UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-01-12 13:25

Nyílegyenes út az iskolákba

A dartsot és matematikát kombináló számítógépes szoftver játékosan tanítja meg a matematikai műveleteket: megoldást jelenthet a mindennapos testnevelés miatt helyhiánnyal küzdőknek, továbbá változtathat az embereket egyre inkább jellemző mozgásszegény életmódon. A szisztémát az ötletgazda Székely „Penge” Pál mutatja be.

reb Nem is olyan régen, 2013 végén publikálták a Pisa-tesztek eredményét, amely szerint a magyar fiatalok igencsak gyengén teljesítettek, sokaknak a legegyszerűbb matematikai műveletek elvégzése is gondot okozott. Ez adta az ötletet Székely „Penge” Pálnak innovációjához. A férfi lassan két évtizede dartsozik, a versenysportnak köszönhetően bejárta Európa számos országát, így Hollandiát és Angliát is, ahol a nyilas játékot tantárgyként oktatják az iskolákban. Bár hasonló modell nem valósítható meg idehaza, rájött, a dartsot mégiscsak fel lehetne használni arra, hogy a fiatalok játékosan és interaktívan gyakorolják a matematikai alapműveleteket. Főként azért, mert amióta bevezették a mindennapos kötelező iskolai testnevelést, az intézmények döntő többsége helyhiánnyal küzd. Néhol egyszerűen megoldhatatlan, hogy a – kedvező esetben létező – tornateremben a zsúfoltság miatt tényleges sportfoglalkozást tartsanak.
Székely "Penge" Pál Forrás. dartsvilag.hu
Székely "Penge" Pál Forrás. dartsvilag.hu
Ezért aztán a számítástechnika-tanár végzettségű, informatikusként dolgozó Székely a Microsofttal közösen megalkotta a dartsot és matekot ötvöző programot. A technikai specifikációkról annyit, hogy bármilyen, Windows 8 operációs rendszerű gépen működik. Ugyan ennél korábbi verzión nem, ám ez azért nem lehet gond, mert az iskolák és a Microsoft között lévő „Tiszta szoftver” konstrukciónak köszönhetően mindenki könnyedén hozzájuthat a szükséges háttérhez. A program hat lépésből áll. Az első a legkisebbeknek, hat-hét éves kortól mutatható, ekkor a dartstábla színezését tanulhatják meg játékosan. Ezt a számpuzzle követi, amely a memóriát fejleszti, hiszen meg kell jegyezni a tábla felosztását. Ez azért sem egyszerű, mert a számok nem logikus sorrendben helyezkednek el a körön. Két statikus részben a sportág történetét és szabályait ismertetik, majd jön a szektorpuzzle, hol az osztást gyakorolhatják az ifjak: a program által feldobott számnál össze kell rakni, miként is lehet a nyilakkal elérni. A hatodik feladatban pedig több módon, egymással versenyezve s közben játszva tanulják a szorzást. Az ötletgazda leszögezi, a program nem oktat, ám segédeszköznek remek megoldás. Hogy nem a levegő beszél, azt jelzi: az ősszel már áldását adta rá az ifjúságért felelős államtitkárság is. Ennél azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb elismerés, hogy amióta néhány napja, január eleje óta működik a dartsmatek.hu oldal – ahonnan egyébként ingyenesen letölthető a program, otthoni használatra is – özönlenek a levelek. Az ország különböző pontjáról tanárok, iskolaigazgatók jelentkeznek a roadshowra: „nem népszerű a matematika” vagy „segíthetne a lemaradó tanulók motiválásában”, írják. Székely – aki otthagyta munkahelyét, hogy a sulidartsra összpontosíthasson – az egyes állomásokon részletesen mutatja be a programot.
A darts matek szoftver Forrás: dartsmatek.hu
A darts matek szoftver Forrás: dartsmatek.hu
S hogy ez miként kapcsolódik ténylegesen a sporthoz? A szoftver használata a matematikai alapműveletek elsajátítását segíti, ám a cél az, hogy a délelőtti tanuláshoz délutáni dartsozás társuljon. Vagy akár napközbeni. Testnevelő-tanárok üdvözlik az elképzelést – többek között az egyik budapesti sportiskolából –, hiszen egy-egy osztályteremben könnyedén felszerelhető négy-öt dartstábla is, amelyek akár 25 fiatalt tudnak lekötni. Éppen a tesitanárok azok, akik a leginkább tudják, milyen nehézségek kísérik a mindennapos testnevelés bevezetését. Ráadásul az eszközök beszerzése sem drága, a programon keresztül kedvezményesen vásárolhatók meg a nyilak és táblák.

A sportág hatékony eszköz a túlmozgásos, figyelemzavaros gyerekek fejlesztésében is. A fiatalok helyes légzéstechnikát sajátíthatnak el, fejlődik a koncentráció, az önuralom, a szem-kéz koordináció.

Persze a darts továbbra is küzd a „kocsmasport” címkével, ám aki néhány órát játszott már, az tudja, ha nem is a megszokott izomcsoportokban, de alaposan megdolgoztat. Ráadásul éppen a nemrég Gary Anderson győzelmével zárult PDC-világbajnokság a jó példa arra, a versenysport része komoly fizikai és mentális felkészültséget követel meg. A kezdeményezés népszerűségét jelzi, hogy már román, szlovák és cseh nyelvre is lefordították. Jelenleg is zajlik az angol változat elkészítése, és már 38 országból töltötték le a szoftvert. Végezetül álljon itt egy érdekes példa: kevésbé ismert, de Székely elmondása szerint az angol labdarúgó-élvonalban szereplő Chelsea csapatbusza sehova sem indul el anélkül, hogy bepakolták volna a dartstáblát. Kiegészítő sportágként ugyanis tökéletes a koncentráció fejlesztésére, a vizualizáció gyakorlására. A nyári, brazíliai világbajnokság előtt az angol válogatott meghívta a tizenhatszoros dartsvilágbajnok Phil Taylort, hogy tartson előadást arról, hogyan kezeli a stresszt, milyen technikákat ismer. Az más kérdés, hogy a „háromoroszlánosok” teljesítményében mindebből nem sok köszönt vissza: már a csoportkör után búcsúztak…