UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-02-14 11:29

Gólokkal bizonyít

A 16 éves Háfra Noémi mindössze a második évét tölti az FTC-ben, de már a felnőtt női kézilabdacsapat tagja. Maximalista, aki mindenképpen bizonyítani akar: legutóbb KEK-mérkőzésen például öt góllal.

reb Nem véletlenül dicsérte Elek Gábor, az FTC női együttesének vezetőedzője a fiatalokat a legutóbbi tétmérkőzést követően. Noha az előző hétvégén könnyed párharcban jutott tovább a zöld-fehér társulat a norvég Tertnes Bergen ellen a KEK negyeddöntőjébe, a valójában tét nélküli visszavágó néhány ifjú játékosnak mégis nagy jelentőségű volt. Köztük Háfra Noéminek is, aki élt a lehetőséggel. Többszörösen is.
hafra_noemi_lendvaifoto
hafra_noemi_lendvaifoto
A 16 éves irányító átlövő részben annak köszönhetően került a keretbe, hogy Laura Steinbach eligazolt, Monori Orsolya pedig megsérült. Ezért aztán novemberben – a kapus Hlogyik Petrához hasonlóan – vele is szerződést kötött a klub. – Kezdetben nagyon furcsa volt, hiszen egyik napról a másikra kellett hozzászoknom, hogy klasszisokkal készülök együtt – idézi fel első élményeit Háfra. – Minden mozdulatomban tetten érhető volt a megilletődöttség: nem mertem határozottan védekezni, nehogy sérülést okozzak, lövés helyett inkább passzoltam. Szerencsére Elek Gábor folyamatosan biztatott, így ha nem is azonnal, de beilleszkedtem. Fokozatosan lépett előre: első NB I-es mérkőzés, első élvonalbeli gól, nemzetközi összecsapás és „európai" gólok. Utóbbiból öt is, egyszerre. – A norvégok elleni első meccsen minél többel akart nyerni Gábor, hogy másnap (a rivális lemondott a pályaválasztó jogról, ezért mindkét találkozót itthon rendezték– A szerk.) pihentethesse a kulcsjátékosokat. Már szombaton is lőttem egy gólt, vasárnap pedig sokat szerepelhettem. Tombolt bennem az adrenalin, teljesen felszabadultan kézilabdáztam, a mester meg is dicsért a lefújás után. A pálya szélén is belekóstolhatott a profik világába, a televíziós stáb őt is megszólaltatta. – Jaj, nagyon izgultam! Pedig mondták a többiek, hogy nyugodjak meg, csak mosolyogni kell, de hirtelen azt sem tudtam, mit mondjak. Figyeltem, hogy előttem Tomori Zsuzsi miről beszél, igyekeztem olyan összeszedetten nyilatkozni, mint ő. Talán Háfra sem gondolta volna, hogy ilyen hamar előretör, amikor több, mint két évvel ezelőtt Gyömrőről az FTC-hez igazolt. A sportágba bátyja vonta be, aki azóta már abbahagyta a kézilabdát, ám folytatódott a sor, hiszen Noémi húga, a már serdülőválogatottban is szereplő Luca is megkedvelte meg a sportágat. A nővér egyelőre jobbára epizodista a felnőttek között: az edzéseken velük készül, és néha lehetőséget kap, ám alapvetően a juniorcsapatban szerepel. A 18 meccsen szerzett 144 gól alapján kijelenthető, jól. Bár korábban irányítót játszott, mostanában inkább az átlövő poszton veszik számításba. Bármelyiken jól érzi magát. Ahogy a felnőttek között is. Idővel talán nem is csereemberként.