UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-27 12:53

Real Madrid: Nincs mitől félnünk

A Real Madrid kilenc pontban szedte össze, hogy miért nem kell attól tartania: a Barcelonához hasonlóan a FIFA kizárja a tizennyolc éven aluli külföldi labdarúgók szerződtetése miatt az átigazolási piacból.

Nagy-Pál TamásDúl a háború Spanyolországban, mármint a két gigász, a Barcelona és a Real Madrid között. A katalán klubot ugyanis nemrég egy évre kizárta a FIFA az átigazolási piacból. Spanyol sajtóhírek szerint Katalóniában azt állítják, hogy a rivális „nyomta fel” őket, így most arról is olvasni, hogy ugyanezért a Barca is feljelentette a királyi gárdát. A FIFA bejelentette, hogy vélt szabálytalan szerződések miatt vizsgálja a Real Madridnál a kiskorú játékosok igazolásait. A klub kommunikációs osztálya kilencpontos közleményt adott ki, melyben elmagyarázza: miért nem kell aggódnia Florentino Pérez (címlapfotó) elnöknek és a szurkolóknak.
FBL-EUR-YOUHTLEAGUE-PSG-MADRID
FBL-EUR-YOUHTLEAGUE-PSG-MADRID
Elismerik a vizsgálat tényét és kijelentik: mindenben együttműködnek a FIFA-val, nincs takargatnivalójuk. Összesen ötvenegy labdarúgó klubváltását tanulmányozza a nemzetközi szervezet, a Real Madrid állítása szerint egytől egyig szabályos keretek között érkeztek a klubhoz.
  • Valójában csak ötven futballistárólról van szó, ugyanis egyikük – ismeretlen okból – kétszer szerepel az említett listán.
  • Tíz játékosnak spanyol állampolgársága (is) volt, amikor aláírt, így ők nem tekinthetők külföldi labdarúgónak.
  • Hatan már nagykorúak voltak, amikor Madridba kerültek, de klubváltásuk így is a FIFA engedélyével történt.
  • Négy labdarúgó még a tizenkettedik életévét sem töltötte be, amikor a Realba szerződött,  és az átigazolásra a nemzetközi mellett a spanyol szövetség is engedélyt adott (ez utóbbi azért ütős érvnek nem mondható, ugyanis a FIFA nemrég hasonló okok miatt a testületet is megbüntette).
  • Két tizennyolc évnél fiatalabb játékos azután lett Real-futballista, hogy a FIFA bizottsága áldását adta a transzferre.
  • Két labdarúgó akkor csatlakozott a Madridhoz, amikor a Barca kizárását érintő szabályok még életbe sem léptek. Ráadásul mindketten volt Real-játékosok gyermekei, így a hatályban lévő törvény szerint is mentességet élveznek.
  • Huszonhárom futballista (illetve a „duplázóval” huszonnégy) másik spanyol klubtól érkezett, vagyis rájuk nem vonatkoznak rá a FIFA nemzetközi átigazolási szabályai.
  • Két vizsgált labdarúgó nem is a Real akadémiájának a növendéke, és nem is lesz az, mert a klub úgy találta, hogy szabálytalan lenne a szerződtetése.
  • Egy fiatal pedig még nem tekinthető Real-játékosnak, mert az illetékes bizottság meghiúsította a regisztrálását. Az esetet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS) vizsgálja.
A közlemény végén összegzik, hogy a fent leírtak is jól tükrözik: a Real Madrid mindig tiszteletben tartotta a futballisták jogait védő szabályokat, és ez a jövőben is így lesz, ezért a klubnak nincs mitől tartania a vizsgálattal kapcsolatban. Mint ismert, a FIFA a Barcelonát a 2009 és 2013 közötti időszakban tizennyolc éven aluli játékosok szabálytalan  szerződtetése miatt 2016-ig kizárta az átigazolásokból.