UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2015-01-29 22:42

Slusszpoén a nap végén

A fiatalok közül Ecseki Nándor és Szudi Ádám párosban már a nyolccaddöntőben van az asztaliteniszezők budapesti World Tour-viadalán. Ecseki a felnőttek, Szudi, Lakatos Tamás és Nagyváradi Mercédesz az U21-esek mezőnyében jutott a főtáblára. A tizenöt éves Hartbrich Leonie sokkal tapasztaltabb ellenfelével szemben is remekelt.

Pusztai Viola A pingponglabda pattogásától és a tapstól hangos Tüskecsarnokban szerdán kezdődtek meg az év első World Tour-versenyének küzdelmei. A 48 ország játékosainak részvételével zajló viadal nyitónapján majdnem tizennégy órán át tartott a program, de a játékosoknak csütörtökön sem lehetett sokáig húzni a lóbőrt, hiszen 9 órakor már folytatódtak a csoportkör selejtezői. Ahogyan az első napon, úgy a másodikon is a huszonegy éven aluliak álltak először asztalhoz a főtáblára jutásért folytatott csoportküzdelmek harmadik körében. A tizenegy magyar fiú közül hárman vették sikerrel a selejtezőt: Lakatos Tamásnak a csoport megnyerése után nem kellett bejátszania, ez alól azonban Ecseki Nándor és Szudi Ádám nem húzhatta ki magát. Előbbi az angol Samuel Walkertől kikapott 3-1-re, így befejezte az egyes küzdelmeit, utóbbi viszont nagy csatában nyert 3-2-re a dán színekben induló Zhai Yujia ellen, s pénteken a harminckettő között újabb mérkőzés vár rá. Említést érdemel, hogy Majoros Bence csoportból való továbbjutása is csak hajszálon múlott: a nap egyik legizgalmasabb meccsét játszotta az utolsó körben, az ifjúsági Európa Top 10-győztes horvát Filip Zeljkóval, s bár nagy esélye volt nyerni, végül 3-2-re kikapott.
Ecseki Nándor Forrás: MOATSZ
Ecseki Nándor Forrás: MOATSZ
Ecseki Nándor az U21-esek között nem, a felnőttek mezőnyében viszont a 64-es főtáblára jutott. A csoportban csupán egy mérkőzést kellett játszania – amit 4-0-ra megnyert a szingapúri Lim Zheng Jie Edric ellen –, miután a portugál Andre Silva nevezése ellenére nem lépett asztalhoz a versenyen. A 19 éves magyar a bejátszón a belga Robin Devosszal játszott. Ecseki bravúros, 4-1 arányú győzelmet aratott, és pénteken folytathatja szereplését. Ugyanakkor Lakatos Tamást a továbbjutás küszöbén megállította a belga Cedric Nuytinck, így ő befejezte a felnőttek között a viadalt. A magyar U21-es lányok közül nyolcan próbáltak szerencsét, ám közülük, csak Nagyváradi Mercédesz járt sikerrel, s szintén főtáblás lett. A felnőttek között zonban már ő sem jutott tovább a csoportból. Nem lehet szó nélkül elmenni a mindössze 15 éves Hartbrich Leonie teljesítménye mellett sem. Szerdán a felnőttek versenyében mérte össze tudását a fehérorosz Alekszandra Privalovával, aki tizenkét évvel idősebb és sokkal tapasztaltabb, mint a magyar csapat legfiatalabb versenyzője. De a magyar lányt ez egyáltalán nem rettentette el attól, hogy hazai közönség előtt megmutassa: rendkívül tehetséges. Igen szoros szettben úgy kapott ki 4-3-ra, hogy még meccslabdája is volt.
Hartbrich Leonie Forrás: MOATSZ
Hartbrich Leonie Forrás: MOATSZ
– Leonie rendkívül összeszedetten, jól játszott, és betartotta a taktikát – értékelt honlapunknak Fazekas Mária, a serdülő lányok kapitánya. – A fehérorosz ellen nagyon nehéz játszani, az a típus, aki sosem adja fel, s tulajdonképpen éppen ezzel a tulajdonságával nyerte meg az összecsapást. De Leonie is erős, még az után sem omlott össze, hogy 3-1, 10-8-ról megfordította mérkőzést az ellenfele. Óriási reménységnek tartom, akinek remek a játékstílusa, és az ilyen tornák, mint a budapesti World Tour-viadal, segítenek neki abban, hogy minél több tapasztalatot szerezzen a nemzetközi mezőnyben. A rutin rengeteget számít a mi sportágunkban. Késő délután a párosok is megkezdték a versengést. A férfiak mezőnyében az első kört két magyar duó vette sikerrel, köztük az ifjúsági Európa-bajnok Szudi, Ecseki kettős. Sőt az osztrák Leitgeb, Serdaroglu páros 3-0-ás legyőzése után a következő fordulóban a svédek duóját, Ahlandert és Oversjöt is legyűrték a mieink 3-1-re. Már elmúlt este fél 10 is, amikor a fiúk ismét ütőt ragadtak. A késői óra ellenére sokan maradtak a Tüskecsarnokban, hogy szurkoljanak nekik az osztrák Habesohn fivérek elleni nyolcaddöntő mérkőzésen. Amelyen 2-0-ig minden simán ment, Daniel és Dominik azonban egyenlített, így jöhetett a döntő játszma. A vége nagyon szoros lett, ám 10-9-es állásnál jött a nyerő ütés, amely a 3-2-es győzelmet és a nyolc közé jutást jelentette Ádám és Nándi számára. A lányok közül párosban dicséretet érdemel a Fehér Orsolya, Hartbrich Leonie kettős: a román Necula, Postoaca páros bizony megizzadt a fiatalok ellen. A 3-0-ás végeredmény csalóka, a lányok ugyanis rendkívül szoros játszmákban kaptak ki. A magyarok eredményei megtekinthetők a szövetség honlapján: ITT