UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-08 13:25

Argentin arany

Argentína hátrányból fordítva nyert 2-1-re Montevideóban Uruguay ellen a dél-amerikai U20-as kontinenstorna döntőjének beillő utolsó fordulóban, és megszerezte az aranyérmet. A házigazdák nemcsak az első helyet, hanem a riói kvótát is elvesztették.

Nagy-Pál Tamás Az U20-as dél-amerikai kontinenstorna előtt a legtöbben arra fogadtak, hogy Argentína és Brazília küzdhet meg az aranyéremért. Nem így történt. A döntő csoportkör utolsó fordulójában ugyanis az albiceleste Uruguayjal játszott fináléval felérő mérkőzést, és a döntetlen is elég volt bajnoki címéhez.
Giovanni Simeone
Giovanni Simeone
Az argentinok a kilenc meccsükön csupán kétszer veszítettek pontot, melyből alaposan kivette a részét Giovanni Simeone, aki az Atlético Madrid vezetőedzőjének a fia (ITT írtunk róla). Összesen kilenc gólt szerzett a tornán, mellyel már az utolsó mérkőzés előtt borítékolható volt, hogy megszerzi a gólkirály címet. Már csak az a kérdés maradt, hogy betalál-e, azzal ugyanis minden idők legeredményesebb argentin gólszerzője lehetett a tornán. Persze mit sem ér az egyéni díj, ha csapatával nem ülhet fel Dél-Amerika trónjára. A tét azonban nemcsak a serleg volt: a torna első két helyezettje automatikusan kvalifikálja magát a riói olimpiára – talán mondani sem kell, hogy ez mekkora presztízzsel bír a kontinens országaiban. A két hely egyikére a másik mérkőzésen Kolumbia is pályázott (ellenfele, Brazília nem, hiszen rendezőként biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak). Az argentinok ellenfele az az Uruguay volt, amely szintén egyetlen vereséget szenvedett a seregszemlén. Az első csoportkörben Brazíliát is sikerült legyőznie, ráadásul mellette szólt, hogy hazai pályán szerepelt. A házigazdák nem elöl, hanem hátul nyújtottak félelmetes teljesítményt, mindössze három gólt kaptak odáig, vagyis a torna legjobb támadósora a legjobb védelemmel csapott össze. A találkozó körítése fenomenálisra sikeredett, hiszen a montevideói Estadio Centenario stadionban egyetlen szék sem maradt üresen, vagyis a fiatalok 75 ezer(!) szurkoló előtt csaptak össze az aranyéremért. A hazaiakat gyorsan magával is ragadta a hangulat: a nyolcadik percben a vendégek kapusa nézte el nagyon csúnyán a bal oldali beadást, Gastón Pereiro pedig közelről a hálóba kotorta a labdát (1-0). Nem ment egyik pillanatról a másikra, míg az argentinok felocsúdtak, végül a 35. percben sikerült egyenlíteniük: Sebastián Driussi vágta a lecsorgó labdát 11 méterről a kapuba (1-1).
Argentína1
Argentína1
Ez az eredmény már tökéletesen megfelelt a vendégeknek, akik a második félidőre így kényelmes helyzetbe kerültek, hiszen rengeteg kontralehetőségük adódott a kitámadó hazaiak kárára. A nyolcvanadik percben meg is szerezték a mindent eldöntő gólt: Ángel Correa tört kapura, védőjét remek csellel fektette el, és a rövid alsóba gurított (1-2). Argentína ezzel tizenhárom pontot szerzett, és a története során ötödször bizonyult a legjobbnak a korosztályban. Giovanni Simeone végül maradt kilencgólos, így „csak” beállítania sikerült Luciano Galletti 1999-es rekordját. És ahogy említettük: az albiceleste ezzel biztosította helyét a riói játékokon, Uruguay viszont hatalmasat bukott a vereséggel. Kolumbia ugyanis 3-0-ra kiütötte Brazíliát, így megszerezte az ezüstérmet és a kvótát az olimpiára. A házigazda így csupán a bronzéremmel vigasztalódhat – bizony, a brazilok még a dobogóra sem fértek fel! –, s azzal, hogy három vetélytársához és a magyar korosztályos válogatotthoz hasonlóan izgalommal várhatja kedd hajnalban az U20-as világbajnokság sorsolását. U20-as dél-amerikai bajnokság, döntő csoportkör, 5. forduló Uruguay–Argentína 1-2, Brazília–Kolumbia 0-3, Paraguay–Peru 1-3. A végeredmény: 1. Argentína 13 pont (olimpiai és U20-as vb-kvalifikáció), 2. Kolumbia 9 (olimpiai és U20-as vb-kvalifikáció), 3. Uruguay 8 (U20-as vb-kvalifikáció), 4. Brazília 7 (U20-as vb-kvalifikáció), 5. Peru 3, 6. Paraguay 1.