UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-02-18 11:57

Mennyi? 11 664!

Hihetetlen sztori Angliából: a Newcastle és a Chelsea U18-as csapatának FA-kupa negyeddöntőjét több mint 11 ezren látták a helyszínen. Ennél magasabb nézőszámot ebben a szezonban csak egyetlen mérkőzésen lehetett regisztrálni az NB I-ben.

Nagy-Pál Tamás Az nso.hu az NB I most zajló szezonjában arra vállalkozott, hogy hétről hétre közli a forduló aktuális nézőszámát. Stadionépítési láz ide vagy oda, a kapott számok tragikusak, hiszen a harmadik kör hozta a legmagasabbat 26 969 szurkolóval - nyolc meccs tudott ekkora számot produkálni. A legkevesebben a 16. fordulóban voltak, összesen 13 341-en.
Newcastle1
Newcastle1
Ezek az adatok már önmagukban is szomorúságra adnak okot, de ezt lehet még bőven fokozni. Például azzal, ha angol meccshez hasonlítjuk. Mielőtt falba verné a fejét, hogy a cikk szerzőjének egyáltalán hogyan jut eszébe összehasonlítani a Chelsea, a Manchester City, a Manchester United és az Arsenal fémjelezte ligát a Videoton és az MTK vetélkedésével, leszögeznénk: ifjúsági meccshez viszonyítunk. Történt ugyanis február 16-án, hogy a világ legrangosabb nemzeti kupasorozatának, az FA Kupának az ifjúsági (U18-as) negyeddöntőjén a Newcastle United a Chelsea-t fogadta a St. James Parkban. A Szarkák nem számítottak éppen esélyesnek. Már a Sunderland elleni párharcból is csak nagy szerencsével, tizenegyesekkel jutottak tovább, míg a londoni kékek az egyik legerősebb utánpótlással büszkélkedhetnek a szigetországban, az ifi Bajnokok Ligájának is favoritjai, tele vannak korosztályos válogatottakkal, ráadásul náluk játszik a 16 éves Isaiah Brown, aki már a nagycsapatban is pályára léphetett, mellyel minden idők második legfiatalabb PL-játékosa lett. A Newcastle szurkolói ennek ellenére úgy gondolták, hogy megtisztelik jelenlétükkel a fiatalokat: nem kevesebben, mint 11 664-en(!) látogattak ki a mérkőzésre. Nyilván senkinek nem kell külön magyarázni, hogy ez mekkora szám, de azért nyújtunk egy kis segítséget. A magyar bajnokságban (felnőtt természetesen) az eddigi szezoncsúcsot az FTC és a Nyíregyháza összecsapása hozta 12 128 nézővel. Ez volt egyébként az évad eddigi egyetlen találkozója, ahol sikerült meghaladni az angol U18-as kupameccs látogatottságát.
Chelsea
Chelsea
A már emlegetett 16. fordulóban kevesebb, mint kétezerrel több néző volt a nyolc magyar helyszínen, mint a Newcastle otthonában. Ugyanezen a játéknapon a csúcsot a Fradi–Kecskemét hozta (3627)… Azért, hogy kerek legyen a történet, azt sem szabad elhallgatni, hogy az FA-kupa-mérkőzésen ingyenes volta belépés, ami persze ifimeccsen teljesen normális. A fiatalok ráadásul nem úgy reagáltak a hatalmas nézőseregre, mint a mi U19-eseink a nyári Eb-n: a papírformát borítva hatalmasat küzdöttek és megúszták kapott gól nélkül a rendes játékidőt, így hosszabbításra mentették a meccset. A ráadást már nem bírták erővel, a Chelsea három gólt is szerzett. A Newcastle így búcsúzott, de a srácok és a szurkolók is hatalmas tettet vittek véghez: U18-as kupamérkőzésen írták bele magukat a világ futballtörténetébe.