UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-18 18:41

A legértékesebb fiatalok

Adnan Januzaj, Munir El Haddadi, Max Mayer, Luka Shaw. Csak néhány, már most is igen jól csengő név a világ legértékesebb fiatal játékosainak toplistájáról. Rövid időn belül ők lehetnek a legnagyobb kedvencek Európában, mivel természetesen mind az „öreg kontinensen” keresik a kenyerüket.

Nagy-Pál Tamás A mértékadó transfermarkt.de minden hónap elején frissíti listáját, amelyben a világ futballistáit állítja sorrendbe játékjoguk piaci értéke szerint. Megnéztük, hogy a portál szakemberei 2015 legelején hogyan rangsorolják az U19-es játékosokat. Jól ismert és még nem nagyon hallott név is található a top10-es listán, de magyar nem.

Adnan Januzaj
Adnan Januzaj

A tizedik helyen Divock Origi található, akivel a nyári világbajnokságon ismerkedett meg a világ. A francia Lille tizenkilenc éves belga középcsatára kilenc millió eurót kóstál, amit leginkább annak köszönhet, hogy a brazíliai seregszemlén negyeddöntőig jutó gárdában gólt és gólpasszt is jegyzett, ráadásul mind a kettő győzelmet ért. Nála fiatalabb játékos nem tudott a hálóba találni. Remeklését ősszel is folytatta a francia élvonalban, hiszen három-három gólt és gólpasszt kiosztott, és továbbra is tartja magát ahhoz, hogy ezek rendre három pontot érnek. A fontos találatok mestere – minden bizonnyal – hamar találhatja magát még komolyabb csapatban.

Ugyanannyira taksálják a Lazio szenegáli származású spanyol balszélsőjét, Keitát, aki ezzel a kilencedik helyre került. Tizenkilenc éves kora ellenére már harminckét olasz bajnoki van a Barcelona-nevelés lábában, azokon ötször betalált, és ugyanannyiszor hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társait. Az őszi szezonja sérülés miatt nem sikerült túl fényesre, de ha utoléri magát, tavasszal nagy segítségére lehet a római gárdának. Az érthetetlen, hogy nem mutatkozott be még sem a szenegáli, sem a spanyol korosztályos gárdában, pedig még előkelőbb helyen állhatna a listán.

A nyolcadik helyen is balszélsőt találunk, méghozzá a tízmilliót érő belga Adnan Januzaj személyében. A Manchester United játékosa bő egy évvel ezelőtt, tizennyolc évesen robbant be a köztudatba, amikor harmadik meccsén duplázni tudott az angol élvonalban. Abban az évadban huszonhét bajnokin négy-négy góllal és gólpasszal zárt. A nyáron bekerült a válogatott világbajnoki keretébe, ahol az egyik meccsen kezdőként kapott szerepet. A mostani szezonja eddig nem túl fényes, ezért nincs ott a dobogón.

Spanyolországból érkezik a hetedik helyezett: José Luis Gayá szintén tízmillió eurót ér és a Valencia bal oldali védője. Hihetetlen szezont fut eddig, hiszen olyan csapatban alapember, melynek csak három pont a hátránya a címvédő Atlético Madrid mögött, vagyis Bajnokok Ligája-indulásért harcol. Egyetlen meccsről hiányzott, ráadásul bekk létére szerzett egy gólt és két asszisztot is kiosztott. Az eddigi nevek közül ő az, aki nagyon rövid időn belül a legtöbbet léphet előre a listán.

Tizenkét milliót ér a Stuttgart tizennyolc éves középcsatára, Timo Werner, ami most a hatodik helyre elég. A német élvonalban vitézkedik már, háromszor is betalált ősszel, egyszer gólpasszt adott. Egyelőre még csak az U19-es válogatott tagja, jobban mondva húzóembere, hiszen az Eb-selejtező első körében négyszer is beköszönt, összesen tizenegy meccsen kilenc gólnál jár. Az egyik, ha nem a legnagyobb német reménység jelenleg.

Az angol foci szerelmeseinek biztosan nem kell bemutatni Calum Chamberst (12 millió), hiszen a tizenkilenc éves védő már 2013-ban debütált a Premier League-ben, akkor még a Southampton best online casino játékosaként. Le is csapott rá nyáron az Arsenal, Arsene Wenger pedig szinte rögtön alapemberré tette. Bár a londoniak a kétezres évek legrosszabb szezonját futják, Chambers teljesítményére különösebb panasz nem lehet, védőként még gólt is rúgott. Közben az angol válogatottban is bemutatkozott.

A szintén tizenkét milliós Munir El Haddadi tanyázik a negyedik helyen. A marokkói származású spanyol tehetséggel honlapunk már az előző szezonban is komolyan foglalkozott, amikor tizennyolc évesen ifi BL-címig vezette a Barcelonát, a sorozat gólkirályi címét megnyerve. Bár a katalánok első csapatába bekerülni borzasztó nehéz, szerencséje volt azzal, hogy Luis Suárez a szezon elején eltiltását töltötte, így Luis Enrique vezetőedző többször a kezdőben szavazott neki bizalmat. Ezt csupán egyszer tudta góllal meghálálni, és már egyre kevesebb lehetőség kap, de ettől még szép jövő előtt áll.

Listánk legfiatalabb és utolsó tizenkét millió eurós tehetsége foglalja el a képzeletbeli dobogó legalsó fokát. A belga futball legújabb gyöngyszeme a tizenhét éves Youri Tielemans, akinek még talán saját maga számára is felfoghatatlan szezonja volt. Belgium legerősebb klubjának, az Anderlechtnek rendszeres kezdőjátékosa, de nemcsak a bajnokságban, hanem a BL-ben is. A brüsszeli csapat nem jutott tovább a kupasorozat csoportköréből, de Tielemans a tetszetős játékával lenyűgözte a világot. Fél Európa sorban áll érte, és legkésőbb nyáron biztosan valamelyik sztárklubban köt ki.

Munir El Haddadi1
Munir El Haddadi1

Max Meyer pedig a hírek szerint már a télen. A Schalke támadó középpályását tizenöt millió euróra taksálják. Nem mondhatnánk, hogy semmiért: tizenkilenc éves korára negyvenkilenc Bundesliga- és tizennégy BL-meccs van a lábában, ezeken összesen kilenc gólt és hat gólpasszt is jegyzett – elképesztő számok. Egyszeres válogatottsága is növeli értékét, jó néhány nagymenő szeretné soraiban tudni, állítólag az Arsenal állhat a legközelebb a megszerzéséhez. Elkeserednie akkor sem kell, ha marad a klubjában, amely a hathatós közreműködésével megélte a BL-tavaszt.

A lista első helyén a huszonkét millió eurót érő angol tehetség, Luka Shaw áll. A szélső védő 2013-ban, tizenhét évesen játszotta első felnőttbajnokiját a Southamptonban, s ugyanabban a szezonban még huszonnégy mérkőzés várt rá. A Szentek csapatában még egy szezont lehúzott, de ezután esély sem volt a megtartására, hiszen a gárda többször borsot tört a nagyok orra alá is. A nyáron megjárta a világbajnokságot, ezután szerződtette az újjáépülő Manchester United. Az ősze nem sikerült a legjobbra, mert sok mérkőzést ki kellett hagynia sérülés miatt, de a szurkolók nagyon várhatják már, hogy száz százalékos legyen, mert a Vörös Ördögök erőssége lehet.

Végül említsük meg, hogy a listán a legelőkelőbb helyen található magyar Kalmár Zsolt, a maga nyolcszázezer eurójával. A német másodosztályban szereplő RB Leipzig tizenkilenc éves középpályása egyelőre klubjában és a felnőttválogatottban is kiegészítő embernek számít, de ha ezen változtatni tud, akkor előbbre léphet a százötvennegyedik helyről.