UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-02-18 14:19

Fiatalon felnőtt

Gólerős játékos, akit nemrég a serdülők között az év legjobbjának választottak, pedig a korosztályában játszott a legkevesebbet. Klubedzője, Hajdu János szerint Hornyák Bernadett két év múlva a felnőttválogatott ajtaján kopogtathat.

reb Hétfőn és kedden Budapesten készült az ifjabb Kiss Szilárd vezette juniorválogatottal, a beszélgetésünk időpontjában azonban már Balatonboglár felé robogott Hornyák Bernadett, mert délután a Siófok KC ellen van jelenése a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági és juniorcsapatában is. Talán átlagos kézilabdázó, de cseppet sem átlagos 16 éves napja ez.
hornyak_bernadett
hornyak_bernadett
Persze maga Hornyák sem sorolható a mindennapi egyéniségek közé. A pályafutását az általános iskolában, Gödöllőn kezdő játékos tavaly tagja volt már az U18-as világbajnokságon szereplő magyar leányválogatottnak, ráadásul az MTK-ban a felnőttekkel szerepelt az NB I-ben. Nem véletlen, hogy elmondása szerint jelenlegi edzője, Hajdu János majdnem egy évig csábította, tegye át a székhelyét Balatonboglárra. – Mások is kerestek, de sok játékost ismertem az akadémiáról, mindannyian biztattak, hogy érdemes ott játszani, ráadásul válogatott edzőm, Kiss Szilárd is támogatta az ötletet – meséli az irányító. – Egyáltalán nem bántam meg, hogy a szezon elején ide igazoltam, mert a korosztályunkhoz képest kiemelkedően jó körülmények között készülhetünk. Például kevés olyan jól felszerelt konditerem lehet az országban, mint Bogláron, ráadásul több edző is foglalkozik velünk. Van, aki kimondottan az edzésekért felel, ez rengeteget számít. Valóságos kis elitképző a Nemzeti Kézilabda Akadémia, paradicsomi állapotokkal és a megszokottnál magasabb edzésszámmal. Ez utóbbi kezdetben még meglepő volt az a játékosnak, ám a korai kelést éppúgy megszokta, mint a kollégiumi életet. Persze nem hátrány, hogy szinte minden hétvégén hazautazhat, de azt sem bánja, ha a társakkal marad, hiszen az akadémián is otthon érzi magát. Néhány hete a szövetség – már másodszor – az év legjobb serdülőjátékosának választotta meg, pedig már 2014-ben is főleg az ifjúságiak és a juniorok között szerepelt. Jelenleg például a NEKA nagyon fiatalokból álló junioregyüttesének egyik vezére, 17 mérkőzésen 155 gólt ért . hornyak_bernadett01Nem véletlen, hogy trénere a sok tehetség között is az egyik legjobbnak tartja. – A nevelőedzőjének, Majoros Gusztávnak hála nagyon komplett játékosként érkezett hozzánk – jellemzi Bernadettet Hajdu. – Van esze a játékhoz, taktikailag érett, kiválóan lő, fizikailag kell még erősödnie. Azt gondolom, ha a megfelelő ütemben fejlődik, két év múlva akár a felnőttválogatott ajtaján kopogtathat. Elképzelhető, hogy úgy hívja fel magára a figyelmet, mint az elmúlt időszakban Tóth Gabriella. A szakember szerint végtelenül fontos, hogy jól gondozzák a tehetséget: patikamérlegen mérik a játéklehetőséget, hogy az ifjúságiakkal és a juniorokkal is szerepelhessen, és a kellő terhelést kapja meg. Bernadett ellenben örül annak, ha az idősebbek között játszhat, sőt! Hiányolja is, hogy az idén nem kaphat lehetőséget a felnőttnél. Reméli, hogy a NEKA idővel a legmagasabb osztályban is indulhat, ahol szívesen játszana. Mert: tervez a kézilabdával. Ahogy a sportág is, vele.