UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-05 11:31

Együtt a portugálokkal

Liechtensteinnel, Albániával, Görögországgal, Izraellel és Portugáliával került egy Eb-selejtezőcsoportba az U21-es válogatott. A hatos első helyezettje automatikusan eljut a lengyelországi tornára, a négy legjobb második pótselejtezőn vehet részt.

Nagy-Pál Tamás Az UEFA szokásához híven svájci székhelyén, Nyonban készítette el a 2017-es, lengyelországi U21-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Róth Antal vezette előző generáció gyalázatos szereplése miatt a magyar válogatott a nem túl előkelő, negyedik kalapból várhatta a sorsolást.
Szalai László
Szalai László
Az európai szövetség 52 országa az erősorrend alapján hat kalapba kapott besorolást. A politikai helyzetre való tekintettel már a procedúra előtt biztos volt, hogy Azerbajdzsán és Örményország, valamint Ukrajna és Oroszország nem kerülhet ugyanabba a csoportba. A csapatokat hét hatos és két ötös csoportba sorolták be, melyekből a csoportgyőztesek automatikusan kvalifikálják magukat a kontinenstornára, míg a négy legjobb második pótselejtezőt játszik egymással – ez a döntő ugyanis az eddigi nyolc helyett már tizenkét résztvevős lesz. A létszámbővítés elviekben a jelenleg Szalai László vezette gárdának is nagyobb esélyt ad (a szakvezető egyébként csak időleges megbízást kapott az U20-as világbajnokság végéig, a tervei szerint utána átadja a munkát, és csak az edzőképzés vezetésére koncentrál). A magyar csapat a 4-es számú hatosba kapott besorolást: Liechtenstein, Albánia, Görögország, Izrael és Portugália mellé. Nem olyan rossz csoport ez, hiszen van, ahol Horvátország, Svédország és Spanyolország vagy Ausztria, Oroszország és Németország a három legerősebb válogatott – innen nézve Fortuna keze kimondottan kegyes volt fiainkhoz. A portugálok csoportgyőzelme papírformának tűnik, a második helyért a görögökkel és az izraeliekkel kell harcolni, ami – bár borzasztó nehéz – nem lehetetlen feladat. Viszont nem árt a többieket is komolyan venni, hiszen az előző generáció éppen az albánoktól, hazai pályán szenvedett megalázó vereséget. A selejtezőkön az 1994. január elseje után született labdarúgók vehetnek részt, vagyis az U20-as világbajnokságra készülő korosztály, kiegészülve az egy évvel idősebbekkel.
U21-es trófea
U21-es trófea
Az U21-es Eb-selejtező csoportbeosztása 1. csoport: Málta, Lettország, Moldova, Montenegró, Belgium, Csehország. 2. csoport: Andorra, Litvánia, Írország, Szlovénia, Szerbia, Olaszország. 3. csoport: Észak-Írország, Macedónia, Izland, Skócia, Ukrajna, Franciaország. 4. csoport: Liechtenstein, Albánia, Magyarország, Görögország, Izrael, Portugália. 5. csoport: Luxemburg, Bulgária, Wales, Örményország, Románia, Dánia. 6. csoport: San Marino, Észtország, Grúzia, Horvátország, Svédország, Spanyolország. 7. csoport: Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Finnország, Ausztria, Oroszország, Németország. 8. csoport: Ciprus, Fehéroroszország, Törökország, Szlovákia, Hollandia. 9. csoport: Kazahsztán, Bosznia-Hercegovina, Norvégia, Svájc, Anglia. A csoportmérkőzések időpontja 2015. március 23-31. 2015. június 8-16. 2015. augusztus 31-szeptember 8. 2015. október 5-13. 2015. november 9-17. 2016. március 21-29. 2016. augusztus 29-szeptember 6. 2016. október 3-11. A pótselejtező időpontja 2016. november 7-15.