UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2015-01-31 19:24

Van másik

Újra az oroszok uralják a női műkorcsolyázók mezőnyét az Európa-bajnokságon. A tavalyi győztes Lipnyickaja, és az olimpiai bajnok Szotnyikova távollétében újabb fiatalok mutatták meg tehetségüket a jégen, s végeztek a kontinensviadal első három helyén. A juniorkorú Tóth Ivett, illetve a Carolina Moscheni-Lukács Ádám jégtáncpáros Stockholmban mutatkozott be a felnőttek között.

Pusztai Viola Az orosz műkorcsolyázó hölgyek a kilencvenes évek közepétől csaknem egy évtizeden keresztül uralták az Európa-bajnokságokat. Ezekben az időkben csak az volt a kérdés, Irina Szluckaja vagy Marija Butirszkaja lesz a bajnok. Előbbi még csak 17 éves volt, amikor 1996-ban megnyerte élete első kontinensviadalát, pályafutása során pedig hétszer állhatott a dobogó tetejére az Eb-n, utoljára 2006-ban. Ez a dátum azért fontos, mert  utána az oroszoknak nyolc évet kellett várniuk, hogy ismét elhangozzon a himnuszuk a nők versenye után.
Jelena Radjonova
Jelena Radjonova
Sőt versenyzőik 2013-ig még csak a dobogóra sem tudtak felállni. Ekkor érkeztek a fiatalok, nevesül a junior-világbajnok Agyelina Szotnyikova, illetve az ifjúsági olimpiai aranyérmes Jelizaveta Tuktamiseva. Bár a zágrábi Eb-n még nem tudták megverni az olasz Carolina Kostnert, jelezteék, újra eljött az oroszok ideje női műkorcsolyában. Új jégkirálynő született – írtuk a 2014-es budapesti Eb után. S nem az akkor tizenhét éves Szotnyikovára gondoltunk, aki egy hónappal később Szocsiban olimpiát nyert, hanem a valaha volt legfiatalabb Európa-bajnokra, a tizenöt éves, korábbi junior-vb-győztes Julija Lipnyickajára. Azóta eltelt egy év, a helyszín Stockholm, a dobogó tetején ismét orosz versenyző, sőt a második és a harmadik fokán is, de egyikőjük sem Szotnyikova, illetve Lipnyickaja. Előbbi sérült, utóbbi csak ötödik lett az orosz válogatón. „Van másik!” – Eötvös Gábor zenebohóc elhíresült mondata igaz az orosz női műkorcsolyára is. Ráadásul mindjárt három másikat húztak elő a „kabát” alól, köztük a kétszeres junior-világbajnok Jelena Radjonovát, aki Jennifer Lopez Aint’t it funny című dalára bemutatott rövidprogramja után vezetett a versenyben honfitársnői, a tizennyolc esztendős Jelizaveta Tuktamiseva és a tizenhat éves Anna Pogorilaja előtt. Az eddigi legjobbjától csupán Pogorilaja maradt el, de még így is a harmadik helyet ért a programjára kapott 191.81 pont. Az elegáns mozgású Radjonova nagyon összeszedetten, hibátlanul mutatta be a kűrjét, s mint ahogy a rövidprogramban, most is jócskán megjavította egyéni legjobbját. Kevesebb, mint egy ponton múlt, hogy nem ő lett az első: Tuktamiseva teljesítménye picivel jobban lenyűgözte a pontozókat, így ő nyerte meg az Európa-bajnokságot.
Carolina Moscheni és Lukács Ádám Forrás: MOKSZ
Carolina Moscheni és Lukács Ádám Forrás: MOKSZ
Kíváncsian várjuk, jövőre melyik orosz lánynak adhatjuk a jégkirálynő címet, mint ahogy arra is, a tizenhat éves Tóth Ivett első Európa-bajnoki szereplésének tapasztalataival a háta mögött mire lesz képes Pozsonyban. Az Eb-győztes Sebestyén Júlia tanítványa a legjobb huszonnégy közé szeretett volna kerülni, de a  programjába két hiba is becsúszott. Így hiába volt nagyon szép a programja, összesítésben csak a 33. helyen helyre került, ezért nem mutathatta be a kűrjét. A szintén Eb-újonc Carolin Moscheni, Lukács Ádám jégtáncpáros dinamikus rövidprogramjával nemcsak a pontozó bírókat, de a közönséget is elkápráztatta. Nagyszerű teljesítmény, hogy a fiatalok a harminc duó közül a tizenhatodik helyet szerezték meg, s  így bemutathattá a kűrjüket. Bár az egyik kötelező elemben hibáztak, így is megtartották helyezésüket, sőt, miután az angol Penny Coomes, Nicholas Buckland kettős visszalépett a versenytől, egyet előrelépve, a tizenötödik lettek. Az eredmények biztatóak a március elején Tallinban rendezendő junior-világbajnokság előtt. A következő hetekben a magyar versenyzők felkészülése már a vb a jegyében telik.