UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-01-20 18:41

Szálfák Svájcban

Hasznos dupla mérkőzést vívott az U19-es fiú kézilabda-válogatott Svájcban. Gyurka János és stábja erős ellenfél ellen mérhette fel, kikre számíthat a jövőben. Füzi Dánielre egy darabig biztosan nem, rá hat hét kihagyás vár.

reb A csapatalakításban sikeres svájci túrán vett részt az előző nyáron ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmet szerző fiútársulat. A múlt héten előbb legyőzte, majd döntetlenre végzett az alpesi ország korosztályos kézilabda-együttesével. – Nagyon sok ehhez hasonló mérkőzésre lenne szükségünk – rögzíti Gyurka János szövetségi edző. –  Svájc magas, erős és atletikus játékosokkal állt ki, a több kétméteres kézilabdázóval komoly erőt képviseltek. Tudásban egyértelműen felvettük velük a versenyt, és védekezésben és jól teljesítettek a fiúk.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
A szakember a juniorválogatott sikertelen világbajnoki selejtezője miatt garantáltan teljes kerettel készülhet a nyári U19-es világbajnokságra (Juhász Ádámra vagy Győri Mátyásra már az U21-esek mestere, Csoknyai István is számított – A szerk.), mindenképpen keresett játékosokat, akikkel erősebb lehet a csapat. Mint mondja, szükség van átlövőre és belső hármasban szereplő ifjúra, hogy a meglévőknek ne kelljen túlzott terhet vállalniuk, mint tették például a kontinensviadalon. A szakember a PLER-ben szereplő Farkas Tamás mellett két balatonfüredi játékost, Bordács Bencét és Déber Bencét emelt ki. Az augusztus 8-23-án rendezendő oroszországi világbajnokságra készülő együttesnek még van ideje az összeszokásra: februárban és márciusban kétszer két napot dolgozik közösen, április-májusban egy hét jut (remélhetőleg nemzetközi tornaszerepléssel), június elején pedig újabb egy hét és remélhetőleg újabb dupla erőpróba vár a társaságra, amely júliustól megkezdi a közvetlen vb-felkészülést. A gárda egyelőre kénytelen nélkülözni Füzi Dániel,t aki az első svájci mérkőzésen szenvedett szalagszakadást. Operálni nem kell, viszont körülbelül hat hét kihagyás vár rá.

Ahogy honlapunk megírta, a kialakított rangsor értelmében Magyarország csak a második divízióban szerepelhet a 2016-os fiú U18-as Európa-bajnokságon. Gyurka János reméli, hogy ez minden illetékest az utánpótlás-nevelés erősítésére sarkall, mert az esetleges gyengébb szereplés előbb-utóbb a felnőttek teljesítményén is megmutatkozhat.  Hozzáteszi, a rangsorban előrébb található Portugália vagy Svájc híres a nívós utánpótlásképzésről, de a felnőttbe átmenve elvész a játékosok egy része. Az alpesi országban nincs ugyanis hazaihoz hasonló profizmus, ott jóval lényegesebb, hogy megfelelő szakma legyen a fiatalok kezében.