UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2015-01-27 14:59

Lendületadó ifjak

A két tinédzser, Bácskai Sára és Jászapáti Petra a vártnál is jobban helytállt, és a váltó tagjaként bronzérmet szerzett a felnőtt rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, Dordrechtben. Bánhidi Ákos vezetőedző szerint jót tesz a válogatottnak a vérfrissítés.

reb – Nem tudom pontosan, milyen szerepet szánnak nekem, remélem, hogy lehetőséget kapok a váltóban” – latolgatta igencsak visszafogottan az esélyeit Bácskai Sára kevéssel a múlt hét végi dordrechti felnőtt Európa-bajnokság kezdete előtt. – Tipikus juniorreakció – mondja már Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője, amikor a két váltóérmet hozó kontinenstorna értékelése miatt keressük. – Szerencsés is, hogy ennyire szerény, talán még kevesebbet is gondol magáról, mint a képességei és tudása alapján megengedett lenne.
jaszapati_petra_thomas_sowa
jaszapati_petra_thomas_sowa
A 15 éves Bácskai és a 16 éves Jászapáti Petra is remekül teljesített Hollandiában, a 3000 méteres váltóban mindketten hozzátették a magukét Heidum Bernadett és Lajtos Szandra teljesítményéhez, így szépen csillogó bronzérmet gyűjtöttek be. Az öttagú társaságból Keszler Andrea a selejtezőben a lábát törte, ám Bánhidi elmondása szerint nem ez adott lehetőséget a fiataloknak: eleve is úgy tervezték, ők korcsolyázhatnak a jégre a fináléban. Ám az, hogy ilyen szépen élni tudtak az eséllyel, még a szakemberek várakozásait is felülmúlta. – Két, hazai pályán versenyző holland staféta volt az ellenfelünk egy, a szurkolók által valódi katlanná tett csarnokban. Ha a két fiatal versenyzőnk közül valamelyik elcsúszik már az első kanyarban, nyilván nem örülünk neki, de nem is lepődünk meg, hiszen hihetetlen atmoszférában kellett bizonyítaniuk. Ehhez képest életük első világverseny-fináléjában úgy korcsolyáztak, mintha száz éve ezt csinálnák. A maximumot nyújtották, általam nem is várt módon.

A férfiváltó a 19 éves Liu Shaolin Sándorral és Liu Shaoanggal a dobogó második fokára léphetett fel, ám egyéniben senki sem akasztottak érmet a nyakába. „Ők ketten a Világ Kupa- és vb-medáliákkal eleve magasra helyezték a lécet. Talán többet is vártunk tőlük, de az egység dobogós helyezése mindenképpen szép eredmény.”

Ugyan a lányok is szerepeltek már korábban Világ Kupa-versenyeken, s hiába vonul fel ezeken a viadalokon világszínvonalú mezőny, a hazai elszámoláskor az Európa-bajnoki szereplés sokkal nagyobb súllyal esik a latba. Ezért nagyobb a tét is. Bánhidi szerint még évekig tarthat a fiatalok csapatba építése, ám nagyon jót tesz a vérfrissítés a válogatottnak. – Az amúgy is erős váltó mellé nőttek fel a fiatalok, de azt hozzá kell tenni, hogy a szocsi téli olimpián szereplő egység a játékok után nem szárnyalt. Volt, aki visszavonult, más pedig még fejben kereste magát. A felnőttek törődnek a fiatalokkal, ugyanakkor érezhetik, van, aki a trónjukra tör, és ettől új lendületet kapnak.