UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-01-13 17:13

A győri brazil szépség

Több dolognak is össze kellett jönnie ahhoz, hogy Tamires Morena a Győr játékosa lehessen. A brazil tehetség ugyanis régebben atletizált, végül sportágat váltott. Pár héttel ezelőtt pedig majdnem aláírt Dániába, mígnem a magyar csapat megkereste.

Nagy-Pál Tamás Nemrég fiatal brazil tehetséggel erősítette meg keretét a bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO. A húsz éves Tamires Morena (címlapfotó: Tamires Morena facebook-oldala) hazájában a FAB/Vila Olímpicával bajnokságot, a válogatottal dél-amerikai kontinenstornát nyert.
Tamires Morena
Tamires Morena
A csinos beállóval beszélgettünk spanyolul, azt az újdonsült vezetőedzője, Ambros Martín segítségével egyre jobban beszéli. (Brazília hivatalos nyelve ugyanis, minden tévhit ellenére a portugál - A szerk.) „Eleinte gyakorlatilag semmit nem értettem. Heidi Lökével például úgy kommunikáltunk egymással, hogy a telefonunkon a google-fordítót használtuk. Vicces volt. De már egyre jobban megy az angol és a spanyolom is javul, ami azért hasonlít valamelyest a portugálra.” Morena háromnapos próbajátékra érkezett 2014 utolsó napjaiban Győrbe, és gyorsan meggyőzte a szakembereket. „Nem volt ismeretlen számomra a klub. Mindig is követtem a történéseit, nemcsak a hírneve miatt, hanem mert válogatott csapattársam, Eduarda Amorim is itt játszik. Mégis nagyon meglepődtem, amikor megkerestek. Akkor már több klubtól is volt ajánlatom. Sőt, nagyon közel jártam hozzá, hogy aláírjak Dániába.” Végül úgy döntött, hogy maga mögött hagy mindent, és Magyarországra költözik. „Az elején féltem, hiszen el kellett hagynom a családomat, a barátaimat és a páromat. Brazíliában ez nem volt gond, mert az edzőközpont nagyon közel volt a lakóhelyemhez. Mindennap beszélek az otthoniakkal, hogy ne hiányozzanak annyira.” Azóta már sokkal jobban érzi magát. Nagyon tetszik neki Győr, nem utolsó sorban azért, mert a csarnok közel van a lakásához és a bevásárlóközponthoz is, ami a mai fiataloknak fontos szempont. „Talán mondani sem kell: azért itt minden nagyon más, mint otthon. Igaz ez az ételekre, a nyelvre is. Vannak itt is olyan éttermek, mint otthon, ahol átlagos kaják vannak, úgyhogy ez nem okoz problémát. A magyar nyelvet pedig az internet segítségével próbálom legalább szokni valamelyest.”
Tamires Morena2
Tamires Morena2
A győriek spanyol vezetőedzője is tett azért, hogy Morenának sikerüljön a beilleszkedés. „Ambros csodálatos edző. A tréningeken dinamikus, az életben szenvedélyes. Már az első naptól kezdve nagyon jól kijövünk egymással. Miatta nyugodt és magabiztos lehetek annak ellenére is, hogy a csapat egyik legfiatalabb tagja vagyok.” Pedig sokáig atlétaként képzelte el a sportolói pályafutását, de aztán valamelyik éles szemű edző kiszúrta a tehetségét. „Megtetszett neki a fizikumom. A barátaim nagy része ráadásul akkoriban már kézizett, csak én lógtam ki a sorból. Így végül úgy döntöttem, engedek a csábításnak. Aztán odáig fajult a dolog, hogy a legjobb egyetemre sportösztöndíjat nyertem és több ificsapatba hívtak.” Morena – elmondása szerint – rögtön érezte: ha komolyan veszi, amit csinál, akkor ez lehet az ő igazi hivatása. „Az sosem volt kérdés, hogy sportolni szeretnék. Családi hagyomány nálunk: a nővérem például a súlyemelő-válogatott tagja, a párom is kézilabdázik és a legjobb barátaim sportolnak valamit.” Hazájában a sportág forradalma zajlik, hiszen a női válogatott – még Morena nélkül – megnyerte a legutóbbi világbajnokságot. „Ennek ellenére Brazília továbbra is a labdarúgás otthona. A kézilabda viszont az egyik legnépszerűbb sportág az iskolákban. A válogatott sikere pedig egyre ismertebbé teszi országszerte. Mérföldkő volt ez a torna. Még több gyerek próbálja ki magát azóta. A játékosok népszerűsége növekszik, persze, messze nem annyira elismertek, mint Magyarországon. Nem sztárok. De rengeteg a fiatal tehetség, aki még otthon játszik. Viszont hamarosan eláraszthatják Európát.” A mindig mosolygó brazil szépség három és fél éves szerződést írt alá, de már most annyira jól érzi magát, hogy akár hosszabb távon is el tudja képzelni a karrierjét Győrben. „Megszerettem a várost, a klubot és a csapattársaimat is. Már csak arra lenne szükségem, hogy a párom is ide tudjon költözni, és akkor minden csodálatos lenne.”