UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-01-30 19:06

Akadémiai díjfoglaló (videóval)

Nosztalgikus hangulatú ünnepségen huszonnegyedik alkalommal adták át a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díjat: a címet és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt a decemberi teljesítménye alapján az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia érdemelte ki. A százezer forintos közönségdíjat a Medúza 21 SE szinkronúszói nyerték el.

UP-info Az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát immáron hetedszerre jelölték a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díjra – ebből is látszik, milyen magas színvonalú szakmai munka folyik a székesfehérvári klubban –, s bár a korábbi hat alkalommal nem sikerült nyernie, ahogyan a jégen, itt sem adta fel. Kitartása pedig meghozta az eredményt, hiszen decemberi teljesítményének köszönhetően kiérdemelte az elismerést. Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu-t működtető Mediabook Kiadó vezetője múltidézéssel kezdte a MOB székházában tartott ünnepélyes díjátadót. Elmondta, amikor a Kisstadion jeges lépcsőin állva szurkoltak a jégkorongmeccseken, még csak nem is álmodhattak arról, hogy mostanra ennyi gyermek választja a sportágat.
A díjazottak Forrás: Szalmás Péter/MOB
A díjazottak Forrás: Szalmás Péter/MOB
Dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese szintén kitért az elmúlt évek nagy sikereire, elmondta, most is beleborsódzik a háta, ha arra a hangulatra gondol, amely egy-egy jégkorong-mérkőzésen uralkodik. – Büszke vagyok arra, hogy olyan akadémia működik Magyarországon, mint az ifj. Ocskay, amelynek játékosai az utánpótlás-válogatottak gerincét alkotják. Természetesen a cél az, hogy a srácok a jövőben a felnőttválogatott meghatározó egyéniségei legyenek, újra kiharcolják az A-csoportos tagságot, s kívánom, jussanak el a téli olimpiára is. A kiváló szakemberek nélkül azonban ez nem valósulhatna meg. Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója, mint megannyi sportba, a jégkorongba is belekóstolt, de állítja, ezek inkább csak próbálkozások voltak. Elmondta, örül, hogy újabb sportág került „A hónap műhelye”-díj nyertesei közé, annak pedig különösen, hogy csapatsportról, méghozzá a manapság a fiúk körében a vízilabda mellett legnépszerűbb hokiról van szó. – A Decathlon az elmúlt tíz év legjobb eredményét zárta minden szempontból, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben is támogathassuk a legjobb utánpótlás-műhelyeket. Az almát nagyon nehéz összehasonlítani a körtével, ezért már felvetődött az az ötlet, hogy a csapatsportokat esetleg külön díjazzuk a jövőben.
Forrás: Szalmás Péter
Forrás: Szalmás Péter
Kovács Zoltán, a jégkorongszövetség főtitkára külön megköszönte a Decathlonnak, valamint honlapunknak, hogy ilyen sokat tesz az utánpótlásért, s nemcsak a díjjal. Az ifj. Ocskay Akadémiával kapcsolatban kiemelte: Fekti István, az akadémia igazgatója és az edzői stáb remek munkát végez, amely eredményekben is megmutatkozik. Olyan klubok csapatai ellen nyernek a fiatalok, amelyek sokkal nagyobb költségvetéssel és hagyománnyal büszkélkedhetnek. Fekti István  szerint a siker legfontosabb kulcsa, hogy csapatban dolgoznak, olyan egységet képezve, amely megbonthatatlan. Megköszönte az edzőknek az alázatos, magas színvonalú munkát, amely hozzásegítette a klubot ahhoz, hogy hétszer is jelölve legyen a díjra. – Amikor elindultunk az úton, a legfőbb cél az volt, hogy olyan utánpótlásműhelyt építsünk, amelyben a játékosok nemcsak a korosztályos, hanem a felnőttcsapat meghatározó tagjai is lehetnek. Minden nap új célkitűzésekkel ébredünk, s arra törekszünk, hogy ezek méltók legyenek ifj. Ocskay Gábor emlékéhez. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megnyerni a díjat. Ocskay Gábor, az akadémia tiszteletbeli elnöke kiemelte, már az is nagy dolog, hogy a jelöltek közé kerültek, s különösen értékes, hogy elnyerték „A hónap műhelye”-díjat. Miután felidézte a kezdeteket, a jövőbeli tervekről is beszélt; többek között arról, hogy 2015-ben elindul egy, a székelyföldiekkel közös akadémia is, így még nagyobb lesz a merítési lehetőség a tehetségekből.
Bartha Csaba és Fekti István az ifj. Ocskay ajándékával Forrás: Szalmás Péter/MOB
Bartha Csaba és Fekti István az ifj. Ocskay ajándékával Forrás: Szalmás Péter/MOB
Természetesen nemcsak a vezetők, és az edzők vettek részt szép számmal a díjátadón, hanem a játékosok közül is többen eljöttek. Korbuly Gergely, az U20-as EBEL-csapat vezéregyénisége és csapatkapitánya arról beszélt, mi a Fehérvár AV19 sikerének titka. – Nyáron nagyon komoly munkát végzünk, s ez fizikálisan és mentálisan is nagy erőt ad. A játékosoknak motivációt jelent, hogy ha jól teljesítenek, bekerülhetnek az EBEL-csapatba. Amennyiben ez megtörténik, akkor a válogatott kapui is megnyílhatnak előttünk, annál nagyobb megtiszteltetés pedig nincs, mint címeres mezben játszani. Az előkészítő csoport nevében Kiss Ádám nyilatkozott, s elmondta: az edzők annyira szigorúak, amennyire kell, de egyben viccesek is. Ez a kjejlentés persze a jelen lévő trénerek körében nagy derültséget keltett. Érdekesség, hogy az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia nem érkezett üres kézzel a díjátadóra: a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utánpotlassport.hu képviselőinek is az akadémistákról készült csoportképpel kedveskedtek. A tavaly alapított százezer forintos Decathlon-közönségdíjat a Medúza 21 SE szinkronúszói nyerték. Szedlák Krisztina, a szakosztály vezetője úgy fogalmazott:, borzasztó nagy megtiszteltetés volt bekerülni az öt jelölt közé, és nagyon örültek, hogy a közönségszavazáson az első helyen végeztek. Decemberben és az egész múlt évben remek eredményeket értek el a versenyzőik, az edzőnő szerint ennek a kulcsa a folytonosság és a csapatszellem. Bruckner Gábor zárásként felhívta a figyelmet arra, hogy a januári teljesítmények alapján február 5-ig lehet leadni a jelöléseket a következő „A hónap műhelye”-díjra, illetve kitért arra is, hogy a következő hónapban a 2014-es „Az év műhelye”-díj nyertesére is fény derül.