UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-16 20:04

Új arcokkal La Mangába

Hárman is bekerültek az NB II-ből a világbajnokságra készülő U20-as válogatott keretébe. Szalai László szövetségi edző vezetésével tizenegy napot készül Spanyolországban a gárda.

UP-info Még százharmincöt nap van hátra az új-zélandi U20-as világbajnokságig, ahová a magyar válogatott (címlapfotó: mlsz.hu) is kvalifikálta magát azzal, hogy a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság legyőzte Izraelt és a legjobb hatban végzett. Azóta már nem Mészöly Géza, hanem Szalai László irányítja a csapatot.
U20-as válogatott2
U20-as válogatott2
A csapat szombaton találkozik, amikor is tizenegy napos összetartásra a spanyolországi La Mangába utazik a gárda. A szövetség beszámolója szerint a huszonegy tagú keret felnőttcsapatok ellen két felkészülési mérkőzést is játszik az Ibériai-félsziget dél-keleti részén. „Örülök, hogy végre lesz alkalmunk kicsit hosszabb ideig együtt lenni. Elkezdhetjük azt a munkát, amelyet régóta tervezünk, és jó körülmények között, nyugodt környezetben készülhetünk a ránk váró feladatokra - mondta Szalai az mlsz.hu-nak. - Szeretnénk a csapat által játszani kívánt védekezési és támadási alapelveket, taktikai játékelemeket gyakorolni és a kondicionális állapotot ennek szintjéhez igazítani. Spanyolországban nem várnak könnyű napok a játékosokra és a stábra sem, de biztos vagyok benne, hogy lesz haszna az együtt töltött időnek. Remélem, hazaérkezésünket követően a labdarúgóknak a klubokban lesz módjuk folytatni egyéni edzésprogramjukat is, amire szükség van ahhoz, hogy a vébén fel tudják venni a versenyt a világ élvonalával.”

A vb-sorsolást február 10-én tartják. Európából a magyar válogatottan kívül Ausztria, Németország, Portugália, Szerbia és Ukrajna kvalifikálta magát. Ázsiából a Koreai Köztársaság, Mianmar, Katar és Üzbegisztán lesz ott, míg az óceániai térségből a Fidzsi-szigetek és a házigazda Új-Zéland. Afrikából és a két amerikai zónából további tizenkét csapat kvalifikálja magát, még zajlanak a selejtezők.

A szakember hozzátette: nem minden légióst engedett el a klubja, így a korosztály több meghatározó játékosa is hiányzik az edzőtáborból. „Sajnos a külföldi csapatok nem nagyon támogatják futballistáik részvételét, így nem tart velünk Kalmár Zsolt és Varga Szabolcs sem. A hazai egyesületekkel egyeztetve az itthon játszókkal nem volt ilyen gond, bár néhány esetben engedtünk. Azonban tudom, ez kölcsönös lesz, és adott esetben ők is így állnak hozzá a mi kéréseinkhez" - tette hozzá Szalai László. Itt megjegyeznénk, hogy a külföldi klubokra nem lehet haragudni, sőt még talán a magyar válogatott is jobban jár azzal, ha a légiósok részt vesznek csapatukban az alapozáson, és ezáltal nagyobb esélyük van hétről hétre bekerülni a kezdőbe. Gondoljunk csak bele, hogy Kalmár mennyivel rutinosabban utazhatna a világbajnokságra, ha folyamatos játéklehetőséghez jutna a német másodosztályban feljutásért harcoló RB Leipzigben - ez talán a válogatott összetartásnál is többet ér. Szalai legutóbb – nem sokkal kinevezése után –, októberben nyilatkozott honlapunknak (ITT), amikor elmondta: nyitott kerettel dolgozik és olyan játékosokat is szeretne megnézni, akik nem vettek részt a tavaly nyári kontinenstornán. Megnéztük tehát, hogy kik az új arcok a spanyolországi keretben.
U20-as válogatott1
U20-as válogatott1
Összesen tizenketten vannak, bár a felcsúti Lorentz Márton, a pécsi Kővári Róbert és a holland másodosztályban szereplő Vida Kristopher ott voltaz Eb előtti felkészülésen. Mindhármuk meglepetésre maradtak ki a keretből. Kapusposzton a dunaújvárosi Dániel Csaba számít újnak, míg a védelemben a már az NB I-ben is bemutatkozó kispesti akadémista, Csábi Mihály és a Vasas korosztályos csapataiban szereplő Marcsek Ákos. A középpályások közül Pongrácz Viktor a harmadosztályban vitézkedett az ősszel, most viszont kölcsönbe Pápára került, így akár az élvonalban is bemutatkozhat. Bereczki Dániel a bajnoki címvédő Debrecen színeiben debütált az ősszel az NB I-ben, míg Madarász Márk a másodosztályú Gyirmótnak volt alapembere. Berecz Zsombor is az NB II-ben játszik, a Vasas feljutásáért küzd. Gera Dániel az MTK labdarúgója, egyelőre korosztályos csapatokban szerepel, Osváth Attilával ellentétben, aki a Szigetszentmiklós felnőttgárdájában futballozik, vagyis ő a harmadik, akit a másodosztályból szúrt ki magának az új szövetségi edző. A válogatott kerete Kapusok: Székely György (Újbuda), Dániel Csaba (Dunaújváros). Hátvédek: Csábi Mihály (Bp. Honvéd), Marcsek Ákos (Vasas), Asztalos Dávid (Ajka), Lorentz Márton (Puskás Akadémia), Bobál Dávid (Bp. Honvéd), Tamás Krisztián (Slavia Praha). Középpályások: Pongrácz Viktor (Pápa), Bereczki Dániel (Debrecen), Madarász Márk (Gyirmót), Berecz Zsombor (Vasas), Gera Dániel (MTK), Nagy Dominik (Ferencváros), Osváth Attila (Szigetszentmiklós), Németh Márió (Haladás). Támadók: Kővári Róbert (Pécs), Mervó Bence (Győr), Vida Kristopher (De Graafschaap), Balogh Norbert (Debrecen), Bobál Gergely (Bp. Honvéd).