UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-16 15:31

Cél az Eb-döntő

Nyolcan is kidőltek betegség miatt, Belvon Attila szövetségi edző szerint mégis hasznos edzőtábort zárt az Eb-selejtező elitkörére készülő U17-es válogatott. Megnézhette, hogyan viselkednek a játékosai krízishelyzetben. Tömösvári Bálint például kitűnően...

Nagy-Pál Tamás A törökországi Belekben edzőtáborozott a múlt héten az Európa-bajnokság elitkörére készülő U17-es válogatott (címlapfotó: mlsz.hu). Belvon Attila munkája azonban már korábban megkezdődött, amikor a többi szövetségi edzővel együtt végigjárta az ország egyesületeit.
Belvon Attila
Belvon Attila
A szakember számolt be honlapunknak a válogatott felkészüléséről: „A klubedzőkkel egyeztettünk a játékosok állapotáról, hogy valós képet kaphassunk róluk. Volt, ahol edzéseket is megnéztünk, de feszes volt a tempó: két-három órát töltöttünk mindenhol, hogy több műhelyt is meglátogathassunk. Ezúton is szeretném megköszönni a kollégáknak, hogy támogatják a munkánkat, az nagy segítség.” Ezután következett a törökországi összetartás. „Az első hat edzés zökkenőmentes volt, át tudtunk venni pár dolgot azok közül, amiket szerettünk volna. Főleg az átmenetek gyorsítását védekezésből támadásba és fordítva, különböző játékokon keresztül.” Kíváncsiak voltunk, mit szólt a fizikai felmérésen kapott eredményekhez, ugyanis Szalai László az U20-as válogatottban nem volt túlságosan elégedett (erről ITT). „Nálunk nem ez volt a fontos. Annak a korosztálynak csak nyáron lesz a világbajnokság, még bőven van ideje. Nekünk viszont alig másfél hónapunk van a selejtezőig, így továbbra is csapatépítésre, illetve a játékhelyzetek megoldására helyezzük a súlyt.” Ami nem volt egyszerű feladat, hiszen vírusos megbetegedés söpört végig a kereten, melynek nyolcan is áldozatul estek. „Ez rányomta a bélyegét az edzőtáborra, hiszen változtatni kellett az edzésprogramon, és a románok elleni meccsen is más célt kellett meghatározni. Emiatt van bennem hiányérzet, de az újratervezett munkát sikerült megvalósítani. Mindig megpróbálom a pozitívumot keresni még a nehéz helyzetekben is. Remek képet kaphattam például arról: a játékosok milyen személyiségek, hogyan támogatják egymást krízisben.” És kísérletezésre is volt lehetőség, hiszen a csatár Tömösvári Bálint például jobb oldali védőként kapott szerepet a 2-1-es vereséggel véget ért, hatvanperces mérkőzésen. „Egyeztettem vele, és abban maradtunk, hogy megpróbálja. Szépen lehozta a meccset. Még ha furcsa is volt számára a poszt, odafigyelt mindenre, és meg is oldotta a feladatát. Ha a koncentrációját nézem, egyértelműen jelesre vizsgázott. Ez pozitív hozadéka volt ennek a meccsnek: tudom, hogy ha ilyen szituációba kerülünk, ki tud megoldani olyan feladatot, amivel nem találkozott korábban. Ha valami baj történik, akkor rá biztosan számíthatok.” A szakember reményei szerint Bíró Bencére (Guimares) és Szalai Attilára (Rapid Wien) is, de ezúttal egyiküket sem engedte el klubja. „Azt az ígéretet kaptam, hogy Bencét a finnek elleni márciusi párosmeccs egyikére elengedik. De örülök annak, hogy ebből is látszik: kulcsemberként számítanak rá a bajnokságban. Persze, hiányoznak mindketten, hiszen így kevesebbet tudunk együtt gyakorolni, de olyan kvalitású játékosok, akik gyorsan megértik azt, amit szeretnénk tőlük, így könnyen beilleszthetők.”
Tömösvári Bálint U17
Tömösvári Bálint U17
Ott volt ellenben Tajti Mátyás, aki a hírek szerint bombaformában játszik a Barcelona korosztályos gárdájában. „Matyi nagyon jó állapotban érkezett meg hozzánk. Látszik rajta, hogy sikerült átvennie a Barcelona szellemiségét, filozófiáját. Bízom benne, hogy vezéregyéniség lehet a tornán, de rajta kívül minden csapatrésznek meglesz a maga embere. Elsődleges az egység, mert nem biztos, hogy az egyéniségek hozni tudják a meccset. Egyébként simán elengedték, mert Barcelonában nagyon fontosnak tartják a nemzeti válogatottban való szereplést.” A nehézségek ellenére Belvon úgy érzi: jó úton járnak, de valójában a finnek ellen derül ki, hol is tartanak pontosan. „Hiszek benne, hogy nem lesz gond. A klubokból hozott szakmai munkát kell használunk, és pici pluszt hozzátennünk. Ezen kívül Késedi Gábor mérkőzéselemző segít rengeteget. Már mindenkiről szerzett felvételeket. Az ellenfelek legalább három meccséről van videó, azokból vágtuk össze a legfontosabbakat. A csehek ellen nyitómeccsre kell most koncentrálnunk, hiszen, ha az sikeres, akkor hatalmas lépést teszünk a kimondott célunk, az Eb-szereplés felé. Belőlük kell tökéletesen felkészülünk. Aztán jönnek a skótok, végül a bosnyákok, akiket addigra már két meccsen is megnézhetünk élőben.” Az Eb-selejtezőt március 20-25. között rendezik Telkiben és Tatabányán. A csoport első két helyezettje jut tovább a most először tizenhat csapatos döntőbe.