UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-07 11:44

Én mint Buffon?

Paul Pogba a legjobb barátja a Juventusban, évekig voltak szobatársak. Járt a West Ham Unitedben és a Manchester Unitedben is, Gianluigi Buffontól tanulhatott, most mégis az NB I tabellájának utolsó előtti helyét elfoglaló Szombathelyi Haladás kapusa lett Laurentiu Branescu.

Nagy-Pál Tamás A kiesés elől menekülő Szombathelyi Haladás nemrég fél évre kölcsön vette a Juventus 20 éves román kapusát, Laurentiu Branescut. A korosztályos válogatott hálóőr 2012-ben hatalmas várakozásokkal érkezett Torinóba, de még nem tudott a felnőttcsapatban bemutatkozni. Branescu honlapunknak elárulta, visszalépésnek tartja-e az NB I-et és hogy ki a legjobb barátja Torinóban?
Laurentiu Branescu1
Laurentiu Branescu1
– Magyar játékos már nagyon régen volt olyan komoly csapat első keretének a tagja, mint a Juventus. Mesélj arról légy szíves, hogyan kerül valaki Romániából Torinóba? – Hatéves koromban kezdtem focizni, de nem tartottak túl tehetségesnek. Ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam a kapuban. Eleinte nem tetszett, de az edzőm úgy látta, hogy az alkatomnak köszönhetően megállhatom a helyemet. Egy-két meccs után a gólvonalon ragadtam. Tizennégy éves koromban kerültem a Valcea csapatába, a román másodosztályba. Néhány hónappal később már kupameccsen játszhattam, ami nekem hatalmas dolog volt. Onnan kezdve felfelé ívelt a pályafutásom. Folyamatosan szerepet kaptam a korosztályos válogatottakban, már kilencven mérkőzést játszottam, voltam U17-es és U19-es Európa-bajnokságon is. Ott figyelt fel rám a West Ham United, de nem tudott leigazolni, viszont továbbajánlott a Manchester Unitednek. Szerintem megálltam a helyem, de mivel nem EU-s országból érkeztem, nem maradhattam Manchesterben. Ezután kerültem a Juvéba, a világ egyik legnagyobb, leghíresebb klubjába. A második gárdával megnyertük az Olasz Kupát. –Akkor több ország kapusiskoláját is volt alkalmad megismerni… – Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Romániában fiatal, de felkészült kapusedzőkkel dolgozhattam együtt. A Juve szakemberétől, Claudio Filippitől is rengeteget tanultam, talán tőle a legtöbbet. Sok jó tanáccsal látott el, amelyek az életben is hasznomra lehetnek. Megtanított, hogy csak akkor tudok jól teljesíteni a pályán, ha mentálisan erős vagyok. Nehéz helyzetekben mindig számíthattam a segítségére. – Amikor Torinóba kerültél, úgy harangoztak be, mint az élő legenda, Gianluigi Buffon lehetséges utódját. Nem visszalépés ezek után a magyar bajnokságban játszani? – Én mint Buffon?... Jólesik az összehasonlítás, hiszen a legjobb kapus, akivel valaha találkoztam. Nem utolsó sorban remek ember is, amit bizonyít a pályán és azon kívül is. Nagyon nehéz lesz bárkinek is az örökébe lépnie a Juventusban. Büszke vagyok, hogy együtt edzhettem vele, rengeteg kissrácnak ez a legnagyobb álma. A fontos most az, hogy mindenképpen első osztályú csapatban játszhassak. Az mindegy volt, hogy melyik országban. Örülök, hogy itt is kipróbálhatom magamat. – De lehet szerinted Szombathelyen annyit fejlődni, hogy akár csak második számú kapusnak visszatérhess Torinóba? – Még az út elején járok, rengeteget kell tanulnom. A legfontosabb a játéklehetőség, illetve az, hogy sokat segítsek aktuális csapatomnak. Ezzel hívhatom fel magamra a figyelmet, és lehetek sikeres.
Laurentiu Branescu2
Laurentiu Branescu2
– Diplomatikus válasz. És egyébként hogy érzed: lehetsz valaha Buffon utódja? – Rengetegen szeretnének azokba a magasságokba eljutni, de nehéz megmondani, hogy tényleg elérhetem-e. Egy biztos: mindent elkövetek ennek érdekében. De nemcsak ez az álmom, hanem, hogy a román felnőttválogatottban szerepelhessek. – Mi a helyzet a Juve többi sztárjával? Milyen kapcsolatban vagytok? – A legtöbbjükkel munkakapcsolatban, de Paul Pogbához kötődöm, jó barátok vagyunk. Hasonló korú, mint én, és nagyon sokáig szobatársak voltunk. Azóta is sokat beszélünk telefonon, hogy Szombathelyre igazoltam. – Tudtad, hová jössz? –Igen is meg nem is. A Haladásról már hallottam korábban, hiszen a román korosztályos válogatottal játszottam meccset a stadionban. Az NB I-et viszont még nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy jól fogunk szerepelni. – Bátor kijelentés a tabella utolsó előtti helyéről. Ennyire jónak tűnik a keret? – A játékosállomány rendben van. Sok a tehetséges fiatal és a tapasztalt játékos, mint Rocchi és Halmosi, akik rengeteget segítenek nekünk. És az új igazolások is hasznára lesznek a gárdának.