UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-01-27 08:33

Sikerre válogatva

Az egyéni sportághoz hasonlóan sűrű tavasz és nyár vár a csapatsportágak magyar válogatottjaira is. Cikkünkben összegyűjtöttük, mely együttesektől várhatunk jó teljesítményt. Vigyázó szemünket a kézisekre, a kosarasokra, a futballistákra és a vízilabdázókra vessük.

Munkatársainktól Korábbi, szubjektív összeállításunkban listát közöltünk azokról a fiatalokról, akik 2015-ben nagyot alkothatnak, akár korosztályukban, akár már a felnőttek között. A nyerő tizenegy közé csapatsportágak képviselői is kerültek, ám ezúttal utóbbiakra helyezzük a hangsúlyt, egészen pontosan körbejárjuk, mely magyar utánpótlás-válogatottak érthetnek el kiugró eredményt.
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
EURO 18 WEGRY - NIEMCY
Kézilabda: U19-es fiúválogatott Figyelembe véve, hogy a sportágban hagyományosan sűrűbb mezőnyt vonultat fel egy-egy Európa-bajnokság, mint a vb, a Gyurka János vezette U19-es társulat néha akár szusszanhat is nyáron az oroszországi világeseményen. Igaz, az előző évi még U18-as együttes a finálét leszámítva legtöbbször egyoldalúvá tette a küzdelmet, az Eb-n, s bár a döntőben a franciák visszavágtak, az ezüstérem világossá tette, remek együttes formálódott. A technikai és taktikai képzettség mellett mentálisan is erős játékosok alkotják a csapatot, amely a vb-n is villanthat. Bár igencsak rossz a sportágnak, hogy az U21-esek elbuktak a vb-kvalifikáción, így garantált, hogy Gyurka János a legjobbjaira, jelesül az lengyelországi Eb legjobbjának választott játékosára, Juhász Ádámra vagy az All Star-tag Győri Mátyásra is számíthat (ha mindkét vb-n lenne magyar érdekeltség, ez korántsem lenne biztos). Sejtésünk szerint a társaság újabb értékes eredménnyel örvendezteti meg a szakembereket és a szurkolókat. Kosárlabda: U18-as leányválogatott Párját ritkító bravúrt hajtott végre több mint fél éve az akkor még U17-es leányválogatott, hiszen az együttes az egészt tornán mindössze a végső győztes Egyesült Államoktól szenvedett vereséget (az elődöntőben), ám nagy lélekerőről és tudásról tanúbizonyságot téve győzött az utolsó meccsen, és bronzérmet szerzett. Mihez hasonlítani is nehéz a sikert, olyan régen ért el hasonlót magyar kosárlabdacsapat. Ráadásul a csehországi sikerkovácsok többsége néhány héttel később győzedelmeskedett a B-divíziós Európa-bajnokságon, így a legjobbak közé juttatta az országot. Kovács Andrea tanítványai ritkán látott tehetséges generáció tagjai, akiket a későbbi sikerek érdekében mindenképpen együtt kell tartani és kiemelten menedzselni. Az összes szakember dicséri a lányokat, a legtöbbjük szerint reális, hogy egyikük-másikuk már a nyári, részben hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokságon is szerepet kapjon. A fő verseny mindenesetre a július végén kezdődő U18-as kontinensviadal.
U17-es fiúk
U17-es fiúk
Labdarúgás: U17-es fiúválogatott Két együttesre vár nagyon fontos feladat a tavasszal, ám a nyáron, a hazai U19-es Eb-n pocsék teljesítményt nyújtó jelenlegi U20-asoktól még Szalai László vezette új szakmai stábbal sem remélünk parádét a vb-n. Ellenben az U17-es garnitúra alkothat – legalábbis a magyar labdarúgás jelenlegi állapotához képest. Itthon vív ugyanis Eb-selejtezőt Csehország, Skócia és Bosznia-Hercegovina ellen. Bár az őszi első körben Belvon Attila csapata nem nyújtott szemkápráztató játékot, jó esélye van arra, hogy biztossá tegye a helyét a kontinenstornán, még ha ehhez a létszámemelés (tizenhat válogatott szerepelhet) is kell. Régen nem látott bravúr lenne ez, hiszen legutóbb 2008-ban sikerült magyar válogatottnak önerőből részt vennie bármelyik Eb döntőjében. A csapat fejlődőképes, már csak azért is, mert októberben a Barcelona középpályása, Tajti Mátyás még meccshiánnyal küszködött, azóta viszont remekül szerepel a korosztályos spanyol bajnokságban, a hét végén első gólját is megszerezte. S persze Herjeczki Kristófról sem szabad megfeledkezni, aki akkoriban egymaga vitte a hátán a csapatot, és az is elképzelhető, hogy még több rutint szerez a Budapest Honvéd második csapatával az NB III-ban. A bulgáriai Eb-t is az idén rendezik, úgyhogy a korosztály izgalmassá teheti az esztendőt. Vízilabda: U20-as férfiválogatott Nem irigyeljük Horkai György utánpótlás szövetségi kapitányt, amikor a nyári, kazahsztáni U20-as világbajnokságon szereplő keretet kell kijelölnie. Nem is olyan régen az U18-asok világbajnokként tértek haza Törökországból, míg az eggyel idősebb együttes ezüstérmet szerzett a kontinensviadalon. Remek pólósok alkotják mindkét társaságot, akiknek a többsége ráadásul hétről hétre az ob I-ben mutathatja meg magát, és szerez aranyat érhehető tapasztalatot. Az olimpiai bajnok szakember a nyáron rossz üzletet kötött volna, hiszen előre aláírta volna az ezüstérmet a vb-n. Kíváncsiak vagyunk, hogy az idén miként alkudna, mindenesetre a játékosok mindenképpen aranyéremmel búcsúznának az utánpótlástól. S mivel a magyar vízilabdáról beszélünk, ez sohasem tartozik a lehetetlen kategóriájába.

A röplabdázók azért maradtak ki az összeállításból, mert nemrég búcsúztak a különböző világverseny-selejtezőkön, míg jégkorongban a generációváltások miatt a fiatalok inkább – az adott esetben igencsak értékes – divízióban maradásért küzdhetnek.