UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-01-12 18:41

Célba értek, benn maradtak

Teljesítette a kitűzött célt az U18-as leányválogatott a vaujanyi divízió I-es világbajnokságon, azaz jövőre is ebben a csoportban szerepelhet. Marton Tibor edző szerint ez volt a realitás, de a csapat sokat fejlődött, amióta elkezdték a közös munkát. A téthelyzetben hiányzott a nemzetközi tapasztalat.

Pusztai Viola A szakmai stáb reális célokat tűzött ki az U18-as leányválogatott elé a vaujanyi divízió I-es világbajnokságon: a kiesés elkerülését. Marton Tibor a csapat edzője a torna előtt elmondta, nekik Ausztriával és Szlovákiával kell felvenniük a versenyt, a németek, a norvégok és a franciák más kategóriát képviselnek. A lányok teljesítették a célkitűzést, ráadásul majdnem meglepetést okoztak.
Az U18-as válogatott Forrás: MJSZ
Az U18-as válogatott Forrás: MJSZ
– A vb előtt játszott találkozok alapján – három sima vereség a franciáktól, egy győzelem, egy vereség az osztrákok ellen és szoros győzelem a szlovákok ellen – úgy gondoltam, a realitás a bennmaradás. Ahhoz képest, amióta elkezdtük a programot, elég sokat léptünk előre: Ausztria ellen nem játszottunk jól, de úgy nyertünk, hogy gólt sem kaptunk, a szlovákok elleni meccs pedig egészen sima volt, ami azért nagy dolog, mert jóval előttünk járnak jégkorongban. A norvégok ellen nem volt sanszunk, 3-0-ra kikaptunk, de ez az eredmény nekünk hízelgő. Három mérkőzés után az éremért, de akár a feljutásért játszhattunk. A németek ellen az első harmadban egyértelműen jobbak voltunk, és azt gondoltuk, ez is könnyű meccs lesz, de nem így történt: elkezdtünk türelmetlenkedni, hosszabbak voltak a cseréink és egyénileg akartuk megoldani a dolgot. Ez nem sikerült és nagyarányú vereségbe szaladtunk bele. Az éremszerzésre még így is maradt esély, a franciák ellen az addigi legjobbunkat nyújtottunk, de öt perccel a vége előtt átvették a vezetést és megnyerték a meccset. Marton Tibor és a stáb többi tagja is nagyon büszke volt a lányokra, akik érthető módon kicsit el voltak kenődve az elszalasztott lehetőség miatt, hiszen végül az ötödik helyen végeztek. Pedig az jó mentális állapotról tanúskodik, hogy a 7-0-ra elvesztett németek elleni meccs után mindössze 24 órával a világbajnokság legjobb találkozóját játszották a franciákkal. Méghozzá táblás ház előtt. – Természetesen a lányokat megviselte a nagyarányú vereség, mindenkiben volt hiányérzet, de senki nem a külső körülményekben kereste az okokat. Mindenki arra koncentrált, hogy a következő meccsen jobban teljesítsen. Ez is mutatja, hogy nagyon jó szellemiségű csapat jött össze, annak ellenére, hogy voltak köztük nagyon fiatal játékosok is. Mindenkinek volt feladata, téglája, amit bele kellett tenni az egészbe, és mindenki a saját részét bele is tette, elfogadta a szerepét, s úgy viselkedett, ahogy a csapat érdeke kívánta. Nagyon nyitottak voltak az új dolgok befogadására, alakítható volt a gárda, nagyon sokat dolgoztak a játékosok azért, hogy minél többet tudjanak a jégkorongról. A világbajnokság egyik tanulsága szakmailag az volt az edző szerint, hogy át kellene gondolni a női hoki magyarországi helyzetét. Az U18-as válogatott tagjai közül többen is csak az U14-es B bajnokságban játszanak, így nekik furcsa volt, hogy nagyszámú közönség előtt, éremért küzdenek. Hogy minél több tapasztalatot szerezzenek, rendszeresen, havonta vagy kéthavonta nemzetközi tornákon kellene játszaniuk, hogy kezelni tudják a téthelyzetet is.