UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-17 17:27

Zöld-fehér, németesen

Theo Schneider hisz abban, hogy a Ferencváros utánpótlás-struktúráját nem kell német mintára átalakítani. A klubnak a saját útját kell járnia. Noha ő maga nem szeretne elszakadni a német szemlélettől. A Borussia Dortmund utánpótlását is vezette.

Nagy-Pál Tamás A Ferencváros az év legelején jelentette be, hogy német edzőt igazolt az utánpótlás élére. Theo Schneider veretes múlttal rendelkezik, hiszen jó pár évet eltöltött a Borussia Dortmundban, ahol együtt dolgozott napjaink egyik legsokszínűbb edzőjével, Jürgen Kloppal és olyan játékosokkal, mint a világbajnokság fináléjában győztes gólt szerző Mario Götze, vagy Marcel Schmelzer, Sebastian Kehl, Sven Bender, Nuri Sahin és Roman Weidenfeller. De még Jan Kollernek is vezetett edzéseket – igaz, nem mostanában.
Theo Schneider1
Theo Schneider1
A szakember mindenesetre Magyarországra érkezett, és elárulta: az FTC vezetőedzőjével, Thomas Doll-lal és pályaedzőjével, Ralf Zumdick-kal már Dortmundban is együtt dolgozott. „A Népligetben találkoztunk újra, amikor a Fradi tornát szervezett, és meghívtak rá. Sokat beszélgettünk, de Kínából is volt ajánlatom. Végül a családdal közösen úgy döntöttünk, hogy Európában maradunk. Közben folyamatosan tartottam a kapcsolatot Thomas-szal és Ralffal is, s jött a lehetőség, hogy újra közös munkába vághatnánk Budapesten.” Bár Doll személye sokat nyomott a latba, nemcsak miatta döntött úgy, hogy az elmúlt évtizedekben sikert nem igen jegyző magyar futballban próbál meg alkotni. „Amikor idelátogattam, szétnéztem a fővárosban, és lenyűgözött, amit a Fradi népligeti központjában láttam. A vezetőség rengeteget tett az infrastruktúra fejlesztéséért, és szép tervei vannak a jövőre is. A Groupama Aréna is gyönyörű.”
Theo Schneider2
Theo Schneider2
Az ötvennégy éves szakember a Bundesligában és a nyugatnémet korosztályos válogatottban is megfordult játékosként, de mégsem erre a legbüszkébb, hanem, hogy a több világbajnokot is termelő dortmundi utánpótlást vezethette. Talán ezért is bízott meg benne annyira a Fradi vezérigazgatója, Orosz Pál, hogy brazíliai látogatására (erről ITT) is magával vitte, még jóval a kinevezése előtt. „Örömmel tapasztaltam, hogy a klubnak milyen jó nemzetközi kapcsolatai vannak, amint a Fluminensével is együttműködést épített ki. Érdekes tapasztalat volt Orosz úrral Dél-Amerikába látogatni. Az volt az első alkalom, amikor konkrét képet kaptam arról, hogyan is dolgozhat együtt a két egyesület.” Bár a zöld-fehérek utánpótlásával még csak ismerkedik, a konkrét céljait már vázolni tudta. „Az első csapatot fiatal tehetségekkel szeretnénk kiszolgálni. Az utánpótlás-edzőkkel és Lipcsei Péterrel közösen kell kialakítanunk az utat az utánpótlásból az NB I-es csapatba. A tehetségeknek speciális edzéseket tervezünk, ahogy az Németországban is gyakorlat. Nem titkolt szándékom, hogy a játékos-megfigyelő rendszert is újjáépítsem.” Schneider azt is leszögezte: munkája gyümölcsét nem fogjuk egyik napról a másikra élvezni, de szerinte ezzel a vezetés is tisztában van, hiszen hosszú távú projektre szerződtették. Végül megkérdeztük tőle: a ferencvárosi utánpótlás-struktúrát a három német szakember segítségével érdemes lenne-e a hazájukban található mintára átalakítani? „Én inkább abban hiszek, hogy nem a németet kell másolni, hanem saját utat, rendszert kell kialakítani. Emellett persze nyilván nem tudok, és nem is szeretnék teljes mértékben elszakadni a német hagyományoktól.”