UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2015-01-31 18:25

Beszél, irányít, bizonyít

Van még miben fejlődnie, de leginkább nőni szeretne a 17 éves Bögöly Gábor, aki már a Fino Kaposvár felnőttkeretének tagja. Igazi húzóember, akinek a családi háttere is tökéletes, így még nagyon sokra viheti a röplabdában. .

Nagy-Pál Tamás Tizenhét évesen az ország legerősebb csapatának felnőttgárdájában szerepelni úgy, hogy a válogatott szövetségi kapitánya a vezetőedző, nem kis teljesítmény. Pedig ez a helyzet Bögöly Gábor (címlapfotó: Dobos Eszter), aki egyre több szerepet kap Kaposvárott Demeter Györgytől.
Bögöly Gábor
Bögöly Gábor
„Általában a könnyű meccsekre állít be minket fiatalokat a mester, egy-egy félszett mindig jut nekünk.  A felnőtt-, a  a junior-  és az ifiegyüttesben is. Nem ritka, hogy három meccsen is szerepet kapok egy-egy hétvégén. Ha valaki elég elszánt, meg tudja oldani, hogy mentálisan és fizikálisan is százszázalékos legyen.” A négyesütő ebben az idényben nemcsak a klubszereplésével lehet elégedett. "Moszkvában az ifjúsági Eb-selejtezőn is a maximumot adtam ki magamból . Társaim nevében is mondhatom, hogy méltóképpen képviseltük hazánkat. Nem sokon múlott a továbbjutás, az oroszok és a hollandok mögött a harmadikok lettünk a csoportban, bánom is a hollandok elleni meccset. Persze, tudtuk előre, hogy alakuló csapatunknak reálisan nincs esélye. Viszont pozitív élményeink is voltak, a grúzokat például legyőztük.” A válogatottban a Kaposvár másodedzője, Zarka Péter a trénere, így valamivel könnyebb dolga van a többieknél, hiszen tudja, mit követel a tréner. A szakember szerint Gábor korosztályának meghatározó játékosa. „Már második éve készül a felnőttcsapattal, ami látszik is rajta, hiszen labdabiztonságban és technikában is megelőzi kortársait. Sáncolásban kellene még fejlődnie, ami leginkább alacsony termetéből adódik. Rendkívüli vezetői képessége van:  irányítja a csapatot, a többiek pedig hallgatnak is rá. Nemcsak a szája nagy, a teljesítményével is bizonyít. A válogatottban is remek partner, jó vele dolgozni. Csak azért nem ő a csapatkapitány, mert éppen sérült volt, amikor a fiúk választottak, és utána már nem akartam változtatni. Ha azonban a a cséká hiányzik, ő a főnök a pályán. Kaposvár legerősebb gimnáziumába jár, ahol jó tanuló, és a szülei is mindenben támogatják.”
Bögöly Gábor1
Bögöly Gábor1
Szavaival a tanítvány is egyetértett. „Örülök, hogy segíteni tudom a társaimat. Tipikus húzóember vagyok. A szülői háttér pedig nagyon fontos. Kell, hogy otthon megkapjam a lelki támogatást. Édesapám is röplabdázott, tőle örököltem ezeket a géneket, és az alapokat is ő adta meg. Mindig megmondja, mit csináltam jól vagy rosszul és így sokkal könnyebb fejlődnöm.” Ha már vezéregyéniség, megkérdeztük: miben rejlik a jó csapat titka?„Mindig a társaságon múlik az eredmény. Ha csak nagy karakterek vannak, nem biztos, hogy jönnek a sikerek. A legfontosabb az összetartás. Az, hogy kiállunk egymásért: ha valakinek nem megy a játék, akkor támogatjuk. Nálunk ez tökéletesen működik.” Gábor pályafutása az általános iskolában kezdődött, előtte focizott, úszott, kosárlabdázott és atletizált is – utóbbiban városi és megyei bajnok is volt. „Rengeteg edzővel dolgoztam már együtt, mindegyiküknek nagyon sokat köszönhetek, nélkülük nem tartanék most itt. Abban persze nem tudtak segíteni, hogy nőjek, pedig szükségem lenne rá a nagyobb ütő- és ugrásmagasság miatt. Százkilencvenkét  centi vagyok, remélem még nagyobb leszek.  Lassan betöltöm a tizennyolcat, úgyhogy most már elkezdhetjük a nehezebb kondiedzéseket is, hogy építsük az izmaimat. Négyesütőként a nyitásfogadásomon kell még javítanom, hogy felnőttszinten is még jobb röplabdázzak. Dolgozunk rajta.” A távolabbi jövőjéről egyelőre annyit tud: ha már idáig eljutott, mindenképp röplabdázni szeretne. „Remélem, megadatik, hogy komoly élsportoló legyek. Lehet, hogy külföldre sodor az élet. Majd meglátjuk.”