UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2015-01-08 14:24

Újoncrandevú

Az új versenyév a Joola újonc magyar nemzetközi asztalitenisz-bajnoksággal indul, amelyen tizenöt ország százötven versenyzője vesz részt. Az Angyalföldi Sport és Szabadidő Központban a hazai pingpongosok is szép számmal állnak asztalhoz, köztük a végső győzelemre is esélyesek.

Pusztai Viola Az új évben az újoncok lépnek először asztalhoz nemzetközi versenyen, méghozzá idehaza, az Angyalföldi Sport és Szabadidő Központban. Az immáron hagyományos Joola újonc magyar nemzetközi bajnokságon tizenöt ország százötven pingpongosa ragad ütőt január 9-11-én, hogy megmutassa tehetségét. A fiúk és a leányok is két korcsoportban – U11 és U13 – mérhetik össze tudásukat, az idősebbeknek pedig csapatversenyt is rendeznek. Ezzel kezdődik pénteken a program, az elődöntők, illetve a döntő szombat délután zajlik. Délelőtt az egyesek csoportkörét rendezik, az első két helyezettek harcolhatnak az elsőségért, a többiek a vigaszágon folytathatják. A döntő a tervek szerint vasárnap 14 órakor kezdődik.
András Csaba Forrás: MOATSZ
András Csaba Forrás: MOATSZ
Barsai Emese főszervező honlapunknak elmondta: a verseny egyik varázsa, hogy nyitott, így nemcsak az országok válogatottjai, hanem klubcsapatok és regionális együttesek is indulhatnak. – Amikor pár évvel korábban megrendeztük az első viadalt, még nagyon kevés nemzetközi újoncverseny volt, ezért tűnt jó ötletnek. Ma már igény is van rá, hiszen így a gyerekek igen fiatalon megmérkőzhetnek más ország versenyzőivel. Rengeteg szülő elkíséri a csemetéket, ezért is fontos, hogy minél magasabb színvonalú legyen a torna, hiszen ez garantálja, hogy jövőre is visszatérnek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ebben a korban kell-e egyáltalán nemzetközi versenyeket szervezni. Fazekas Mária az újoncok és a serdülők kapitánya szerint ezek több szempontból is hasznosak: – Nagyon jó felmérő a piciknek, hogy hol tartanak, másrészt ez a tanulási folyamat első lépcsőfoka. Ekkor ismerkednek meg például más versenyzők habitusával. Tapasztalatból mondom, vannak olyanok, akik először bizony megijednek attól, hogy a velük szemben álló kiabál, vagy visszaüt olyan labdát, amilyet előtte a hazai mezőnyben senki más nem tudott. Én is kíváncsian  és izgatottan várom a versenyt, már csak azért is, mert lehet, hogy éppen itt fedezünk fel valakit, aki eddig nem volt a látókörünkben. Bár szeretné, ha a magyar leányok szépen szerepelnének, esélylatolgatásra nem vállalkozott, mint mondta, újonc korban még bárki okozhat meglepetést. Ebben egyetért Varga Zoltán, a fiúk kapitánya is, de ő kerek-perec kimondta, mindenképpen érmeket, közte aranyérmet vár. Erre a legnagyobb esélye András Csabának, illetve Both Olivérnek van; ők csapatban is indulnak. A fiúk U13-as mezőnyében tizennyolc, a leányoknál tizenöt hazai pingpongos száll harcba az elsőségért, az U11-esek között egyaránt nyolcan szerepelnek. Emellett az idősebbek csapatversenyében három-három magyar válogatott lép asztalhoz, valamint több klub is képviselteti magát. A külföldiek Európából mindenhonnan érkeznek: svédek, bolgárok, norvégok, osztrákok, bosnyákok, litvánok, angolok, írek, szlovákok, fehéroroszok és németek is megméretettnek a budapesti viadalon. Az indulókról, a verseny programjáról ITT tájékozódhat.