UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-09 11:12

Sorsolnak Aucklandben

Nagyon valószínű, hogy az európai topválogatottakat elkerüli a magyar csapat az U20-as világbajnokság csoportkörében. Ettől függetlenül bőven maradnak erős ellenfelek, elég, ha csak Argentínára, Uruguayra, Brazíliára vagy Mexikóra gondolunk. Sorsolás kedd hajnalban.

Nagy-Pál Tamás Mint beszámoltunk róla (ITT), argentin győzelemmel ért véget a dél-amerikai U20-as kontinenstorna, így már majdnem teljes képet kaptunk róla: magyar idő szerint kedd hajnalban mely válogatottak várják, hogy elkészítsék a korosztályos világbajnokság csoportbeosztását Aucklandben. Azért csak majdnem, mert egyetlen földrészen még nem osztották ki a kvótákat, hiszen csak márciusban rendezik az U20-as Afrika Kupát.
U20-as válogatott2
U20-as válogatott2
Az új-zélandi, 24 csapatos torna 20 résztvevőjének kiléte ismert tehát eddig, köztük van a magyar válogatott is. Nézzük, hogy mely ellenfelekkel kerülhet össze a május végén kezdődő viadalon Szalai László csapata. Európa Természetesen az öreg kontinens kapta ezúttal is a legtöbb kvótát, összesen hatot. A nyáron Magyarországon rendezett U19-es Európa-bajnokság első hat helyezettje között osztottak szét. Így sikerült Kalmár Zsoltéknak is kvalifikálniuk magukat, akik a tornán aratott egyetlen győzelmükkel megszerezték az utolsó kvótát érő helyet. Rajtuk kívül az Eb-aranyérmes németek, a mieinknek hat gólt vágó portugálok, az osztrákok, a szerbek és az ukránok képviselik a kontinenst. Vagyis olyan futballnemzetek hiányoznak, mint a címvédő franciák, a spanyolok vagy a hollandok. Ázsia A kontinenstorna első négy helyezettje vásárolhat repülőjegyet, meglepetésre Japán, a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) és Ausztrália sincs köztük. Helyettük a Koreai NDK-nak (Észak-Korea), Mianmarnak, Üzbegisztánnak és Katarnak lesz jelenése. Hogy a katariak között mennyi a honosított játékos? Nem tudjuk, de az biztos, hogy Félix Sánchez személyében spanyol szakember vezeti a gárdát. Észak- és Közép-Amerika A CONCACAF-zónából is a korosztályos kontinensbajnokság legjobb négy csapata jutott el a tornára. Vagyis az aranyérmes Mexikó mellett az Egyesült Államok, Honduras és meglepetés-alakulatként Panama szerepel. Óceánia Két kvótát kapott a zóna, az egyikért rendezőként természetesen Új-Zélandnak nem kellett kvalifikálnia. A másikat a kontinenstorna legjobbja, Fidzsi érdemelte ki. Dél-Amerika Még csak most derült ki, hogy Argentína, Kolumbia, Uruguay és Brazília lesz ott a tornán. Az argentinok a kontinens bajnokaként a világbajnoki címre is jó eséllyel pályázhatnak. Ahogy a másik három alakulat is, bár Brazília számára intő jel lehet, hogy a nemrég véget ért viadalon mindössze a negyedik helyen végzett. Afrika Szintén négy résztvevővel számolhatnak, de az Afrika Kupát csak márciusban rendezik. Nyolcan harcolnak a kvótáért és mivel Szenegál, Nigéria és Elefántcsontpart egy csoportba került, egyikük biztosan nem lesz ott. Rajtuk kívül Kongó, Ghána, Dél-Afrika, Mali és Zambia száll harcba.
U20 vb trófea
U20 vb trófea
Kiemelés A FIFA egyelőre még nem készítette el a kalapbeosztást – ami némileg meglepő, így a sorsolás előtti finisben -, de annyit már elárult, hogy földrajzi elhelyezkedés és erősorrend egyaránt számít. Ami biztos, hogy a rendező az A csoport első helyére kerül, vagyis az első kalapba. Mivel négy hatcsapatos kalap lesz, a leglogikusabb lépésnek az tűnik, ha az európai csapatokat nem bontják szét, ami a magyar válogatottra nézve igen kedvező lenne, hiszen biztosan elkerülné Németországot, Portugáliát, Ausztriát, Szerbiát ás Ukrajnát. Ha Fortuna emellett olyan kegyes lenne a mieinkhez, hogy a dél-amerikai gárdákkal sem kerülnének egy csoportba, akkor lenne minimális esélyük a továbbjutás kiharcolására. Lebonyolítás A nyolcaddöntőbe jutás még esetleges halálcsoportból sem lesz lehetetlen feladat, hiszen nemcsak a hat kvartett győztese, hanem eredményei alapján a négy legjobb második is részt vehet a kieséses szakaszban, vagyis akár egy győzelemmel és kis szerencsével a tizenhat közé lehet jutni. A torna május 30-án kezdődik a házigazdák mérkőzésével, a döntőt június 20-án rendezik. A csoportbeosztást magyar idő szerint február 10-én, hajnali fél 6-kor készítik el, honlapunk természetesen azonnal beszámol róla.