UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-02-03 12:51

Játszani, játszani, játszani

A szakmai jelentősége mellett pedagógiai szempontból is fontos kézilabda-tornát rendezett a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola a hétvégén. A házigazda a Főnix-kupa versenyeinek felében diadalmaskodott.

reb Két és fél nap, tíz helyszín, 104 csapat, 271 mérkőzés, nagyjából 1200 játékos – a nyolcadszor megrendezett debreceni kézilabda Főnix-kupa számsora önmagáért beszél. A rangos utánpótlás-tornán 2001-2005-ös születésű fiúk és lányok öt-öt korcsoportban léphettek pályára. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola udvariatlan házigazdának bizonyult, hiszen a 2001-2004-as korosztályú leányok, illetve a 2001-es fiúk is otthon tartották a trófeát.
fonix_kezi_gyerek
fonix_kezi_gyerek
– A legkisebbek között sosem a siker a legfontosabb szempont – rögzíti Komáromi Ákosné, a torna egyik főszervezője, a szakosztály vezetője. – Inkább a szülők türelmetlenek, túl hamar várják az eredményeket, pedig ahhoz, hogy felnőttként is sikeres játékosokat neveljünk, türelmes alapozómunka szükséges. Épp ezért a legfőbb szempont az volt, hogy sok színvonalas mérkőzést játsszanak a gyerekek. Örülök, hogy az erős mezőnyben több korosztályban is nyerni tudtunk. A szakember kiemelte, hogy több szempontból is hasznos erőfelmérés a torna. A gyermekbajnokságban éppen rövidebb szünet van, ám a Főnix-kupás szereplésnek köszönhetően nem maradtak játék nélkül a kézilabdás palánták. Ráadásul az említett sorozatban páros évfolyamokban zajlik a verseny, ezért a fiatalabbak kevesebb játéklehetőséget kapnak. Debrecenben azonban mindenki a saját korosztályában szerepelhetett. A viadalon a kézilabdának nemcsak a szakmai, hanem a pedagógiai szempontja is előtérbe kerül. A legkisebbek talán először voltak távol otthonról, így megtehetik az első lépéseket, hogy megismerjék sportágukat és a vele járó feladatokat. A csapatok pedig a szokásos egynapos torna helyett két-három napot töltöttek együtt, így a játékosok egymást, az edzők pedig a a tanítványokat ismerhették meg új helyzetbenl. Ott alszanak, együtt vannak, sorozatterhelésben bizonyíthatnak, hiszen minden együttes legalább öt találkozót játszott. Az eredményeket ezen az oldalon érheti el.