosabb most az, hogy meghálálja a szerződését, egyelőre külföldre távozással nem gondolkozunk vele kapcsolatban. Reméljük, hogy Patrik is közel kerülhet az első csapathoz. Bár nem érdemtelenül mutatkozott be az NB I-ben, kicsit megelőlegezett volt a bizalom, hiszen igen bő a keret.” Náluk is fiatalabb a Puskás Akadémia játékosa, Bévárdi Zsombor (16), illetve a Honvéd tehetsége, Kovács Nikolász (16). Ők mindketten a nyártól vannak új állomáshelyükre. „Zsombor ősze rá is ment a beilleszkedésre, de a tavasszal már kiugró teljesítményt várok tőle. Nikolást rögtön az idősebbek közé került Kispesten, úgyhogy nagy potenciált látok benne. Mindketten korosztályos válogatottak.”
Márkvárt Dávid2
Márkvárt Dávid2
Az FMF Kft. részéről Fülöp Ferenc játékos-ügynök először arról a Baki Ákosról (20) beszélt, akit egy éve majdnem szerződtetett az angol élvonalban szereplő Swansea City. „Sajnos pont megsérült akkoriban, és azóta nagyon sokat kihagyott, még csak most kezdte meg a felkészülést. Bízunk benne, hogy tavasszal úgy teljesít az MTK-ban, amivel korábban felkeltette a walesiek érdeklődését. Ami egyébként fennáll továbbra is, úgyhogy nem veszítette el a lehetőséget, hogy külföldre igazoljon. Ez talán már nyáron megtörténhet.” A még mindig csak 17 éves Korozmán Kevin is járt már külföldön, a Liverpool utánpótlásában. Az MTK labdarúgója jelenleg kölcsönben, a Fradiban játszik. „Fontos lenne, hogy sok lehetőséget kapjon, mert nagyon tehetséges. Most itthon kell bizonyítania ahhoz, hogy visszatérhessen egyszer Angliába vagy bármelyik külföldi bajnokságba.” Angliától nem szakadunk el: a Pécs 19 éves fiatalját, Kővári Róbertet nemrég a második ligás Nottingham Forest tesztelte. „Továbbra is figyelik őt, de meg kell mutatnia, mit tud, vagyis úgy kellene játszania, mint az előző szezonban. Ha állandósítja jó formáját, akkor lehet gondolkodni külföldi szerződésen.” Hasonló helyzetben van egy másik pécsi játékos, Márkvárt Dávid is, aki csak azért nem próbázott a szigetországban, mert éppen akkor sérült meg. „Ő is az előző évadban nyújtott kiváló teljesítményt, az ősszel nem tudott ugyanazon a szinten játszani. Persze, fiatal játékosnál érhető ez a kiegyensúlyozatlanság, főleg, hogy a csapatának sem ment. Javulnia kell, és, ha képességeinek megfelelően teljesít, akkor akár nívósabb bajnokságban is szerepelhet.”