UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-01-29 11:28

Jöjjön a Rod Laver!

Gálfi Dalma játszmaveszteség nélkül jutott a négy közé a melbourne-i Australian Open juniorversenyében. Az MTK Budapest 16 éves teniszezője a következő körben barátnőjével, a korábban az első kiemeltet is búcsúztató brit Katie Swannel találkozik. Valkusz Máté párosban az elődöntőben búcsúzott.

reb A tizenhat éves Gálfi Dalma annyira elkényeztette szurkolóit és a teniszbarátokat az elmúlt hónapokban, hogy szinte fel sem kapjuk a fejünket az parádés eredményre: elődöntőbe jutott a Melbourne-ben zajló Australian Open junior egyes versenyében.
galfi_dalma_parizs_szabolcs
galfi_dalma_parizs_szabolcs
A viadalt még a világranglista 14. helyéről kezdő, azóta azonban már a 10. pozícióba kerülő fiatal párosban és szingliben is jó esélyekkel vágott neki az év első Grand Slam-tornájának. Az orosz Anna Blinkovával azonban hiába indultak első kiemeltként a duók között, visszaütött az, amiről Gálfi már a tornát megelőzően beszélt a honlapunknak, nevezetesen, hogy nem sikerült igazán összeszokniuk. Ám amikor egyedül lépett a pályára! Első két mérkőzésén összesen nyolc játékot veszített, s a nyolcaddöntőben páros társa is csak megizzasztotta, ám szettet nem tudott fogni rajta. A nyolc között a korosztályos világranglistán szintén top 10-es spanyol Aliona Bolsova Zadoinov (4.) sem mutatott túl nagy ellenállást az első játszmában. Az ötödikként rangsorolt magyar 6-1, 3-0-ig imponálóan játszott, s bár ekkor kissé megtorpant, 6-1, 7-6-tal behúzta a negyeddöntőt is.

A nők között a junior-korosztályban korábban ketten nyertek egyéniben Grand Slam-tornát: Kapros Anikó 2000-ben éppen Melbourne-ben győzött, míg Szávay Ágnes 2005-ban a Roland Garroson diadalmaskodott.

A torna kezdete előtt Gálfi azt mondta honlapunknak: az elődöntős szerepléssel elégedett lenne, ám ha azt sikerrel veszi, nyerni akar. Ehhez a brit Katie Swannek (14.) biztosan lesz egy-két szava, akire érdemes odafigyelni, hiszen korábban az első helyen rangsorolt kínai riválist is búcsúztatta.
galfi_dalma03_parizs_szabolcs
galfi_dalma03_parizs_szabolcs
„Nagyon jól érzem magam, tetszik a helyszín, és örülök, hogy Grand Slam-tornán játszhatok elődöntőt – beszélt boldogan a sikeres mérkőzést követően. – Előzetesen ez volt a cél, de most, hogy sikerült elérni, végig akarok menni az úton, és a döntőt játszani a Rod Laver Arénában. Katie az egyik legjobb barátnőm, jól ismerem. Remek formában van, úgyhogy biztosan nem lesz egyszerű meccs, de minden beleadok azért, hogy végül én jöhessek le győztesen a pályáról.” Gálfi már a legutóbbi wimbledoni GS-en második lett párosban, ráadásul pazar év végét tudhat maga mögött. Két felnőtt, 10 ezer dollár összedíjazású görög tornát nyert meg egyéniben, majd a tengerentúlon hódított: a mexikói A kategóriás és a legendás IMG Academyn rendezett Eddig Herr-viadalon sem talált legyőzőre egyesben. A Balatonfüredről induló, több mint egy esztendeje a legmagasabban jegyzett magyar női teniszező, Babos Tímea édesapjával, Babos Csabával készülő tehetség helyet kapott Juhász Gábor szövetségi kapitány budapesti megméretésre készülő Fed-kupa csapatában. Ne feledkezzünk meg a másik magyar junior indulóról sem. Valkusz Máté párosban nagyszerűen teljesített a német a Louis Wessels oldalán, hiszen kiemeltet is búcsúztatva egészen a legjobb négyig verekedték magukat. Az elődöntőből továbbjutáshoz sem sok hiányzott: a szuperrövidítésben három meccslabdája is volt a kettősnek, ám az ausztrál Jake Delaney, Marc Polmans duó 2-6, 6-1, 11-9-re jobbnak bizonyult.