UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2015-01-27 17:15

Itthon pattog a labda

Szerdától vasárnapig az asztaliteniszezők veszik birtokba a Tüskecsarnokot. A World Tour-sorozat nyitóversenyének Budapest ad otthont, amelyen 342 versenyező lép asztalhoz hat versenyszámban. Az U21-esek mezőnyében Pázsy Ferenc meglepetést vár a férfiaktól, míg Téglás Péter tisztes helytállást a nőktől.

Pusztai Viola Néhány nappal ezelőtt még jég borította a budapesti Tüskecsarnok nagytermét, a héten azonban már nem a korongé, hanem a pingponglabdáé a főszerep.  Az asztalok a helyükön, a magyar csapat belakta a sportkomplexumot, és mellettük néhány ázsiai játékos is ismerkedik az idei World Tour–sorozat nyitóversenyének helyszínével.
Lakatos Tamás
Lakatos Tamás
Nem kis feladat kiismerni az embernek magát a földalatti labirintusban, de nyilván a versenyzőknek a viadal kezdetére ezzel már nem lesz gondja. Nem is lehet, hiszen ekkor már sokkal fontosabb feladatra kell koncentrálniuk. Szerdán reggel 9 órakor az U21-esek csoportselejtezőivel rajtol a verseny, amelyen 48 ország 342 játékosa áll asztalhoz. Köztük 154 U21-es pingpongos is – 93 férfi és 61 nő –, természetesen számos magyar indulóval, akik nemcsak ebben a korosztályban, hanem a felnőttek között is megméretnek, s az egyes mellett párosban is. A legfiatalabb közülük a 16 éves Bruckner Máté, illetve a 15 éves Hartbrich Leonie, de a nemzetközi mezőnyben öten is vannak, akik 2000-es születésűek.

A magyar indulók az U21-es mezőnyben: Férfiak: Böhm Gábor, Bruckner Máté, Ecseki Nándor, Kovács Gábor, Kovács Sebestyén, Lakatos Tamás, Majoros Bence, Sabján Gergely, Szita Márton, Szudi Ádám, Timafalvi Gergő. Nők: Fehér Orsolya, Fehér Zsófia, Hartbrich Leonie, Hepka Johanna, Imre Leila, Madacki Mirella, Nagyváradi Mercédesz, Takács Lili

Az U21-eseknek csak egyéni versenyt rendeznek, a negyeddöntőig három nyert játszma szükséges a győzelemhez, ezután ők is négyig játszanak. Ami az esélyeket illeti: a legmagasabban a tizenkilenc éves Lakatos Tamást rangsorolják (20.), aki eddig a World Tour-sorozatban a legjobb eredményét a 2013-as zágrábi viadalon érte el, ahol egyesben a harmadik körig jutott.
Nagyváradi Mercédesz
Nagyváradi Mercédesz
Érdekes lehet az ifjúságiak közül éppen csak kiöregedő Ecseki Nándor (33.) és Szudi Ádám (35.) szereplése, akik párosban 2014-ben korosztályos Európa-bajnokságot nyertek, és nemzetközi tornákon is értek el szép eredményeket. Továbbá tagjai voltak az ifi vb-n hetedik helyezett csapatnak. – Mindig van olyan versenyző, aki erőn felül teljesít egy-egy viadalon, ez különösen igaz akkor, ha hazai közönség előtt szerepel. Ecseki, Lakatos és Szudi is selejtezőt játszik, de mindenképpen azt várom, hogy valamelyikük meglepetést szerezzen – mondta Pázsy Ferenc a férfiak szövetségi kapitánya a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón. Téglás Péter női szövetségi kapitány úgy fogalmazott: a tisztes helytállás a cél. Miután Madarász Dóra kiöregedett a korosztályból, így a legjobb eredmény Nagyváradi Mercédesztől (34.) várható, a többieknek pedig elsősorban a tapasztalatszerzés lehet a fő céljuk. A viadal helyszínén minden készen áll a rajtra. Érdemes ellátogatni a Tüskecsarnokba a következő napokban, hiszen ne feledjük, a fiatalok mellett a versenyen indul a világranglistán jelenleg 14. helyen álló Póta Georgina is, aki a tavalyi World Tour-sorozat döntőjében a harmadik helyen végzett, a 2014-es szombathelyi viadalon pedig második lett. Budapesten szeretne visszavágni az osztrák Liu Jiának a fináléban elszenvedett vereségért. A sorsolások ITT tekinthetők meg.