UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-02-12 09:07

Úton a vébére

Olaszországban a csapatépítés, Lengyelországban a tanulás volt a célja a fiú U18-as jégkorong-válogatottnak: a kettéosztott gárda Négy Nemzet-tornán szerzett tapasztalatairól a két edző, Mayer Péter és Svasznek Bence beszélt honlapunknak.

Pusztai Viola Két hónap múlva Debrecenben szerepel az U18-as fiúválogatott a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon. A felkészülés állomásaként a Glen Williamson által irányított gárda egyik fele Olaszországban, a másik Lengyelországban vett részt Négy Nemzet-tornán a múlt héten. Mindkét viadalon két vereség és egy győzelem volt a mérleg. Honlapunknak a válogatott edzői, Mayer Péter és Svasznek Bence értékeltek. Az asiagói viadalon azok a játékosok léptek jégre, akik feltehetően a vb-csapatot alkothatják – bár a keretbe kerülés mindenki előtt nyitott –, míg Debicába azok utaztak, akiknek kevesebb a nemzetközi rutinjuk. Így nekik elsősorban a tanulás volt a cél, míg az első csapatnak az erős tornán való részvétel.
Az U18-as válogatott Fotó: szombathelyi Beáta
Az U18-as válogatott Fotó: szombathelyi Beáta
– Az olaszországi torna várakozáson felüli és kiegyenlített volt, ráadásul az olaszok és a szlovénok mellett az egyik vb-ellenfelünkkel, a franciákkal is megmérkőzhettünk – mondja Mayer. – A fő cél az volt, hogy körvonalazódjon a csapat összeállítása a vb-re. Erre a torna nagyon alkalmas volt, a fiúk meccsről-meccsre jobban játszottak, és a legjobb teljesítményt éppen a franciák ellen nyújtották, akik ellen 4-2-re győztek. Nagyon kemény, a hokinak minden sava-borsát magába foglaló mérkőzést vívtunk egymással. A tempó és a határozottság is megfelelt annak, ami a divízió I/A-s vébén is kell. Viszont a hullámvölgyek számát csökkentenünk kell – rossz cserék, gyengébb periódusok –, illetve a védelem korcsolyázó sebességén is van mit javítani, valamint még inkább határozottnak kell lenni hátul. A helyzetek kihasználását nézve maradt hiányérzet a szakmai stábban, különösen a tornagyőztes szlovénok ellen 4-2-re és az olaszokkal szemben 4-1-re elvesztett mérkőzésen. A vb-re elsősorban összetartó, együtt kőkeményen és rengeteget dolgozó csapategységet akarnak kialakítani, ami nem mindig azonos a legtöbb ponttal rendelkezők listájával. Így a házon belüli üzenet is az, hogy megfelelő teljesítménnyel bárki bekerülhet a válogatottba. Akár a második csapatból is, amely Svasznek Bence irányításával a lengyelországi tornán vett részt, s bizony belefutott két súlyosabb vereségbe is: az osztrákoktól 7-2-re, míg a fehéroroszoktól 10-2-re kapott ki.
Az U18-as válogatott edzése Fotó: Szombathelyi Beáta
Az U18-as válogatott edzése Fotó: Szombathelyi Beáta
– A keretben nemcsak 17-18 éves játékosok kaptak helyet, hanem három 16 éves is, akik a hazai U16-os bajnokságban játszanak. Nekik a nemzetközi porond nagy ugrás volt, mint ahogy a sebességkülönbség is kiütközött, főként az osztrákokhoz és a fehéroroszokhoz képest. A rutinosabbak egyéni képességei pedig jóval elmaradnak e csapatok játékosainak tudásától. Ez azt jelenti, jelen pillanatban nincs két válogatottra való keretünk. Ők a legjobbjaikat hozták, mi pedig az 5-8. sorunkkal álltunk fel, amely nem lehetett versenyben velük. Ennek ellenére hasznosnak ítélem a tornát, hiszen lemérhettük, ki hol tart, miben kell fejlődniük és hogyan viszonyulnak a téthelyzethez, a vereséghez. A harmadik meccsre viszont összeszedte magát a csapat, és a házigazda, egyben tornagyőztes lengyelek ellen úgy nyert 7-6-ra, hogy csupán hét csatárral és öt hátvéddel állt ki a meccsre. Ekkor egyénileg és a csapatban is jól teljesítettek a fiúk. – Emlékezetes győzelmet arattunk, hiszen kevesen voltunk, de nagyot küzdöttünk és a hangulat is olyan volt, hogy ez biztosan mindenkiben sokáig megmarad. A vereségeknek egyébként sem tulajdonítottunk nagy lehetőséget, az a fontos, hogy a srácok tanuljanak a hibáikból és az itt szerzett tapasztalatokat a későbbiekben kamatoztassák. Az április 11-19-ei debreceni világbajnokságig az U18-as válogatott már nem szerepel több nemzetközi tornán. Márciusban pár napos összetartáson vesznek részt, majd közvetlenül a vb előtt egy hetet készül együtt a szűkített keret.