UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-02-11 07:55

Anna érmes álmai

A párbajtőröző Kun Anna szezonja eddig úgy alakul, ahogy tervezte. Vezeti a hazai junior-ranglistát, a felnőttön pedig harmadik. A hét végén megszerezte az első Világ Kupa érmét, és a korosztályos Európa-bajnokságról sem akar üres kézzel hazajönni.

Pusztai Viola Kun Anna a hét végét a spanyolországi Burgosban töltötte, kedden már Buenos Aires felé utazott. Persze, egyik helyen sem nyaral. Előbbin junior párbajtőr Világ Kupát rendeztek, amelyen az OMS-Tata vívója a női szakág legjobb eredményét érte el a szezonban: bronzérmes lett. Korábban még sosem került négy közé Világ Kupán, így nem meglepő, hogy az argentin főváros felé félúton – ahol felnőtt VK-n szerepel – boldogan beszélt a versenyéről:
Kun Anna a dobogón Burgosban Forrás: hunfencing.hu
Kun Anna a dobogón Burgosban Forrás: hunfencing.hu
– Nagyon készültem rá, és szerencsére jól sikerült. A csoportban hat győzelmet arattam, így főtábla kettes voltam, viszont annak nem örültem, hogy a hatvannégy között a csapattársammal, Felker Adriennel kellett vívnom. Ezután a német Derrel találkoztam, ez volt a legkönnyebb asszóm a nap során, a legnehezebb pedig a nyolcaddöntőben a francia Hazard elleni: keményen kellett koncentrálnom és fizikailag is topon lennem, hogy legyőzzem. A negyeddöntőben az osztrák Scmidlt 15-12-re vertem, az elődöntőben viszont 15-12-re kikaptam a lengyel Rutztól. A szervezők elnyújtották a versenyt, a döntő csak este hétkor kezdődött, és a pár órás szünet meglátszott a vívásomon. Másnap a csapatverseny következett: a Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna, Siklósi Enikő alkotta együttes a négy közé kerülésért mindjárt a nagy ellenfél oroszokkal találkozott, s 45-38-ra alulmaradt. – Szoros meccs volt, végig fej-fej mellett haladtunk, de a végen nem mi jöttünk ki jól belőle. Viszont a vereség után nem zuhantunk össze: a világranglista-első franciákat simán megvertük, és az amerikaiakat is legyőztük az ötödik helyért. Bár szeretnénk érmet nyerni, nem vagyunk elkeseredve, reméljük, hogy az Eb-n vagy a vb-n megvalósul. A tizenkilenc éves vívó azzal a céllal vágott neki a szezonnak, hogy mindkét korosztályos világversenyre eljusson. Ezt sikerült teljesítenie, hiszen toronymagasan vezeti a hazai junior-ranglistát. Több válogatóversenyt nyert, az országos bajnokságon pedig egyéniben és csapatban is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Hogy ez élete legjobb szezonja, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a felnőttranglistán is a harmadik helyen áll, azaz esélye van a világ- és Európa-bajnoki szereplésre. – Nagyon jó érzés, hogy már a felnőttek között is elöl vagyok. Kemény munkával és áldozatokkal jár. De egyáltalán nem bánom, hiszen ezáltal például sok szép helyre eljutottam ez által. A nagyok között is megpróbálom a maximumot kihozni magamból, a legjobb formámat nyújtani, persze ez nem mindig sikerül. A felnőtt nemzetközi mezőny nehezebb, mint a junior: a versenyzők rutinosabbak, erősebbek, mint én, de remélem, hogy hamarosan itt is lesznek jó eredményeim. A Buenos Aires-i Világ Kupán még több tapasztalatot szerezhet a felnőttmezőnyben, hogy azokat aztán két hétre rá a maribori junior Európa-bajnokságon kamatoztassa. Plásztán Attila tanítványa mindenképpen éremmel szeretne hazatérni, legyen az egyéni, csapat, vagy mindkettő. Nagy lendületet adna neki a közelgő junior-világbajnokságra.