UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-02-15 09:01

Mikaela megcsinálta

Látványos győzelemmel védte meg világbajnoki címét a női műlesiklásban az amerikai Mikaela Shiffrin. A versenyző, aki március 13-án lesz húsz éves, a hazai pályán, Beaver Creekben zajló alpesisí-vébén remek első futammal alapozta meg a sikerét. Tegnap óta olimpiai és immár kétszeres világbajnok.

Sz. I. Szenzáció született a 2013. évi világbajnokságon az ausztriai Schladmingban: az akkor 17 éves amerikai Mikaela Shiffrin nyerte a női műlesiklást. Légiesen könnyed szlalommal tavaly Szocsiban az olimpiai aranyat is megszerezte. Most tehát egyértelmű esélyesként rajtolt. Másodikként vághatott az első futamnak, lendületes csúszás produkált, és 85 századmásodpercet vert az előtte induló, a vébén már két aranyat begyűjtő szlovén Tina Mazéra. Végül úgy nyerte meg a futamot, hogy mögötte – négytizedes hátránnyal – a svéd Frida Hansdotter volt a második.
Óriási volt az érdeklődés
Óriási volt az érdeklődés
Ha odáig minden simán zajlott is, a második futam előtt menthetetlenül élesre váltott a lélektani helyzet. Egyrészt azért, mert a szakág utolsó Világ Kupa-versenyén, az ausztriai Flachauban Hansdotter legyőzte Mikaelát. Másrészt azért, mert óriási érdeklődés nyilvánult meg a világbajnoki küzdelem iránt. Mondjuk ki: Amerika aranyat várt az ifjú bajnoknőtől. Mégpedig felajzva, mert az előző napon a férfi óriás-műlesiklásban az ugyancsak hazai színekben versenyző Ted Ligety bravúros győzelmet aratott. Kérdés volt, hogyan viseli el Mikaela a rendkívüli nyomást, elvégre mégis csak tizenkilenc… Erről az osztrák menedzser, Kilian Albrecht is kicsit feszülten nyilatkozott, de igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy az olyan kiemelkedő tudású versenyzőkben, mint amilyen Shiffrin, úgymond kódolva van a lelki terhekkel szembeni önvédelem. (Az olimpiai negyedik helyezett Albrecht 2006-ban majdnem magyar lett… Szóba került a honosítása, végül bolgár színekben fejezte be a pályafutását, miután már nem volt esélye arra, hogy beverekedje magát az osztrák válogatottba.)
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin
Még valami zavarhatta volna az amerikai versenyzőt. A második futam kiemelt első harminc helyezettjének az egyharmada (!), vagyis tíz szereplő kiesett, köztük két kiváló osztrák, Kirchgasser és Hosp is, mert a minél jobb eredmény érdekében kockáztatni kényszerültek. Ez azonban nem hatott Mikaelára. Nem nézte a vetélytársak szlalomját, a pályának háttal ült a havon. A megszokott lendülettel vágott neki, de a középső szakaszon a négytizedes előnye négy századra csökkent a svéd vetélytárssal szemben. Aggodalomra mégsem volt ok, mert olyan nagy sebességgel érkezett a pálya alsó szakaszára, hogy abban benne volt a biztos győzelem. És meg is lett. Végül 34 századdal utasította maga mögé Frida Hansdottert. Még többel, 77 századdal pedig 2007 cseh világbajnokát Šárka Záhrobskát, aki súlyos műtét, hosszú kihagyás után tért vissza bronzéremmel, igaz, már asszonynéven, Strachováként. Az ezüst- és a bronzérmes egyaránt tíz évvel idősebb, mint az immár kétszeres világbajnok Mikaela Shiffrin.