UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-01-21 13:52

Rutinszerző kirándulás

Nyolc éremmel tért haza Szerbiából a leány utánpótlás-válogatott. De nem a számszerű eredmény a legfontosabb, hanem az, hogy elsőéves juniorok ismerkedhettek a nemzetközi mezőnnyel. Seres Attila szövetségi edző a világbajnoki csapatát keresi.

Nagy-Pál Tamás Szabadkán járt felkészülési tornán a leány junior- és ifjúsági válogatott, és eredményesen szerepelt, hiszen három második és öt harmadik hellyel térhetett haza. Seres Attila szövetségi edző nem palástolta elégedettségét, hiszen a tizenkét induló közül nyolcan életük első válogatott-versenyén vettek részt:
Nagy Angéla
Nagy Angéla
„Az volt a célunk, hogy az új tehetségeknek megmutassuk a nemzetközi mezőnyt. Az már csak ráadás, hogy bár egyik súlycsoportot sem sikerült megnyernünk, eredményesen szerepeltünk. A két korosztály négy Eb-érmeséből összesen egyet vittünk magunkkal, az újoncok közül viszont hatan érmesek lettek, ketten döntőbe is jutottak.” A sok dobogós helyezés még a szakembert is meglepte, hiszen nagyon erős mezőny verődött össze. „Kazahsztán ötvenhét lánnyal indult, de voltak oroszok és kínaiak, köztük világ- és Európa-bajnokok is. A verseny színvonaláról sokat elárul: a felnőttek között olimpiai ezüstérmes is indult, illetve, hogy a házigazda szerbeknek nem volt döntősük. Örültem, hogy tudtunk meccseket nyerni, és a vereségek is szorosak voltak. Az összes lány harcolt. Egy hetet készültünk közösen Tatán, csupán akkor ismertem meg az újoncokat. Látszott, hogy ég bennük a tűz.” A nyolc érmes helyezés azt jelenti, hogy a magyar csapat a tizenhét ország közül kilencedik lett a rangsorban, vagyis a középmezőnyben végzett. „Ez teljesen reális. Legközelebb márciusban, Németországba megyünk versenyezni, de másik garnitúrával. A két viadal alapján állítom össze a keretet májusi világbajnokságra. Az elsőéves juniorok még kislányok, akiknek meg kell tanulniuk kezelni ezt a helyzetet. Volt, akit zavart a nyomás, de volt, akit feltüzelt, és sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint edzésen. Hogy szokják a mezőnyt, nemcsak a tornán, hanem azon kívül is bokszoltunk edzőmeccseket.” Seres elárulta: két ifjúsági ökölvívó már biztosan a vb-csapat tagja lesz. „Viglási Alexandra teljesítménye nagyon tetszett. Két kazahhal is bokszolt, az elsőt szépen győzte le, a másodiktól szoros meccsen kapott ki. Szokol Fannira sem lehetett panasz. Mindkét lányon látszik a fejlődés. Egy-két juniorban is láttam lehetőséget, úgyhogy többen is eljuthatnak ebből a csapatból a vébére. A teljes utánpótlás-válogatott huszonhárom versenyzőből áll, de reálisan nagyjából tizenöt fővel érdemes drágán olyan messzire utazni, mint Tajvan.”
Viglási Alexandra
Viglási Alexandra
Bármilyen erős is volt a szerbiai torna, a vb-re nézve messzemenő következtetéseket nem érdemes  levonni. „Egy-egy seregszemlén már a selejtezőben kikaphatod a címvédőt, úgyhogy szerencse is kell a jó eredményhez. A juniorok ráadásul még nagyon hullámzó teljesítményt nyújtanak. Csak egy példa: volt most olyan lány, aki akkora szívvel vetette bele magát a harcba, hogy teljesen kihajtotta magát. Ha megnyerte volna a meccset, akkor sem bírt volna másnap ringbe lépni. Ezt a rutint még meg kell szerezniük, hiszen alig párszor léptek még kötelek közé. Nekik éppen ezért reálisabb cél lehet az augusztusi Eb. Bár még nincs meg a helyszín, biztosan közelebb lesz, mint Tajvan, oda nagyobb csapattal megyünk.” Végül megjegyezte: az lenne az ideális, ha tíz-tizenkét meccsel a hátuk mögött érkeznének a juniorok egy-egy világversenyre. „Tavaly végre engedélyezték, hogy a serdülők is versenyezzenek, miáltal meglehet ez a meccsszám. Ez is nagy lépés, pedig más országokban már tízévesen elkezdhetnek versenyezni. Mire juniorok lesznek, harminc-negyven mérkőzésen is túl lehetnek már. Amíg itthon nem visszük le a korhatárt, addig csak kapaszkodunk.” A lányok nemcsak a németországi viadalon szerezhetnek rutint, hiszen hazánkban is lesznek versenyek, legközelebb a február elején, Székesfehérváron.

A magyar csapat eredményei Juniorok, második hely: Kondákor Emília Cecília (48 kg), Nagy Angéla (52 kg) Harmadik hely: Károlyi Gabriella (46 kg), Uhrin Csenge (48 kg), Solymosi Annamária (57 kg), László Henrietta (60 kg) Ifjúságiak, második hely: Balajti Bianka (57 kg) Harmadik hely: Papp Dorina (64 kg)