UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-29 14:01

Idilli környezet, munkás hétköznapok

A játékosok úgy érzik, sokat fejlődtek, de Szalai László szövetségi edző szerint még a tisztes helytálláshoz is rengeteg munka vár rájuk az U20-as futball-világbajnokságig.

mlsz.hu/up-info Tíznapos összetartáson vett részt az U20-as labdarúgó-válogatott Szalai László vezetésével a spanyolországi La Mangában (címlapfotó: mlsz.hu). A szövetség honlapjának beszámolója szerint a keret összesen harminc foglalkozáson vett részt: erőnléti tréningek, labdás gyakorlatok és egy felkészülési mérkőzés is szerepelt a programban (ez utóbbin 2-1-re sikerült nyerni a helyi La Manga High Performance Team ellen). Kis szórakozásra is volt lehetőségük a srácoknak, ugyanis élőben nézhették meg, ahogyan a Barcelona fél tucat gólt vágott az Elchének a spanyol bajnokságban.
Tamás Krisztián
Tamás Krisztián
Az edzőtábor után Szalai kiemelte, hogy tökéletes körülmények között készülhettek. „Az erőnléti felkészülés mellett hangsúlyos szerepet kapott a csapat által játszani kívánt taktika gyakorlása is. Még messze nem ideális a helyzet egyik területen sem, de a játékosok mentalitását nem érheti kritika. Igyekeztek legjobb tudásuk szerint elvégezni a rájuk kiszabott feladatokat, fáradtan, de odaadással tették a dolgukat. Természetesen tisztában vagyunk jelenlegi helyzetünkkel, és a világbajnokságon ránk váró ellenfelek erősségével is. Még igen sok munkát kell elvégeznünk, akár csak a tisztes helytálláshoz is. A további hónapokban igyekszünk meghatározó, a vb-re kijutott csapatok ellen edzőmérkőzéseken felmérni, mire is lehet elegendő a csapat teljesítménye.” A futballisták addig is a stáb által összeállított egyéni edzésterv szerint készülnek - természetesen a klubjukban zajló edzésmunka mellett. „Remélem, ennek semmi akadálya nem lesz, és még jobb állapotban érkezhetnek a következő összetartásra. Bízom abban is, hogy több játéklehetőséget kaphatnak csapatukban, és a külföldön játszó kerettagokat is elengedik a válogatott programokra. Mindent meg fogunk tenni ennek érdekében, ám ehhez természetesen szükség lesz a kollégák segítségére is. A vébé nagy kihívás, szeretnénk a magyar labdarúgást méltóképpen képviselni, még akkor is, ha a világ élvonala jelen pillanatban az objektíven mérhető mutatók alapján is bőven előttünk jár. A hátralévő időben azért dolgozunk majd, hogy ez a különbség csökkenjen.” A keret tagja volt Székely György, aki a télen az 1860 München utánpótlásából hazatért az NB III-as Újbuda csapatába. „Nagyon sokat tanultunk a másfél hét alatt, a legtöbbször napi három edzést tartottunk volt, nagy volt a terhelés. Ez volt pályafutásom eddigi legintenzívebb, legkeményebb edzőtábora. Izomzatban, állóképességben és erőnlétben is érzem a fejlődést. A pályán még nem tudunk visszaadni mindent, amit várnak tőlünk, taktikai szempontból sokat kell előrelépnünk a következő négy hónapban.”
Németh Márió
Németh Márió
A keretben helyet kapott néhány olyan játékos is, aki a hazai rendezésű Európa-bajnokságon nem volt tagja az együttesnek. Az ősszel kinevezett szakmai stáb azonban számít rájuk a következő hónapokban. Közéjük tartozik Bereczki Dániel, a DVSC-Teva támadója, aki kiemelte: mindössze néhány nap alatt is szembetűnő volt a kerettagok fejlődése. „Megtapasztalhattuk, milyen az, amikor felkészült szakemberek vezetésével, profi módon zajlik az edzőtáborozás. Ez a felkészülés teljesen más volt, mint korábban bármilyen összetartás, amelyen részt vettünk. Láthattuk, hogy minőségi munkával kis idő alatt is nagy eredményeket lehet elérni. A folyamatos méréseknek köszönhetően objektív képet kaptunk arról, hogy milyen teljesítményre voltunk képesek az érkezésünkkor és öt vagy tíz nappal később. Megdöbbentő volt látni, hogy akár egy hét alatt mennyit tudunk fejlődni. A pályán azonban még sokat hibáztunk, csapatjátékban és egyénileg előjöttek a hiányosságok, a következő hónapokban ezek kijavítása a legfontosabb feladatunk.” A válogatott következő összetartása február közepén lesz, a tervek szerint két edzőmérkőzéssel a programban.