UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-18 09:06

Hogyan tovább? (3. rész)

Szabó Tibor nem érti, egyes klubok miért nem veszik észre saját nevelésű játékosaikon, hogy már készen állnak az NB I-re, ahogy az Botka Endre és Jagodics Bence esetében is történt. Szerinte sokkal nagyobb súlyt kéne helyezni a fiatalok mentális felkészítésére.

Nagy-Pál Tamás Sorozatunk folytatódik, melyben sportmenedzsereket kérdeztünk: milyen jövőt jósolnak utánpótláskorú játékosaiknak? Ezúttal az F-Group iroda ügynökségi partnerével, Szabó Tiborral beszélgettünk, aki arról is kifejtette véleményét, szerinte miért olyan nehéz helyet találni a magyar fiataloknak a felnőtt-labdarúgásban.
Zsótér Donát (középen) a Videoton edzésén
Zsótér Donát (középen) a Videoton edzésén
Zsótér Donát (19) a Videoton középpályása, az őszt azonban a Dunaújvárosban töltötte kölcsönben, míg tavasszal a Puskás Akadémiában bizonyíthat. „Már egy ideje rendszeresen játszik az NB I-ben, minek alapján szép jövőt jósolhatunk neki. Eddig szépen vette az akadályokat. Az a feladata, hogy most Felcsúton játsszon jól. Utána következhet a Videoton, és később akár külföld is. Az persze a teljesítményétől függ, most még nehéz megmondani, meddig viheti.” Csapattársa lesz a tizenkilenc éves Lorentz Márton, aki tavaly mutatkozott be az NB I-ben. „A védőnek tavasszal még több lehetőséget kell kiharcolnia. Fontos, hogy érjen, tisztuljon a játéka, és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtson. Nem biztos, hogy országon belül klubot kell majd váltania, mert szerintem a Puskás is lesz olyan komoly tényező az elkövetkező években, ahonnan egyből külföldre lehet menni.” Botka Endre egy évvel idősebb náluk, a Kecskemét alapembere volt ősszel, de kölcsönszerződése lejárt, így visszatért a Budapest Honvédba. „Érdekes az ő esete. A kispestiek saját nevelésű játékosa, mégsem vették észre rajta, hogy milyen szinten van. Ha kicsit jobban megnézik, el sem kellett volna engedniük. Kecskeméten bizonyította, hogy már az NB I-ben is megállja a helyét. A modern szélső védő prototípusa: agresszív és nagyon hasznos az támadójátékban. Persze vannak még hiányosságai, főleg védekezésben, amin még itthon kell javítania, csak utána jöhet szóba külföldi lehetőség.” Kortársa, Szedlár Zoltán a Vasas szélsője. A klubja nem volt elégedett az őszi teljesítményével, szeretnék kölcsönadni. „Van is már megkeresése a másodosztályból, valószínűleg még a télen klubot vált. A többiekhez képest lemaradt, az új állomáshelyén kell utolérnie magát.”
Jagodics Bence
Jagodics Bence
Jagodics Bence (20) esete nagyon hasonlít Botkáéhoz: a tabella utolsó helyén álló Haladás lemondott róla, míg Pápán az NB I-ben szerepelt. Apró szépséghiba, hogy végleg igazolt el, így már nem is tudják meggondolni magukat a szombathelyiek. „Néhány meccse egészen jól sikerült. Stabilizálnia kell magát, folyamatosan jól játszani. Pápáról talán nehezebb külföldre igazolni, bár ez sem feltétlenül igaz, ha Lovrencsics Gergő esetét nézzük. Belső védő, ami hiányposzt itthon. Ha így folytatja, szép utat járhat be.” A szerb származású Szabó végül fontosnak tartotta megjegyezni: társával, Vladan Filipoviccsal pontosan látják, hogy a magyar fiataloknak komoly gond beilleszkedni a profifutballba. „Ők mind a felnőtté válás folyamatában vannak, ami főleg mentális kihívás. Szerbiában ebben sokkal előrébb járnak. Ez lehet a genetika vagy akár a családmodell miatt, de képzési hiányosságokra is utal. A szerbek sokkal nagyobb súlyt fektetnek erre. Hiába vannak akadémiák, ha a mentális problémákat nem tudják megfelelően kezelni.” A sorozat első részét ITT, a másodikat pedig ITT olvashatja.