UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-01-23 16:35

Melbourne-i esélyek

Szombaton rajtol a juniorok versenye az Australian Open-en. Két magyar is szerepel a mezőnyben: Valkusz Máté élete első Grand Slam-viadalán azzal is elégedett lenne, ha menne egy kört. Gálfi Dalma viszont az elődöntőig meg sem állna, s ha bejut a döntőbe, akkor már nyerni akar.

Pusztai Viola Aki azt gondolta, hogy Babos Tímea és Fucsovics Márton korai búcsúja után már nem érdemes figyelemmel követni az Australian Opent, az több okból is téved. Egyrészt írásunk megjelenésekor Babos a francia Kristina Mladenovic oldalán párosban még harcban áll az elsőségért. Másrészt mégis csak Grand Slam-versenyről van szó, amelynek a trófeájáért a világ legjobbjai küzdenek. Legvégül, de nem utolsó sorban a juniorok viadala szombaton kezdődik, a mezőnyben két magyar szerepel a főtáblán: Gálfi Dalma és Valkusz Máté.

Valkusz Máté és Gálfi Dalma Forrás: Hungarian Tennis
Valkusz Máté és Gálfi Dalma Forrás: Hungarian Tennis

Mindkét tizenhat éves fiatal szenzációs évet tudhat maga mögött, és persze mindketten ott folytatnák, ahol abbahagyták. Valkusz Máté a nyár elején a junior-világranglistán még csak az ötszáznegyedik volt, 2014-et viszont már az 52. helyen zárta. Többek között az U16-os Európa-bajnokságon egyéniben és Kotormán Ákossal párosban is bronzérmet szerzett, majd megvédte címét az Europe Junior Masters-en. Ennek is köszönhetően az európai szövetség zsinórban másodszor választotta az év legjobbjának. Hasonló bravúr korábban még nem fordult elő a sportágban.

Az Australian Openen egyesben és a német Louis Wesselsszel párosban is indul, már több mint egy hete Melbourne-ben edz, s bár ez lesz élete első Grand Slam-viadala, egyáltalán nem izgul.

– A felkészülés a lehető legjobban sikerült, minden napra találtunk edzőpartnert, délutánonként iskoláztunk, és amellett kondiztam. A versenyen szerintem a legjobb nyolcba kerülés nagy szenzáció lenne. Miután nem leszek kiemelt, én már annak is nagyon örülnék, ha mennék egy kört, még úgy is, hogy nagyon érzem a kemény borítást.

A junior Grand Slam-ek történetében eddig a magyar fiúk közül csupán a világranglistán jelenleg 158. helyen álló Fucsovics Márton nyert egyéniben, 2010-ben Wimbledonban.  Egy évvel korábban párosban a tajpeji Hszie Cseng-penggel pedig a US Openen diadalmaskodott. Balázs György szintén párosban győzött az izraeli Dudi Szelával 2003-ban a Roland Garroson.

Gálfi Dalma Forrás: tenisz.hu
Gálfi Dalma Forrás: tenisz.hu

Gálfi Dalmának ennél merészebb céljai vannak, s nem alaptalanul. A junior-világranglistán jelenleg 14. helyen álló teniszező az év végén sikert sikerre halmozott: egyesben és Stollár Fannyval párosban megnyerte a rangos, mexikóvárosi A kategóriás viadalt, majd az ugyancsak jegyzett amerikai Eddie Herr-tornán is diadalmaskodott. Ezzel olyan elődök nyomdokába casino pa natet lépett, mint a szerb Ana Ivanovics és Jelena Jankovics, vagy a szlovák Dominika Cibulková.

Tavaly Wimbledonban párosban a döntőbe került, s bár az Australian Openen nem füvön, hanem kemény borításon kell játszania, cseppet sem bánja, hiszen ez a kedvence, főleg ha gyors.

– Minél jobb eredményt akarok elérni, az elődöntővel már viszonylag elégedett lennék, de ha azt sikerrel veszem, akkor már nyerni akarok. Párosban még nem tudtam összeszokni a partneremmel, az orosz Anna Blinkovával, ami az Australian Opent felvezető viadalon is kiderült. A felkészülésem egyébként jól sikerült, rengeteget dolgoztunk az elmúlt másfél hónapban, és remélem, hogy beérik a gyümölcse.

A magyar leányok közül egyesben junior Grand Slam-győztesnek vallhatja magát Szávay Ágnes, aki 2005-ben a Roland Garroson bizonyult a legjobbnak. Ugyanabban az évben a fehérorosz Viktoria Azarenkával Párizsban és Londonban is nyerő párost alkotott. Kapros Anikó 2000-ben az Australian Open-en sem egyéniben, sem párosban az ausztrál Christina Wheelerrel nem talált legyőzőre. Babos Tímea 2010-ben csak a melbourne-i viadalt nem nyerte meg párosban: az amerikai Sloane Stephens oldalán a French Open, Wimbledon és az US Open trófeája is az övé lett.

A Grand Slam előtt Ausztráliában első kategóriás versenyen szerepelt, de egyesben és párosban is a negyeddöntő jelentette a végállomást. Az Australian Openen ötödik kiemeltként a japán Szakata Kimika (293.) ellen kezd, kiemelttel legkorábban a harmadik körben találkozhat, ha igazolódik a papírforma. Valkusz Máténak (33.) az első körben a kínai Rigele Te-t (50.) kell legyőznie, ha ez sikerül, már a másodikban az első kiemelt orosz Roman Szafjullin várhat rá.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a junior-világranglista helyezése alapján Bondár Anna (24.) és Stollár Fanny (17.) is részt vehetett volna a versenyen, de nem indult.