UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-22 16:11

A csodatini a Realban

A Real Madrid nyert: több európai topklub elől elhappolva szerződtette a norvég csodatininek kikiáltott Martin Ødegaardot. A hírek szerint álomfizetése kaphat, majd kiderül, ez milyen hatással lesz a pályafutására. Édesapja régóta készíti fel tudatosan, szerinte labda nélkül talán soha nem edzett.

Nagy-Pál Tamás Nemrég még „csak” azért írtunk a norvégok tizenhat éves szupertehetségéről, Martin Ødegaardról, mert minden idők legfiatalabbjaként lépett pályára az Európa-bajnokság selejtező-sorozatában.
Martin Odegaard1
Martin Odegaard1
Karrierje most újabb állomáshoz érkezett, hiszen édesapjával harminc klub ajánlata közül sikerült választania, vagyis elhagyta nevelőegyesületét, a Strømsgodsetet. Végül nem a Bayern München mellett döntött, ahol többször is megjelent edzésen és nem is kedvenc csapatának, a Liverpoolnak az ajánlatára bólintott rá: a Real Madrid csábításának engedett. A mindig jól értesült spanyol újságírók azt is tudni vélik, mi állhat a döntés hátterében: először is az, hogy a Királyi Gárda B csapatában nem más, mint Zinedine Zidane lesz az edzője. Ki ne akarna minden idők egyik legnagyobb játékosának keze alatt pallérozódni? A pletykák mindemellett arról szólnak, a középpályás édesapjának sikerült kiharcolnia, hogy a hatéves szerződésbe foglalják: fia a következő szezontól már az első csapat keretének tagja. Ami fontos, hiszen tehetség ide vagy oda, olyan gárda középpályájára odaférni, ahol Toni Kroos, James Rodriguez, Isco és Sami Khedira megtalálható – ráadásul a hírek szerint Paul Pogbát és Marco Reust is szeretnék szerződtetni -, nem éppen egyszerű feladat. Másrészt attól szupertehetség a szupertehetség, hogy már egészen fiatalon megbirkózik ilyesfajta akadályokkal. Persze, azért van még ideje. Újdonsült csapattársa, a friss aranylabdás Cristiano Ronaldo például már tizennyolc éves volt, amikor debütált a Manchester Unitedben, bár az is igaz, hogy szinte rögtön Angliába igazolása után. Napjaink másik nagy ikonja, Lionel Messi viszont alig múlt tizenhét, amikor az első tétmeccsét játszotta a Barcelonában. Neki viszont az volt egyben az első felnőtt-találkozója is, hiszen már négy éve a katalán klub alkalmazásában állt. Vele szemben Ødegaard már túl van jó néhány norvég bajnokin. Ha már a két sztárhoz hasonlítjuk – miért ne tennénk? -, van néhány dolog, amiben már most kenterbe veri őket. Mindketten tizennyolc évesen ünnepelték premierjüket a válogatottban, akkor még barátságos meccsen (Messire talán mindenki emlékszik: a magyarok ellen a Puskás Ferenc stadionban, egy perc után kiállították Vanczák Vilmosról), a norvég viszont három évvel fiatalabban már az első tétmeccsét is lejátszotta. És még valami: spanyol lapok tudni vélik, hogy bár a madridi gárda „mindössze” két millió eurót ad a játékjogáért nevelőklubjának, a fizetésével nem spórol: négy és fél milliót kereshet évente, többet, mint például Isco. Bár hivatalos adatok erről nincsenek, szinte biztos, hogy sem Messi, sem Ronaldo nem rakhatott zsebre ennyit tizenhat évesen. Az már más kérdés, hogy ezt pozitívumként kell-e megemlíteni, mert könnyen elsülhet visszafelé is.
Martin Odegaard2
Martin Odegaard2
És hogy mi a titka? Édesapja, aki egyben a  személyi edzője is,  tudatosan készítette fel a pályára, így fogalmazta meg: „Sokat edz, keményen edz és a helyes edzésmódszereket használja. Naponta rengeteg órát tölt tréninggel, fáradhatatlan. Szerintem soha nem edzett még labda nélkül. Rögtön megtanítottuk neki, milyen nyomás alatt játszani. Még csak nyolc éves lehetett, amikor már olyan gyakorlatok végeztettünk vele, amelyek a játékintelligenciáját növelték. Felkészítettük mindenre, éppen ezért nem is féltem az új kihívástól.” Hans Erik azt is elárulta, hogy nemcsak ő, hanem idősebb testvérei is segítettek a képzésében. Mindent tud fiáról, így azt is, hogy sebességben, védekezésben és a bal lábával van még hová fejlődnie. Egy biztos: szupertehetségnek kikiáltott tini érkezett Madridba, s most már leginkább rajta múlik, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.